Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana, dylemat i pytania

snoopster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od dłuższego czasu zbieram się do wymiany napędu na coś bardziej rasowego, obecnie mam 3x8 i już mi to nie wystarcza. Moje wykorzstanie roweru do las (trójmiasto i okolice) oraz dojazd do pracy + jakiś rozjazd poza miasto.

I teraz tak, wszystko fajnie bo powiecie ze chce rower do wszystkiego :) otóż nie..

Ogólnie zastanawiam się nad:

- 1x11 np całość deore xt m8000 - tylko tu mnie boli młynek do pracy i rozjazd :D

- 2x10 albo jeśli jest 2x11, z tym ze chciałbym mniejszą tarcze możliwie jak największą np 28-30 i drugą tarczę 40+

Pytanie mam głównie do drugiej opcji:

- czy dam radę założyć takie tarcze i dopasować pod to przednią przutkę np 30T 44T

- jak wygląda sprawa z przekosami na napędzie 2x10/11 jeżeli zamierzam korzystać z pełnej kasety na 1 tarczy z przodu - w stylu napędu 1/xx

Napisano

1x11 np całość deore xt m8000 - tylko tu mnie boli młynek do pracy i rozjazd

A ja mam takie pytanie: naprawdę jeździsz do pracy i rozgrzewasz się na najlżejszym biegu (1x1)...? 

PS. Przekosami się nie martw, łańcuchy 10s i 11s dobrze je znoszą. 

Napisano

Mi raczej chodzi o to czy nie bedzie za mało po mieście 1x11, tzn uzyskując średnie prędkości ~30km/h

Z drugiej strony jeżeli nie ma problemu z przekosami to spokojnie mogę założyć 2x10 i po lesie smigać tylko na mniejszej tarczy, co nie?

Napisano
Od dłuższego czasu zbieram się do wymiany napędu na coś bardziej rasowego, obecnie mam 3x8 i już mi to nie wystarcza

Mi raczej chodzi o to czy nie bedzie za mało po mieście 1x11, tzn uzyskując średnie prędkości ~30km/h

Coś mi się wydaje że jeździsz na jakiejś dziwnej kadencji tj siłowo. Nie bardzo rozumiem co znaczy że 3x8  nie starcza. Nie napisałeś jaki to rower i jakie ma "uzębienie" ale nawet na korbie która ma najwiekszy blat 40 zebów da się jeździć szybciej niz 30km/h  przy praktycznie każdej kasecie 8 speed, nawet niech najmniejsza zębata ma te  13T ...

Sugeruje zerknac np tu... http://cluster014.ovh.net/~kochamro/kalkprzelozen.htm

Wklikac co trzeba, sprawdzić na jakiej kadencji jezdzisz i wyjdzie Ci najlepszy zestaw. A jesli okaże się ze pedałujesz wolniej niz 90obr/min, to znaczy ze formy nie starcza ;-)

Napisano

Średnią 30km/h w Gdańsku to  i na szosie ciężko utrzymać, jeśli chodzi Ci o rozpedzanie do 30km/h to napęd z kasetą 11-42 i przodem 32 wsytarczy.

Napęd taki też pozwoli podjechać praktycznie każdą górę w tpk, czasami tylko bywa twardo.

Powiedz nam bliżej jak i czym jeździsz.

Napisano

Coś mi się wydaje że jeździsz na jakiejś dziwnej kadencji tj siłowo. Nie bardzo rozumiem co znaczy że 3x8  nie starcza. Nie napisałeś jaki to rower i jakie ma "uzębienie" ale nawet na korbie która ma najwiekszy blat 40 zebów da się jeździć szybciej niz 30km/h  przy praktycznie każdej kasecie 8 speed, nawet niech najmniejsza zębata ma te  13T ...

Sugeruje zerknac np tu... http://cluster014.ovh.net/~kochamro/kalkprzelozen.htm

Wklikac co trzeba, sprawdzić na jakiej kadencji jezdzisz i wyjdzie Ci najlepszy zestaw. A jesli okaże się ze pedałujesz wolniej niz 90obr/min, to znaczy ze formy nie starcza ;-)

Przód 42/32/22T

Tył 11-34

Kadencje mam spoko, po prostu brakuje mi przełożeń bo musze uważać na przekosy, gdyby nie to, nie byłoby tematu :) po drugie szybkość zmiany przełożeń na przodzie i bardzo duża różnica na przełożeniach względem zmiany na tyle - to chyba wiadomo. np przełożenie 2x3 za ciężko albo 1x3 totalny młynek z zachowaniem prędkości.

Obawiam się spadku prędkości na 'szosie' w napędzie 1x11 i nie jakie jest zużycie napędu kiedy w 2x10 korzystam z całej kasety bez zmiany przodu. ot i tyle :)

Średnią 30km/h w Gdańsku to  i na szosie ciężko utrzymać, jeśli chodzi Ci o rozpedzanie do 30km/h to napęd z kasetą 11-42 i przodem 32 wsytarczy.

Napęd taki też pozwoli podjechać praktycznie każdą górę w tpk, czasami tylko bywa twardo.

Powiedz nam bliżej jak i czym jeździsz.

Na równych odcinkach wystarczy, ale z górki kalanami zęby będę sobie wybijać.

Tak czy inaczej najlepiej byłoby się przejechać i sprawa by się rozwiązała.

Napisano

Tak czy inaczej najlepiej byłoby się przejechać i sprawa by się rozwiązała.

Uwaga ogólna: jazda na rowerze pomaga na większość problemów w życiu ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...