migajek Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 Mam nietypowy (chyba) problem, mianowicie w czasie jazdy słyszę skrzypienie przy naciskaniu na pedały, wydobywa się z rejonu korby / suportu / pedałów. Nietypowosc polega na tym że to wszystko zaczyna się dziać po kilkunastu kilometrach jazdy (powiedzmy że względnie intensywnej - średnia ok 22km/h w trójmiejskich lasach i 24-26km/h po utwardzonych) Wracam do domu, następnego dnia wsiadam na rower i na początku cisza - wszystko chodzi jak powinno - dopiero po tych 10/kilkunastu km się zaczyna. Niestety wyklucza to praktycznie oględziny w serwisie, bo - raz że w godzinach ich pracy ciężko o "rozgrzanie" roweru, dwa - najczęściej nikt "od ręki" nie spojrzy. Jakieś pomysły jak to zdiagnozować/ naprawić? Dodam że, suport ma mniej niż 1500 km korba < 2000km kaseta i łańcuch < 600 km pedały - dużo ... postaram się je podmienić ale próbowałem w czasie jazdy pedałować naciskając na korby i raczej dalej skrzypiało dodam że pedały accent maszynowe łożyska (nie wiem jaki model bo wszystko dawno pościerane) - niedawno zmieniłem smar bo było już słabo w środku ... może złej jakości smar do łożysk dałem? czy to możliwe żeby od nagrzania się były takie objawy?
walkingchair Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 Wykręc pedały, nasmaruj smarem do,łożysk gwint i zakręc ponownie. Powinno ustąpić, u mnie było podobnie też było skrzypienie, po nasmarowaniu przestało. Zobacz też stan suportu, przesmaruj sztycę i łozy siodełka.
Mod Team Puklus Napisano 14 Września 2015 Mod Team Napisano 14 Września 2015 - Wykręcić pedały, nasmarować, zakręcić - Dokręcić ramiona korby.
migajek Napisano 14 Września 2015 Autor Napisano 14 Września 2015 Dziękuję. Faktycznie nie sprawdzałem gwintów pedałów, tylko "wnętrze"
parmenides Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 Oczywiście wszystko wskazuje na pedały, jak koledzy pisali wcześniej. Jeśli jednak by to nie pomogło, to sprawdź w momencie kiedy pojawia skrzypienie, czy jeśli staniesz na pedałach, to też dalej skrzypi. Jeśli nie, to sprawdź sztycę i jarzmo siodła. Wiem, że to wydaje się głupie, ale czasem trudno namierzyć w czasie jazdy skąd dochodzą dźwięki, a miałem podobny problem ze skrzypieniem pochodzącym właśnie ze sztycy. Drugi pomysł to, o ile masz korbę na kwadrat, luzy w tym elemencie. Sądzę jednak, że najpewniej będą to pedały. Pozdr i daj znać co to było - może przyda się innym.
grande1970 Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 Wykręć suport u mnie piasek był wszędzie i na gwincie suportu, w mufie i w środku w smarze parę ziarenek było. Ja suport rozmontowałem (bb un 26) i złożyłem na nowym smarze z czystym uszczelnieniem. Warto było.
pepa22 Napisano 15 Września 2015 Napisano 15 Września 2015 u mnie trzaski no może lekkie pukanie też słychać pedały odkręciłem i naciskając na same korby słychać takie puknięcie stało się to przy ciężkich przełożeniach na dzisiejszej jeździe coś zatrzeszczało i tak zostało dzieje się to z każdej strony jak korba zaczyna ruch w dół suport w specyfikacji napisane tylko : sr suntour nie wiem co teraz myśleć rower parę miesięcy i by już się wydarł ? zębatki sprawdziłem - ok próbowałem trochę je dociągnąć ale nie dało rady więc luzy też odpadają dodam że korby też lipa : sr suntour XCM może jakieś sugestie ? z góry dziękuje dodam jeszcze że ważę ponad 100 i sporo jeżdżę na "stojąco" na pedałach
krycha Napisano 15 Września 2015 Napisano 15 Września 2015 Sprawdź bloki, czy śrubki nasmarowane, o ile je masz, bo mi umknęło czytając posty.
