Skocz do zawartości

[korba] Dobór do aktualnego suportu

piter123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Czy moglibyście opisać jak należy dobierać korbę do suportu by mieć pewność, że będzie pasować? Szukałem ale nic sensownego nie znalazłem.

Obecnie mam suport FSA 7420ST-S 68/122,5
http://sklep.sportprofit.pl/pl_PL/p/Wklad-suportu-FSA-7420ST-S-68122%2C5/10761

Wcześniej miałem korbę SHIMANO TS31 42X34X24T. Przerzutka przednia to SHIMANO C050.
Obecnie mam korbę Sunrace FCM52 42/34/24T

Pamiętam, że jak wtedy zmieniałem to dali mi coś podobnej klasy z shimano i nie pasowała w sensie ocierała się o ramę. Czy jakiś parametr o tym decyduje?

Czy da radę wymienić na większą zębatkę np. 44? 48 to chyba raczej już nie ma sensu.

Czy jest sens zmieniać na korbę z wymiennymi blatami? Jak patrzyłem ceny to za cenę korby tej klasy którą mam obecnie to kupię raptem blat z klasy wyższej. Jakoś nie widzę sensu jako, że ta korba wytrzymała ponad 4 lata czyli prawie 20tyś.

Jakie to są dzisiejsze odpowiedniki korby i przerzutki shimano?

Napisano

Czy moglibyście opisać jak należy dobierać korbę do suportu by mieć pewność, że będzie pasować?

Każda korba ma podane w specyfikacji producenta jaka długość suportu jest do niej odpowiednia. Także jak suport masz dobry to zmierz jego długość i szukaj odpowiedniej korby. Ale moim zdaniem lepiej poszukać korby takiej jaka Ci odpowiada i dokupić nowy odpowiedni do niej suport, w szczególności że twój suport ma już trochę km za sobą.  

Pamiętam, że jak wtedy zmieniałem to dali mi coś podobnej klasy z shimano i nie pasowała w sensie ocierała się o ramę. Czy jakiś parametr o tym decyduje?

Tak , właśnie długość suportu.

Czy da radę wymienić na większą zębatkę np. 44? 48 to chyba raczej już nie ma sensu.

Twoja przerzutka obsługuje maksymalnie blat 42,  a czy jest sens zmieniać na większy to już zależy od tego jak i gdzie jeździsz. Jeżeli prędkość przy największym przełożeniu Ci wystarcza to według mnie nie ma sensu kombinować. 

Czy jest sens zmieniać na korbę z wymiennymi blatami?

To zależy od tego ile jeździsz i jak szybko zużywasz blaty, oraz czy równomiernie.  Ale sądząc po tym po jakim czasie zmieniasz korbę to raczej nie jest Ci to potrzebne. 

Jakie to są dzisiejsze odpowiedniki korby i przerzutki shimano?

Są , ale co do jakości to zdania są podzielone :) . Przy niskobudżetowym osprzęcie to raczej żadnej różnicy nie zauważysz.

Pozdrawiam

Napisano

Faktycznie. Długość suportu (spindle length). Wynika z tego, że pasowałaby korba FC-171. A czy linia łańcucha ma jakies znaczenie? Obecnie mam 50mm a ta ma 47,5mm?

Nie wiem czy chcę wymieniać suport. Ma nakrecone z 30tyś czy nawet 40tyś ale po zdjęciu korby zadnych luzów czy przeskoków. Nie jeżdżę siłowo więc obciążenia raczej małe. Na razie zostawię a w razie czego jak suport zacznie się sypać to wymienię a starą korbę wykorzystam w innym rowerze.

Zastanawiałem się też nad wymianą suportu ale bardziej z racji zmiany kwadratu na wielowypust. Ale to chyba przerost formy nad treścią. Nie zyskam wiele (stracę na żywotności) a jednak większa kasa.

Przełożenie na 42 wystarcza. Więc odpuszczam.

Zajeżdżam średni i duży blat w miarę równomiernie. Specjalnie wykorzystuję różne przełożenia by wykorzystywać zarówno przednie blaty jak i tylne koronki.

Ostatnie pytanie :) Chodziło mi o odpowiednik shimano z obecnych roczników bo te stare już nie są produkowane.

Napisano

Zaczynam głupieć.

