cesi99 Napisano 13 Września 2015 Napisano 13 Września 2015 Chciałbym sb ułożyć plan treningowy, ale nwm dokładnie jak się do tego zabrać. Zacząłem jeździć w tym sezonie i mi się spodobało jedzenie na rowerze, roweru może profesjonalnego szosowego nie mam, ale na razie sprzęt taki jaki mam mi starcza. W tym sezonie a dokładnie w jakieś 3 miesiące jakieś 2tys. km (wiem mało) ze średnią prędkością 20-25km/h. Jestem początkujący, ale chciałbym przygotować się do przyszłego sezonu. Mam 16 lat/62kg/1,65m. Do dyspozycji mam basen, siłownię (ale się na nią nie nadaję) no i oczywiście jakieś ćwiczenia w domu mogę zrobić i biegać. Proszę o napisanie planu treningowego na cały tydzień, albo jakieś wskazuwki do napisania takjego planu.
maskal Napisano 16 Września 2015 Napisano 16 Września 2015 Poszukaj jakiegoś klubu / grupy kolarskiej z Twojej okolicy załap się do nich.Za free raczej nie licz, że ktoś ci coś ułoży.Jeśli chcesz być samotnikiem a więc nie wiązać się z grupami / klubami etc to, poszukaj planów w gazetach branżowych (rowerowe gazety dawały takowe na poczatek sezonu)Ja jeżdżę sam i wiem, że mi brakuje planu treningowego ale póki co kręcę i kręcę.No nie przepalać się za bardzo. Jeśli chcesz się wziąć na ostro to pamiętaj- liczy się jakość treningu a nie ilość km- odpoczynek i jeszcze raz odpoczynek na tydzień jakieś 5 dni max treningów - przeplatanie dyscyplin rower / bieganie / basen (kolejność dowolna) a jak wolisz to rower/rower/bieganie/basen. Chodzi oto abyś nie rzeźbił kilka treningów pod rząd jednej dyscypliny. Bo się znudzi a ty masz mieć wieczny głód. No i bieganie czy rower czy basen to zawsze inna partia mięśni.Jesteś młody więc szybko się regenerujesz. Postaw na:- wytrzymałość- siłę - technikęRower, treningi przeplataj techniczny a więc ciężki teren, rzeźbienie trudnych sekcji, wąskie nawrtoty , strome zjazdy i podjazdy. A następny trening łatwy teren duże tempo.No i DIETA !Wy młode ludzie ;-) macie czasem tendencje do jedzenia syfu Mc... KFC, i inne g....wysoko przetworzone.Pamiętej jedzenie zdrowe.Jak będziesz zabierać się za trening, to musisz coś zjeść na 2 h przed, po teżDużo węgli a więc makarony, kasze, banany, suszone owoce, płatki owśiane (zapomnij o tych śniadaniowcyh czekoladowych)Po treningu sporo nabiału twarogi te mają białko, jedz banany, pomidory.Dieta odpowiednia daje również moc. Odpowiednie jedzenie jest Twoim paliwem.Jak nie wierzysz, to- zjedz pizze i idź na rower albo lepiej na basen.- zjedz makaron z NATURALNYM (te smakowe mają sporo cukru i syfu) jogurtem i bananem, rodzynki czy coś w tym guście.Porównaj jak się czułeś i będziesz miał odpowiedź.Powodzenia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.