Skocz do zawartości

[Napęd] - Korba - Kaseta - prawidłowy wybór

podobnoja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Potrzebuje Waszej pomocy przy zmianie napędu. Planuję wymienić cały napęd (kaseta oraz korba, łańcuch). Rower jakim śmigam to Kross B7 2013 29er. Rowerem jeżdżę codziennie do pracy 13km (asfalt, czasem trasa 50% wzdłuż Warty, 50% asfalt). W weekendy oczywiście wpadam w las i tam śmigam podjazdy, zjazdy itd. Zacząłem startować w maratonach Gogol MTB w wielkopolsce, dlatego chciałem zmniejszyć wagę małym kosztem oraz wymienić wysłużony napęd... Niestety korba faluje, kasetka nie przyjęła nowego łańcucha (6 tys). 

Jakich przyłożeń używam:

Po asfalcie z przodu 42 z tyłu 18-14. Średnie tempo do pracy to 26/32 km/h. Tutaj, dlatego przydaję się korona 42 jednak uważam, że blat 38 da sobie radę.

W lesie i na maratony lepszym rozwiązaniem jest 2x10, dlatego pomyślałem o 38x26 lub 40x28. Nie używam w lesie koronki 22 w obecnej korbie, ponieważ podjazdy jestem w stanie podjechać manewrując przełożeniami z tyłu. 

Planuje wybrać taki zestaw:

Kasetka: SLX CSHG81 10rz 

1 opcja:

11x36

lub

11x34

Korba: 

1 opcja:

2x10

SHIMANO DEORE FC-M615 38x24 175mm + suport BB70

2 opcja:

3x10

SHIMANO m610 3x10 42x32x24 175mm  + suport BB70

Zastanawiam się tutaj nad suportem czy nie lepiej wybrać lepszy model SHIMANOO lub Acenta. Podobno w BB70 lubią się łożyska psuć... Wydać 60 zł po to, aby zmienić po sezonie 2016. W takim przypadku wolałbym lepszy, który wytrzyma kilkanaście tys km. Zastanawiam się tutaj czy bez problemu suport będzie pasował w miejsce BB25? 

Maneta:

Początkowo chciałbym zostać na obecnej... potem zmiana na deore/slx, aby była dedykowana korbie 2x10. Czy istnieje taka możliwość?

Przerzutka przednia:

Podobnie jak wyżej. Czy istnieje możliwość, aby pojeździł na obecnej przerzutce bez komplikacji? Potem oczywiście zmiana.

Obecnie (przed zmianą) 

Przerzutka przód: Shimano Deore M591

Przerzutka tył:  Shimano SLX M670
Manetki: Shimano Deore M591, 10 biegów
Korby: Shimano M522 Octalink 42/32/22T
Suport: Shimano Alivio Octalink BB-ES25
Łańcuch: Shimano HG54

Kaseta / Wolnobieg: Shimano Deore HG62-10 11-36T

Napisano

Ja jestem świeżo po zmianie z 44-32-22 na M615 38-24 (koło 27,5 cala) i jestem bardzo zadowolony. Przodem macham jakieś pińć razy rzadziej.

Kasetę mam 9rz, 11-34. Gdybym miał napęd 10-kowy, wtedy pewnie wziąłbym 11-36.

W nowej korbie będziesz miał max 38/11, przełożenie 3,45, czyli odpowiednio na starej korbie 42/12,2 - 3,5. Wg. mnie blat 40 to będzie przesada.

Suport BB70 zakładam, że zrobi mi 2000km (rok jazdy) i tyle. A jak się uda więcej - to super.

Co do przedniej przerzutki i manetki. Przerzutkę mam altus, manetkę 3rz m310. Wózek przerzutki zablokowałem śrubką H i nie wychyla się poza drugie przełożenie. Zastosowałem taki myk wyczytany na forum, że wózek przerzutki mam ze 2 cm ponad blatem (została na wysokości pod blat 44). Biegi wchodzą płynnie, nawet pod obciążeniem. Raz mi zblokowało łańcuch, ale to była moja nieuwaga. Z tyłu było 34, przód wrzuciłem na 38 i przestałem pedałować (bo się zagadałem :)), jak zacząłem znowu kręcić korbą, to łańcuch nie chciał wskoczyć na 38. Musiałem jeszcze raz machnąć manetką.

Napisano

Suport BB70 zakładam, że zrobi mi 2000km (rok jazdy) i tyle. A jak się uda więcej - to super.

Właśnie wytrzymałości suportu się obawiam, bo w tym roku zrobiłem 4tys km, a rok nadal trwa. Czyli skończę rok z przebiegiem 5/6tys, dlatego oczekiwałbym wytrzymałości do 10tys. 

Co do przedniej przerzutki i manetki. Przerzutkę mam altus, manetkę 3rz m310. Wózek przerzutki zablokowałem śrubką H i nie wychyla się poza drugie przełożenie. Zastosowałem taki myk wyczytany na forum, że wózek przerzutki mam ze 2 cm ponad blatem (została na wysokości pod blat 44). Biegi wchodzą płynnie, nawet pod obciążeniem. Raz mi zblokowało łańcuch, ale to była moja nieuwaga. Z tyłu było 34, przód wrzuciłem na 38 i przestałem pedałować (bo się zagadałem ), jak zacząłem znowu kręcić korbą, to łańcuch nie chciał wskoczyć na 38. Musiałem jeszcze raz machnąć manetką.

Czyli rozumiem, że można ekonomicznie wykorzystać starą przerzutkę 3rz. i manetkę 3rz. Dzięki za cenne informacje. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...