W grę wchodzą następujące korby:

1.
FC-M131 http://allegro.pl/korba-shimano-tourney-fc-m131-42x34x24-i5136767954.html

z opisu Sugerowana długość osi suportu : 123mm +-2mm
Na stronie producenta: http://fish.shimano-eu.com/media/techdocs/content/cycle/SI/FC/SI_1LX0A/SI-1LX0A-003-POL_v1_m56577569830758317.pdf

Spindle length D-NL (122.5 mm)

2.
FC-M311 http://allegro.pl/korba-shimano-altus-fc-m311-42x32x22-sruby-i5115216707.html

z opisu Sugerowana długość osi suportu : 122,5mm +-2mm

Na stronie producenta: http://www.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Alivio-Acera/SI_0094A/SI-0094A-001-POL_v1_m56577569830677434.pdf

Długość osi: 126 (K)

I teraz bądź tu mądry. Wiem, że najprościej przymierzyć ale nie mogę nigdzie znaleźć 175mm w sklepie. Tylko 170.
Czy ktoś jest w stanie stwierdzić czy te korby będą pasować?

Napisano

Może warto się przyjrzeć opisowi Shimano. Korba M 311 występuje w dwóch odmianach,na kwadrat i octalink.W wersji kwadrat sugerowana oś ma mieć długość 123 mm.W wersji octalink ,126 mm.

Napisano

M311 kwadrat ma oś 122,5mm. Sprawdzone, bo mam taka. Domyslam się, że 131 ma tę samą długość, skoro tak podaje producent.

Napisano

A już wiem gdzie popełniłem błąd. Sugerowalem się ze tabelka z opisem osi odpowiada tabelce z opisem korb.

Zamówiłem 311. Trochę droższa od 131. Mam nadzieję, ze na tyle lepsza ze warta swojej ceny.

361 jest prawie o połowę droższa a później wymiana blatów to prawie koszt całej 311. Odpuscilem.

Stara korbe zostawię do zajechania łańcuchów i kasety.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Teraz zauważyłem inny problem. Jak wyżej napisałem wymieniłem Sunrace FCM52 na Shimano FC-311. Parametry mają prawie identyczne, suport 122-123 (milimetr różnicy), linia łańcucha 50, 42-34-24 i 42-32-22.
Po wymianie lekko tylko doregulowałem przednią przerzutkę śrubą przy manetce i wszystko działało prawidłwowo. Uzywałem jedynie średniej i dużej koronki. Wczoraj musiałem zrzucić na małą i się nie dało. Wózek ledwo ocierał o łańcuch.
Zaczałem regulować i się okazało, że jak przerzutka opiera się o ramę czyli maksymalne wychylenie to nie ma szans na zrzucenie na najniższą. Tak jakby w nowej korbi przesunęła się linia małej koronki.Wózek jest oczywiście ustawiony równolegle do korby.
Czy da się to jakoś wyregulować?

Napisano

Przerzutka Shimano C 050,jest przeznaczona do korb 42-34-24.Teraz masz korbę 42-32-22.Z tą korbą ta przerzutka może nieprawidłowo działać i stąd twoje problemy.

Napisano

Tak. Zauważyłem to. Tylko nadal mnie zastanawia dlaczego korba jest bardziej cofnięta do osi roweru? Wyraźnie nie jest możliwe ustawienie wózka przerzutki nad najmniejszą zębatką gdyż bklokuje się ona na ramie. Czy da się to jakoś wyregulować? Generalnie z najmniejszej przerzutki korzystam tylko w skrajnych przypadkach (np. wyjazd z parkingu podziemnego). Czyli istotne by napęd pracował prawidłowo dla średniej i najwiekszej zębatki a najmniejszą dało się zrzucać nawet jakby łańcuch ocierał. Próbować z krzywym ustawianiem wózka względem zębatek czy zwyczajnie nic to nie da i konieczna by była wymiana przerzutki.

A jeśli przerzutka to do wyboru:
- FD-M360 (20T/10T)
- FD-M190 (18T/8T)
- FD-M311 (odpada bo jest down swing)

I rzeczywiście M360 pasuje do 42x32x22 a M190 do 42x34x24. I tylko do takich wg listy kompatybilności. I rzeczywiście nie ma możliwości użycia obu korb przy jednej przerzutce? To ładnie się wkopałem bo mogłem kupić korbę FC-M131... Ale zasugerowałem się gługością ramienia bo chciałem 175mm a M131 było tylko 170mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...