Skocz do zawartości

[3000 - 3300] rama 19/20, koło 27.5, mtb

rynkov

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Od kilku dni przeglądam forum i różnej maści sklepy. Testowałem nawet jednego Rometa na singiel track u w Świerardowie Zdroju. Rowerem jeżdżę od zawsze niestety zawsze brak funduszy nie pozwalał na zakup porządnego roweru.

Ogólnie poszukuje :

- rower MTB , jestem z Pomorza , gór u nas nie ma za wielkich ale w mojej okolicy są fajne tereny i kilka górek

- koło 27.5

- dobry osprzęt

- wielkość ramy 19 , 20

- 30 biegów

- testowałem Romet Rambler 650 b 4.0 i coś w tym stylu szukam. Obecnie na allegro jest tylko 21 i zdecydowanie poza mój zakres cenowy.

Co do wielkości ramy :

- wzrost 181 cm

- długość nogi 85 cm

Proszę o pomoc bo jesteśmy po sezonie i może coś się znajdzie w dobrej cenie.

• Mod Team
Napisano

Nie powiem nic więcej ponad to,co możesz przeczytać na aukcji.

Jest tylko jeden haczyk co do rozmiaru - Silverback ma długie ramy,więc dla Ciebie 18 " byłaby zdecydowanie lepsza.

W 20 " byłoby i za długo i za wysoko najprawdopodobniej też.

EDIT

Ach ta ortograficzna przyzwoitka - nie pozwala na rozdzielenie ponadto. :down:

Napisano

Wspomniany wcześniej Rambler to model 2014 a jego odpowiednik na 2015 ? Ten Silverback ciekawy. Zastanawiam się też na rowerem Kross. Nie wiem tylko czemu każdy z nich ma 20 biegów.

• Mod Team
Napisano

Jako tegoroczna nowość pojawiły się u Rometa Mustangi,a najbliższym odpowiednikiem Ramblera jest : http://www.romet.pl/Rower,MUSTANG_Rline_275_10,10,668,672,14068,2015.html

Na aledrogo są stosunkowo przystępne cenowo egzemplarze z ekspozycji : http://allegro.pl/rower-romet-mustang-r-line-1-0-27-5-wyprzedaz-i5655701133.html

http://allegro.pl/rower-gorski-romet-mustang-r-line-27-5-1-0-z-eks-i5670971641.html

,choć za takie pieniądze powinno się oczekiwać roweru w 100% nowego,a nie z rysami ( na marginesie : jak ktoś mógł go kupić za cenę katalogową ? ).

Jeżeli Krossy mają 20 biegów,to po prostu mają dwa blaty z przodu ( tak jak wyżej wymieniony Romet ).

Jeśli potrzebujesz większej ilości przełożeń lub większej ilości zębów w największej zębatce z przodu,to celuj w 3 blaty.

Jest jeszcze niższy i słabszy ( co nie znaczy,że słaby ) osprzętowo model Mustang 2.0 : http://www.bikko.pl/rower-gorski-romet-mustang-27-5-2-0-2015.html

• Mod Team
Napisano

Ach to niezdecydowanie ... ( moje ),a poważnie : jeśli Ci się nie pali,to może wstrzymaj się jeszcze chwilę,przemyśl,zastanów się,bo idzie zima,więc będzie można wyrwać sprzęt jeszcze taniej.

U mnie była,a może nawet nadal jest faza na Bulls'a Copperhead'a ( najpierw 3,a następnie 3 RS ).Na początku roku zwykła 3 ( model 2014 ) chodziła za 3,5 k na aledrogo,więc była to okazja

,bo oprócz siodełka i malowania osprzęt taki sam jak w modelu 2015,który lata teraz za 4 - 4,2 k : http://www.bulls.de/pl/bikes/show/copperhead-3#close

Napisano

Wymiary idealne tylko cena już mocno wybiega poza moje cenowe ramy. Ceny już mocno posezonowe, myślisz że jeszcze bardziej sprzęt zejdzie z ceny ?

• Mod Team
Napisano

Po cichu właśnie na to liczę,tylko pytanie czy jeszcze znajdzie się właściwy rozmiar upatrzonego modelu ...,ale bądżmy optymistami ( chociaż podobno nadzieja matką głupich ).

Gdyby Copperhead 3 zszedł do 3,5 k to kupiłbyś go ?

Ja mam podobny dylemat z 3 RS - nie dość,że trochę za drogi w stosunku do zwykłej 3 ( różni się od niej korbą XT,ośką 15 mm i wpuszczonymi w ramę linkami,a jest o 1 k droższy )

,to już z rozmiarem może być problem i żeby nie zaliczyć wtopy,wypadało by bujnąć się na Śląsk w celu przymiarki.

Napisano

Nie wiem czemu ale mam sentyment do Rometa i do tego te dobre opinie w necie. W CH3 nie podoba mi się to ze wszystko jest na zewnątrz.

