cinek1987cinek Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 Witam. Od jakiegoś czasu mam problem ze spadaniem łańcucha na suport zrzucając go ze środkowego blatu na najmniejszy. Przerzutka przednia Shimano SLX, korba również SLX 42,32,24. Wymieniałęm linkę, regulowałem przy manetce, zakres i poycję wózka i lipa. Najbardziej wkurzające jak na podjeżdzie zrzucę i spadnie i już jest lipa z podjazdem Mufe mam 73mm. Podkładkę dystansową mam jedną po stronie napędu - ktoś mi doradził abym ją przerzucił na drugą stronę - ale to chyba nie jest najlepszy pomysł. Planuję zmienić przerzutkę na XT, ale nie do końca wiem czy będzie współpracować z korbą SLX. Ktoś, coś?? Z góry dzięki.
seraph Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 A jak wyregulujesz pozycję wózka tak, żeby nie spadało to nie chce zrzucać ze średniej na młynek? Ścianka klatki od strony ramy powinna być tuż obok łańcucha gdy ten jest z tyłu na największej zębatce - technicznie uniemożliwia to dalszą "wędrówkę" łańcucha. Bawiłeś się z kątem ustawienia przerzutki? Masz odpowiednio dobraną przerzutkę do korby pod względem pojemności?
cinek1987cinek Napisano 14 Września 2015 Autor Napisano 14 Września 2015 A jak wyregulujesz pozycję wózka tak, żeby nie spadało to nie chce zrzucać ze średniej na młynek? Wózek jest równolegle do blatów korby. Generalnie jak zrzucam to wydaje mi się jakby ta sprężyna była za mocna i jest huk... i tak szybko wraca że wyrzuca łańcuch. Tak mi się wydaje. Ścianka klatki od strony ramy powinna być tuż obok łańcucha gdy ten jest z tyłu na największej zębatce - technicznie uniemożliwia to dalszą "wędrówkę" łańcucha. To go nie zatrzymuje. Nawet przesunąłem wózek, że ocierał o łańcuch. Bawiłeś się z kątem ustawienia przerzutki? Masz odpowiednio dobraną przerzutkę do korby pod względem pojemności? Przerzutkę mam SLX FD-M671A. Natomiast korbę mam SLX FC-M670, 42/32/24. Planuję kupić przerzutkę XT FD-M781 3x10 - tylko właśnie nie wiem ocb z tą pojemnością. Niby to kompatybilne jest.
seraph Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 XT będzie współpracować z Twoją korbą dokładnie tak samo jak obecny SLX. To są bardzo podobne przerzutki podobnie jak moja Deore FD-M591, która żadnych kłopotów nie sprawia... Odstawiałbym, że obecna jeśli nie ma żadnej wady fabrycznej to wymiana nic nie da i trzeba szukać błędu regulacji
cinek1987cinek Napisano 14 Września 2015 Autor Napisano 14 Września 2015 Ok. Dzięki. Pobawię się jeszcze na spokojnie.
paul997 Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 Przy regulacji spróbuj różnego ustawienia wysokości przerzutki. Masz tak, jakby łańcuch przy zrzucaniu trafiał gdzieś pomiędzy wypustki na wózku. Zanim ułoży się na najmniejszej zębatce, to wpada w jakieś szersze miejsce wózka i przeskakuje zębatkę.
Ink Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 Miałem podobny problem z tym, że łańcuch spadał na podjazdach ze środkowego blatu na młynek. Przyczyną była albo spinka - mocno rozciągnięta, albo łańcuch - wyciągnięty na prawie 2%. Działo się to tylko na przełożeniu 2x1, lub 2x2. Przerzutka była dobrze ustawiona.
cinek1987cinek Napisano 14 Września 2015 Autor Napisano 14 Września 2015 Pokombinuję z tą wysokością. A co łańcucha to prawie jak nowy więc odpada. Spinka kilka razy odpinana... mam nową na zmianę. Więc jeżeli niż nie pomoże to rozważę to.
cinek1987cinek Napisano 20 Września 2015 Autor Napisano 20 Września 2015 Temat do zamknięcia. Spinka była rozklekotana. Wymieniłem na nową i jest spoko Dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.