snoopster Napisano 21 Września 2015 Napisano 21 Września 2015 Od dłuższego czasu zbieram się do wymiany napędu na coś bardziej rasowego, obecnie mam 3x8 i już mi to nie wystarcza. Moje wykorzstanie roweru do las (trójmiasto i okolice) oraz dojazd do pracy + jakiś rozjazd poza miasto. I teraz tak, wszystko fajnie bo powiecie ze chce rower do wszystkiego otóż nie.. Ogólnie zastanawiam się nad: - 1x11 np całość deore xt m8000 - tylko tu mnie boli młynek do pracy i rozjazd - 2x10 albo jeśli jest 2x11, z tym ze chciałbym mniejszą tarcze możliwie jak największą np 28-30 i drugą tarczę 40+ Pytanie mam głównie do drugiej opcji: - czy dam radę założyć takie tarcze i dopasować pod to przednią przutkę np 30T 44T - jak wygląda sprawa z przekosami na napędzie 2x10/11 jeżeli zamierzam korzystać z pełnej kasety na 1 tarczy z przodu - w stylu napędu 1/xx
Wooyek Napisano 23 Września 2015 Napisano 23 Września 2015 1x11 np całość deore xt m8000 - tylko tu mnie boli młynek do pracy i rozjazd A ja mam takie pytanie: naprawdę jeździsz do pracy i rozgrzewasz się na najlżejszym biegu (1x1)...? PS. Przekosami się nie martw, łańcuchy 10s i 11s dobrze je znoszą.
snoopster Napisano 23 Września 2015 Autor Napisano 23 Września 2015 Mi raczej chodzi o to czy nie bedzie za mało po mieście 1x11, tzn uzyskując średnie prędkości ~30km/h Z drugiej strony jeżeli nie ma problemu z przekosami to spokojnie mogę założyć 2x10 i po lesie smigać tylko na mniejszej tarczy, co nie?
Gość Napisano 23 Września 2015 Napisano 23 Września 2015 Od dłuższego czasu zbieram się do wymiany napędu na coś bardziej rasowego, obecnie mam 3x8 i już mi to nie wystarcza Mi raczej chodzi o to czy nie bedzie za mało po mieście 1x11, tzn uzyskując średnie prędkości ~30km/h Coś mi się wydaje że jeździsz na jakiejś dziwnej kadencji tj siłowo. Nie bardzo rozumiem co znaczy że 3x8 nie starcza. Nie napisałeś jaki to rower i jakie ma "uzębienie" ale nawet na korbie która ma najwiekszy blat 40 zebów da się jeździć szybciej niz 30km/h przy praktycznie każdej kasecie 8 speed, nawet niech najmniejsza zębata ma te 13T ... Sugeruje zerknac np tu... http://cluster014.ovh.net/~kochamro/kalkprzelozen.htm Wklikac co trzeba, sprawdzić na jakiej kadencji jezdzisz i wyjdzie Ci najlepszy zestaw. A jesli okaże się ze pedałujesz wolniej niz 90obr/min, to znaczy ze formy nie starcza ;-)
radziuGD Napisano 23 Września 2015 Napisano 23 Września 2015 Średnią 30km/h w Gdańsku to i na szosie ciężko utrzymać, jeśli chodzi Ci o rozpedzanie do 30km/h to napęd z kasetą 11-42 i przodem 32 wsytarczy. Napęd taki też pozwoli podjechać praktycznie każdą górę w tpk, czasami tylko bywa twardo. Powiedz nam bliżej jak i czym jeździsz.
snoopster Napisano 23 Września 2015 Autor Napisano 23 Września 2015 Coś mi się wydaje że jeździsz na jakiejś dziwnej kadencji tj siłowo. Nie bardzo rozumiem co znaczy że 3x8 nie starcza. Nie napisałeś jaki to rower i jakie ma "uzębienie" ale nawet na korbie która ma najwiekszy blat 40 zebów da się jeździć szybciej niz 30km/h przy praktycznie każdej kasecie 8 speed, nawet niech najmniejsza zębata ma te 13T ... Sugeruje zerknac np tu... http://cluster014.ovh.net/~kochamro/kalkprzelozen.htm Wklikac co trzeba, sprawdzić na jakiej kadencji jezdzisz i wyjdzie Ci najlepszy zestaw. A jesli okaże się ze pedałujesz wolniej niz 90obr/min, to znaczy ze formy nie starcza ;-) Przód 42/32/22T Tył 11-34 Kadencje mam spoko, po prostu brakuje mi przełożeń bo musze uważać na przekosy, gdyby nie to, nie byłoby tematu po drugie szybkość zmiany przełożeń na przodzie i bardzo duża różnica na przełożeniach względem zmiany na tyle - to chyba wiadomo. np przełożenie 2x3 za ciężko albo 1x3 totalny młynek z zachowaniem prędkości. Obawiam się spadku prędkości na 'szosie' w napędzie 1x11 i nie jakie jest zużycie napędu kiedy w 2x10 korzystam z całej kasety bez zmiany przodu. ot i tyle Średnią 30km/h w Gdańsku to i na szosie ciężko utrzymać, jeśli chodzi Ci o rozpedzanie do 30km/h to napęd z kasetą 11-42 i przodem 32 wsytarczy. Napęd taki też pozwoli podjechać praktycznie każdą górę w tpk, czasami tylko bywa twardo. Powiedz nam bliżej jak i czym jeździsz. Na równych odcinkach wystarczy, ale z górki kalanami zęby będę sobie wybijać. Tak czy inaczej najlepiej byłoby się przejechać i sprawa by się rozwiązała.
Wooyek Napisano 23 Września 2015 Napisano 23 Września 2015 Tak czy inaczej najlepiej byłoby się przejechać i sprawa by się rozwiązała. Uwaga ogólna: jazda na rowerze pomaga na większość problemów w życiu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.