adamtulak Napisano 29 Września 2015 Napisano 29 Września 2015 Wiesz jak jest zbudowany łańcuch? Jedno ogniwo ciągnie kolejne, a następne - kolejne Stąd siła działa na 2 piny łańcucha a nie tylko na jeden. Zgadza się, mój błąd, a Ty masz absolutną rację. Nie zauważyłem tego, ponieważ nigdy w rozkutym ogniwie nie zostały mi 2 piny. Nigdy też się nad tym nie zastanawiałem, wydawało mi się, że obydwa piny będą się ścierały po tej samej stronie.
opiate Napisano 29 Września 2015 Napisano 29 Września 2015 Z tego wynika, że sama zmiana kierunku pracy łańcucha nie ma to jak wycierają się piany. Jednak jeśli przyjrzymy się bliżej jego konstrukcji zauważymy że rolki nie napierają bezpośrednio na piny, lecz na kołnierz powstały z przetłoczenia blaszki sworznia. Znowurz rolki pracują tylko gdy łańcuch znajduje się na kole zembatym. Jeśli porównać wycinek łańcucha w którym pracuje rolka do tarczy zegara wskazówkowego, to tylna koronka zużywa powierzchnię w obszarze 3-6 a przednia zębatka obszar 6-9. Oba obszary znajdują się na dole więc warto rozważyć obracanie łańcucha góra/dół.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.