filftp Napisano 23 Września 2015 Napisano 23 Września 2015 Cześć. Mam następujący problem. Do swoich rowerów kupiłem dwie pary ww pedałów. Dla łatwego wypinania w każdym z nich poluzowałem sprężyny na maksa. Jedna para wypina się bajecznie łatwo, delikatny ruch piętą w bok i jestem odpięty. Druga natomiast zachowuje się tak, jakby sprężyna była bardziej napięta, muszę się wyszarpywać, wypinanie nie jest takie łatwe. Obie pary wyglądają tak samo, ale były kupowane w różnych sklepach. Zastanawiam się czy wina nie leży np. w różnych seriach produkcji i czy któraś seria nie miała wady. Po dokładnym przyjrzeniu się widać, że jedna para ma na blaszkach wytłoczone symbole "NA" oraz małe naklejki z tym samym symbolem, natomiast druga para ma wytłoczone "KD" i naklejki "KE" (to z tą parą mam problemy). Może ktoś z Was wie jak rozwiązać ten problem? A może te najtańsze pedały tak mają i po prostu źle trafiłem?
zekker Napisano 25 Września 2015 Napisano 25 Września 2015 Moje 540 na początku też ciężko chodziły. Pomagało smarowanie sprężyn (olej), tylko więcej syfu się zbiera.
Kekacz Napisano 25 Września 2015 Napisano 25 Września 2015 Lekki olej aby brudu nie łapał zbyt łatwo, w sprayu jest wygodny, opryskać sprężyny, wytrzeć nadmiary. Zapewne zrobi się bardzo luźno więc już sobie dostosujesz siłę kluczem. Miałem tak z PD-A530, przy czym jeden działał ok a drugi za chiny ludowe puszczać nie chciał, co kilkukrotnie napędziło mi solidnego stracha. Jedno pryśnięcie i od 16 miesięcy wszystko działa jak należy.
filftp Napisano 25 Września 2015 Autor Napisano 25 Września 2015 Ok, dzięki Panowie za podpowiedź, posłucham Waszej rady i zobaczymy czy pomoże ;-).
filftp Napisano 28 Września 2015 Autor Napisano 28 Września 2015 Panowie, smarowanie podziałało, po zrobieniu ponad 100km mogę powiedzieć, że na tych pedałach już nie boje się wyjeżdżać w miasto . Dzięki!!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.