Skocz do zawartości

[pedały] problem z wypinaniem shimano pd-m520

filftp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Mam następujący problem. Do swoich rowerów kupiłem dwie pary ww pedałów. Dla łatwego wypinania w każdym z nich poluzowałem sprężyny na maksa. Jedna para wypina się bajecznie łatwo, delikatny ruch piętą w bok i jestem odpięty. Druga natomiast zachowuje się tak, jakby sprężyna była bardziej napięta, muszę się wyszarpywać, wypinanie nie jest takie łatwe. Obie pary wyglądają tak samo, ale były kupowane w różnych sklepach. Zastanawiam się czy wina nie leży np. w różnych seriach produkcji i czy któraś seria nie miała wady. Po dokładnym przyjrzeniu się widać, że jedna para ma na blaszkach wytłoczone symbole "NA" oraz małe naklejki z tym samym symbolem, natomiast druga para ma wytłoczone "KD" i naklejki "KE" (to z tą parą mam problemy). 

Może ktoś z Was wie jak rozwiązać ten problem? A może te najtańsze pedały tak mają i po prostu źle trafiłem?

Napisano

Lekki olej aby brudu nie łapał zbyt łatwo, w sprayu jest wygodny, opryskać sprężyny, wytrzeć nadmiary. Zapewne zrobi się bardzo luźno więc już sobie dostosujesz siłę kluczem.

Miałem tak z PD-A530, przy czym jeden działał ok a drugi za chiny ludowe puszczać nie chciał, co kilkukrotnie napędziło mi solidnego stracha. Jedno pryśnięcie i od 16 miesięcy wszystko działa jak należy.

Napisano

Panowie, smarowanie podziałało, po zrobieniu ponad 100km mogę powiedzieć, że na tych pedałach już nie boje się wyjeżdżać w miasto ;). Dzięki!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...