Skocz do zawartości

[Latarka] Convoy M2 - Problem z przeskakiwaniem trybów

MarcinXTR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich w moim pierwszym wpisie. Mam problem z latarką Convoy M2. Kupiłem ją coprawda z myślą o wycieczkach pieszych (tu rewelacja, 1000 lumenów w 5000K bieli, poezja!) jednak niedawno kupiłem rower i wiedząc, że latarka ta jest "zachwalana" jako rowerowa postanowiłem ją zamontować na kierowniku. Niestety okazało się, że podczas jazdy co tylko najadę na wertep, czy nawet na nierównym chodniku, to tryby same przeskakują - z ciemnego na średni, mocny, strobo itd. w kółko w zależności od ilości drgań które rower doświadcza. Praktycznie uniemożliwia to używanie tej latarki. Czy da się coś z tym zrobić? Ta latarka zdaje się ma taką funkcję zmiany trybów poprzez "machnięcie ręką". Czy może można coś wymienić, jakiś element latarki lub ją jakoś przeprogramować? Nie muszę mieć tych wszystkich trybów, wystarczy mi jeden - najmocniejszy. Proszę o poradę, gdyż w "desperacji" myślę o kupnie Fenix BC30 a to spory wydatek...

Napisano

A masz kupioną jako "zmodyfikowaną" czy prosto z Chin. Bo jak z Chin to trzeba na sprężynce włącznika dolutować mosiężny krążek a sprężynkę zmostkować.To jest właśnie powodem przełączania się trybów. Jak kupiłeś już zmodyfikowaną, to albo ten kto to robił, skopał robotę albo po prostu nie poprawił latarki jak należy.

Z każdym Convoy'em prosto z Chin trzeba się trochę pobawić. Polecam też wymienić pastę termiczną pod diodą, bo na oryginalnej to szybko upieczesz diodę.

Jak chcesz to mogę ci ją poprawić elektrycznie i termicznie. Hobbystycznie składam od jakiegoś czasu latarki dla znajomych na bazie hostów Convoy. Napisz na PRV.

Napisano

Dzięki za szybką odpowiedź. Kupiłem ją 1.5 roku temu na allegro od osoby o nicku gkfull, nie wiem czy była modyfikowana ale podejrzewam, że nie... Czy ktoś na forum z Warszawy robi takie modyfikacje? A może masz / macie jakiś link z instrukcją i zdjęciami jak coś takiego zrobić. 

Napisano

Co ma mostkowanie do zmiany trybów!?

Chodzi wyłącznie o to, że ogniwo za luźno siedzi w obudowie. Trzeba dolutować krążek, położyć kroplę cyny czy w jakikolwiek inny sposób sprawić, żeby ogniwo było bardziej ściskane przez latarkę po zakręceniu dupki.

Mostkowanie jedynie zmniejsza stratę na przepływie prądu przez sprężynkę. Nic więcej.

Napisano

Ogniwo faktycznie jest troszkę luźne. Używam ogniw samsung ICR18650-22P, bez zabezpieczeń, więc może przez to są troszeczkę krótsze od jakiś "panasów" wypasionych. Spróbuję z tą cyną i dam znać. ----- Właśnie kapnąłem kroplę cyny na stronę "-" baterii i jest SUPER. Macham ręką i nic nie przeskakuje. Bateria siedzi sztywno. Genialne w swojej prostocie rozwiązanie - dzięki! Chyba dokupię kilka convoyów z radości :-)

Napisano

Dla mnie to zdanie brzmi jednoznacznie. Mnie w błąd nie wprowadzisz, ale laika jak autor tematu czy masę innych już mógłbyś. 

Bo jak z Chin to trzeba na sprężynce włącznika dolutować mosiężny krążek a sprężynkę zmostkować.To jest właśnie powodem przełączania się trybów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...