pepa22 Napisano 15 Września 2015 Napisano 15 Września 2015 Sprawdź bloki, czy śrubki nasmarowane, o ile je masz, bo mi umknęło czytając posty. korby pukają nawet po zdjęciu pedałów
krycha Napisano 15 Września 2015 Napisano 15 Września 2015 Miałem na myśli śrubki przy blokach w butach - u mnie to skrzypialo.
pepa22 Napisano 15 Września 2015 Napisano 15 Września 2015 w razie wymiany co lepsze ? http://allegro.pl/korba-sram-x7-jak-shimano-xt-44x32x22-175mm-suport-i5624073482.html czy http://allegro.pl/mechanizm-korbowy-korba-slx-fc-m670-42x32x24-10spd-i5669281155.html
walkingchair Napisano 15 Września 2015 Napisano 15 Września 2015 w razie wymiany co lepsze ? http://allegro.pl/korba-sram-x7-jak-shimano-xt-44x32x22-175mm-suport-i5624073482.html czy http://allegro.pl/mechanizm-korbowy-korba-slx-fc-m670-42x32x24-10spd-i5669281155.html Shimano slx oczywiście bo takową mam i jest zaista. Jeszcze mnie nie zawiodła mimo brutalnego traktowania.(wywaliłem tylko 3blat i wsadziłem rockring polecam to uczynić.-jeśli jeździsz nie tylko po płaskim)
pepa22 Napisano 15 Września 2015 Napisano 15 Września 2015 a Shimano slx oczywiście bo takową mam i jest za######ista. Jeszcze mnie nie zawiodła mimo brutalnego traktowania.(wywaliłem tylko 3blat i wsadziłem rockring polecam to uczynić.-jeśli jeździsz nie tylko po płaskim) a ja tu gdzieś czytałem żeby wymieniać osprzęt na sram - podobno lepszy choć osobiście uważam że slx ładniejsze
walkingchair Napisano 15 Września 2015 Napisano 15 Września 2015 Wszyscy postarzaja materiał ale shimano nie jest tak absurdalnie drogie. Niestety Sram poszedł na ilość nie jakość.mocniej niż shimano. Posiadałem korbe srama 3 blaty i się blaty zużyly po dwóch łańcuchach srama , do tego notorycznie brak sztywności. Może korby z górnej półki są lepsze ale te średnie są bardzo średnie
pepa22 Napisano 15 Września 2015 Napisano 15 Września 2015 a jeszcze jedno pytanie : czy jest duża różnica między korbami 170 i 175 ciężej się kręci ?
walkingchair Napisano 15 Września 2015 Napisano 15 Września 2015 Niby zależy od wysokości ale ja mam 1.7 w kapeluszu i mam korbe 175 mm i jest glanz. Te 5 mm różnicy daje tyle efektu co tabletka wrzucona do.stawu:)
migajek Napisano 18 Września 2015 Autor Napisano 18 Września 2015 u mnie wychodzi ze pedaly .. niestety po pierwsze "ramka" tworzaca platforme byla juz mocno spracowana i miala lekki luz. po drugie czuc tez bylo na osce minimalny luz, tam w srodku jest lozysko maszynowe i plastikowy slizg. podejrzewam ze to on nie wytrzymal tylu kilometrow. Wymienilem pedaly i na razie cisza ...
moszczan25 Napisano 19 Września 2015 Napisano 19 Września 2015 Mam też problem ze skrzypieniem pedałów. Skrzypią jak jadę na siedząco, na stojąco już nie. Zauważyłem, że pedały zaczęły skrzypieć od momentu jak gdzieś uciekły mi zaślepki tak jakby od suportu pedałów. Domyślam się że muszę je odkręcić i dobrze przesmarować bo to skrzypienie odbiera mi przyjemność i motywację do jazdy.
pepa22 Napisano 19 Września 2015 Napisano 19 Września 2015 rozebrałem korby przesmarowałem kwadraty i dokręciłem porządnie (aż śruba zatrzeszczała) - uspokoiło się na razie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.