Jeśli można spytać to czym teraz jeździsz?

• Mod Team
Napisano

Chodzi Ci o linki pod górną rurą ? 

Dlatego właśnie wpadł mi w oko RS,który na dodatek ma wpuszczone linki w jednym miejscu,co się rzadko zdarza,bo np. w rowerach : Cube,Radon,czy Canyon

,nawet w droższych modelach jedna linka biegnie pod górną lub pod dolną rurą.Według mnie to brak konsekwencji ( albo w ramie,albo na zewnątrz )

,a jeśli już na zewnątrz,to najlepiej razem ( obok siebie,a nie każda gdzie indziej ).

Może Cię zaskoczę,ale jeżdżę sześcioletnią Meridą Matts TFS 100,która niestety ma każdą linkę osobno.

Mam też szesnastoletnią Meridę Matts Viper,która za to ma linki puszczone nad górną rurą.

Napisano

Myślałem , że kupno roweru będzie wyglądać jak zakupy w markecie. Wchodzę ,kupuje , wychodzę:) Teraz wymagania rosną i ciężko coś znaleźć biorąc pod uwagę ograniczony budżet.

Martwię się też wielkością ramy. Rambler miał 19' ,szeroką kierownicę i długi łącznik do kierownicy. Niestety wszystkie pomiary wskazują że powinienem mieć rower większy :/ Coś czuję że bez przymiarki się nie obejdzie

Napisano

Są fajne rowery używane ale podejrzewam , że większość ma nie pewna historie :/

Nie potrafię też rozszyfrować nazw w Romecie. Wyższy numer w nazwie to rower lepszy czy gorszy ?

Znalazłem coś dla Ciebie bo dla mnie za mala rama

JAK NOWY 2015 ! BULLS COPPERHEAD 3 27,5 - Rock Shox Reba, full 3x10 xt

http://olx.pl/oferta/jak-nowy-2015-bulls-copperhead-3-27-5-rock-shox-reba-full-3x10-xt-CID767-IDbNrtR.html

• Mod Team
Napisano

Im większa cyfra,tym lepszy sprzęt - oczywiście w obrębie danego modelu i tak jak w samochodach " R " to wersje bardziej usportowione.

Dzięki za cynk,ale mam obawy czy rama nie będzie trochę za krótka ( niby 18 " jest tylko o 2 cm dłuższa,a może aż ? ),ale bardziej się boję że zabraknie mi sztycy,bo nieco więcej luzu w kroku akurat jest OK.

Idealna byłaby pewnie 17 " ( gdyby taka istniała ) lub max 18 " ( teraz mam 18 " na kole 26 " ).

• Mod Team
Napisano

Cube lepszy.

Wydaje mi się,że bikko.pl jest OK,ale pewnie jest wiele podobnych.

Praktycznie przy pierwszym podejściu obniżyli cenę o 100 zł ( wyjściowa cena 3 k ),więc myślę,że spokojnie opuściliby 2 stówy.

• Mod Team
Napisano

Według mnie będzie za duża.

Ja przy 180 cm i nodze 82-84 cm mam opory co do wyboru już przy 19 ".

Jeśli się przymierzysz i stwierdzisz,że taka duża rama Ci odpowiada ( choć obstawiam,że będziesz na niej siedział - przy zerowym zapasie w kroku ) ,to bierz.

Jednak ze względów bezpieczeństwa i np. chęci przedłużenia linii rodowej,nie polecam takiej kobyły.

Napisano

Dzwoniłem po tego cuba , jest w dobrej cenie. Jak go oceniasz ?

http://www.bikecenter.pl/p20026,cube-acid-27-5-blue-n-flashred-rower-2015.html

Rama 20' odpowiada w 99% ramię 19' Ramblera. Porównałem ich geometrię.

Nie wiem tylko o co chodzi z wymianą amortyzatora, czytałem coś ze główka ma mieć 1.5 cala? Chodzi o późniejszy tuning. Czytałem że są rowery , które mają jakieś inne wejście i jest problem.

• Mod Team
Napisano

Ogólnie fajny sprzęt ( mały minus za brak taperowanej główki ramy i malowanie,ale podobno o gustach się nie dyskutuje ).

Jeżeli nie planujesz wymiany amortyzatora,to nie powinno to mieć dla Ciebie znaczenia.

Byłoby miło,gdyby udało Ci się jeszcze urwać coś z ceny,a może już to zrobiłeś ?

Napisano

Stary skąd Ty to wszystko wiesz :) Wracam do punktu wyjścia czyli Silverback Slade 1 Deore XT jest tylko w 20' ramie. Jego geometria jest jakaś dziwna. Wszystko jak na prawdziwego Niemca :)

Nie pisałeś też nic o tym Giant Talon co wyżej Ci pokazałem?

Jest jeszcze UNIBIKE FLITE na stronie producenta unibike.pl za 3349 zł i model expert za 3999 zł ale oczywiście ciężko mi znaleźć różnice :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...