cervandes Napisano 18 Października 2015 Napisano 18 Października 2015 Cześć. Prawa manetka, 15 tysięcy kilometrów, częste zmiany przełożeń ale zgodnie ze sztuką, tj nie pod obciążeniem. Objawy mam takie, że przerzutka zrzuca na mniejsze kółka doskonale, ale wciągnięcie nie idzie jej dobrze. Podejrzewałem luzy czy zużycie samej zmieniarki, ale wygląda na to, że ewidentnie winna jest manetka. Problem dotyczy wyłącznie najczęściej używanych przełożeń, tj 7 - 6 - 5 - 4 w systemie 8sp. Z 8 na 7 wrzuca doskonale, z 4 na 3 i wyżej też - cyk i łańcuch na miejscu. Ale wrzucenie na większe kółko z np 6 na 5 wymaga "podciągnięcia" manetką. Muszę poza kliknięciem na moment troszkę dalej podciągnąć i wtedy łańcuch ustawia się tam, gdzie powinien. Obserwując ruch linki po kliknięciu, to przy biegach które chodzą prawidłowo linka przesuwa się o na około 2mm a przy biegach z problemami tylko 1mm albo i mniej. Dopiero to "podciągnięcie" powoduje, że jeszcze troszkę linki zostaje wybrane, bieg się zmienia a puszczenie manetki nie wywołuje poluzowania linki. Po tych objawach wnioskuję, że zużyciu uległa zębatka i zapadka manetki, czyli elementy klikające. Czy dobrze wnioskuję?
mklos1 Napisano 18 Października 2015 Napisano 18 Października 2015 Ewidentnie problem manetki. Rozkręć i przepatrz, co się tam dzieje. Wydaje mi się, że manetka do wymiany. 15 tyś km to chyba mały przebieg jak na manetkę. Co to za model?
cervandes Napisano 18 Października 2015 Autor Napisano 18 Października 2015 Zaglądałem, rozebrałem. A kląłem jak szewc przy składaniu, bo to nie taka prosta sprawa, ale po złożeniu działa jak działała, tzn nie do końca działa A jaka? Badziewna, fabryczne wyposażenie Rincona z 2008r - ST-EF50.
mklos1 Napisano 18 Października 2015 Napisano 18 Października 2015 Hmmm.... No w przypadku "turnieja" spodziewałbym się takiego dystansu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.