pmarszal84 Napisano 8 Września 2015 Napisano 8 Września 2015 Witam; mam prawie nowy rower, tj. 4 miesiące, jednak sporo nim jeżdżę, myślę że już ponad 2000km może być najechane, ostatnio patrzę a tu łańcuch się buja na dużym blacie i momentami obciera o przerzutkę, chyba mam dużą zębatkę krzywą. Dziś mam zamiar ją odkręcić i na jakiejś prostej powierzchni sprawdzić czy to na pewno zębatka. Moje pytanie czy taką zębatkę da się naprostować jakoś?? pzdr piotr
Kaczorak Napisano 8 Września 2015 Napisano 8 Września 2015 Jak masz nowy rower i taką usterkę to oddaj na gwarancję. Jak sam coś pokombinujesz a sklep to zauważy to może być podstawą do nie uwzględnienia gwarancji.
beardman Napisano 8 Września 2015 Napisano 8 Września 2015 Zakręć korbą i zobacz czy "faluje" jedna zębatka czy wszystkie. Jak wszystkie to niekoniecnie muszą być krzywe tarcze. Sprwdź czy : 1. czy masz dokręcony wkład suportu do ramy? Jak masz suport na kwadrat to w nowym rowerze zwykle nie dokręcają "na chama" i po przejechaniu większego dystansu dobrze sprawdzić i ewentualnie dociągnąć. 2. czy jest dokręcona korba do suportu? 3. czy zębatka jest przykręcona do korby? Zębatkę da się naprostować. Ja prostowałem w imadle kluczem francuskim. Trzeba to tylko robić z dużym wyczuciem. P.S. Niektóre zęby są wyprofilowane tak, żeby łańcuch lepiej wskakiwał. Czasem może to dawać złudzenie, że blat jest krzywy. Pozdrawiam
Mod Team michuuu Napisano 8 Września 2015 Mod Team Napisano 8 Września 2015 Czasem może to dawać złudzenie, że blat jest krzywy. Ale jeżeli falując ociera o przerzutkę to ten punkt raczej nie ma zastosowania. Stawiam na niedokręcone prawe ramie z zębatkami. Jaki rower, jaka korba?
pmarszal84 Napisano 8 Września 2015 Autor Napisano 8 Września 2015 Ogólnie wydaje mi się to dziwne żeby w prawie nowym rowerze takie rzeczy były, ale mogłem gdzieś walnąć o kamień np. na singletrecku, miąłem też jedną kraksę tj. przeleciałem przez kierownicę. Sprwdź czy : 1. czy masz dokręcony wkład suportu do ramy? Jak masz suport na kwadrat to w nowym rowerze zwykle nie dokręcają "na chama" i po przejechaniu większego dystansu dobrze sprawdzić i ewentualnie dociągnąć. 2. czy jest dokręcona korba do suportu? 3. czy zębatka jest przykręcona do korby? suport mam: Shimano BB-51, External Hollowtech Wszystko wydaję się być mocno skręcone bez żadnych luzów. Falowanie jest nieduże, łańcuch obciera tylko przy najcięższych przełożeniach tj. przód 3, tył 10 Jak patrzę na łancuch i przerzutkę to faluje tak 1-1,5 mm Korbę mam Shimano FC-M552 rower Silverback slade 1 dokładnie ten: http://allegro.pl/mtb-27-5-silverback-slade-1-deore-xt-recon-air-i5639975302.html ogólnie mam dość tego roweru, nie pierwszy problem mój z nim..... a w ww. sklepie/serwisie niestety są bardzo mało pomocni jak dzwonię o coś zapytać.... Po pracy sprawdzę czy to tylko ten blat czy wszystkie się bujają... pzdr Piotr
beardman Napisano 8 Września 2015 Napisano 8 Września 2015 Korba zintegrowana jest dość sztywna. Sprawdź jeszcze czy falowanie występuje na mniejszych zębatkach czy tylko na największej? Jeśli tylko na największej to jest skrzywiony blat. Jeśli na pozostałych też to może być skrzywiona oś korby (wg mnie mało prawdopodobne). Blat można prostować lub zmienić na inny. Jeśli falowanie nie jest duże możesz spróbować podregulować lekko przerzutkę. Jedna z dwóch śrubek przy przerzutce (chyba "H") odpowiada za wychylenie przerzutki na zewnątrz przy łańcuchu na największym blacie.
pmarszal84 Napisano 8 Września 2015 Autor Napisano 8 Września 2015 Sprawdziłem dokładnie, niestety wszystkie blaty mają bicie :/ Bicie szacuję na 1,5mm i jest tak, że blaty jakby na całej połowie mają bicie a połowa jest ok. Skręcone blaty są na maksa, w korbie zero luzów ale klucza do korby nie mam. Co do regulacji to oczywiście tak zrobię, zresztą obcieranie jest tylko na biegach 3x10 ,a na 3x9 już nie, więc tragedii nie ma. Dzwoniłem też do sklepu (http://archiwum.allegro.pl/oferta/mtb-27-5-silverback-slade-1-deore-xt-recon-air-i4861957433.html), w którym kupiłem rower zapytać czy takie uszkodzenie obejmuje gwarancja, otrzymałem odpowiedź, że do 3mm bicie jest ok i mieści się w normie. Sam nie wiem co o tym myśleć, jak na razie się nie przejmuję, chyba oleję sprawę i będę tak jeździł, jak zajadę blaty chyba wymienię korbę na XT. pzdr Piotr
pmarszal84 Napisano 9 Września 2015 Autor Napisano 9 Września 2015 Stawiam na niedokręcone prawe ramie z zębatkami. a to chodzi o te 4 śruby które mocują duży i średni blat do korby, a także 4 śruby, które mocują mały blat do korby ?? A co myślicie o tym co mi powiedzieli w sklepie: "do 3mm bicie jest ok i mieści się w normie" ? Wczoraj jako tako wyregulowałem przerzutkę, jednak jak nie obciera na biegach 3x10 to obciera na 2x3, więc super jakoś nie jest, ale w sumie na 2x3 się nie jeździ wiele. pzdr Piotr
tobo Napisano 9 Września 2015 Napisano 9 Września 2015 3 mm nie mieszczą się w normie. Jeśli jest w normie to przerzutka przednia powinna dać się ustawić tak by przy napędzie 3x9 przynajmniej na 8 przełożeniach z tyłu łańcuch nie ocierał z przodu. Niech to tak ustawią Jeśli faluje całość mechanizmu korbowego to krzywa jest oś suportu lub korba. Z reguły jest to wynik kraksy i upadku z uderzeniem pedałem o ziemię lub samoistnego wygięcia się korby pod obciążeniem - to jednak zdarza się w przypadku korb Srama, lepszych Shimano - a za takie można uznać korbę z mocowaniem na octalink - nie.
Mod Team michuuu Napisano 9 Września 2015 Mod Team Napisano 9 Września 2015 Powodem może być złe mocowanie tarcz do osi. Połączenie osi z uchwytem tarcz jest wciskane i jak tutaj coś jest nie teges to kicha. Jak serwis idzie w zaparte to można próbować podkładkami wyeliminować bicie ale to trochę upierdliwe. Kolega tak leczył korbę po uderzeniu w kamień.
pmarszal84 Napisano 9 Września 2015 Autor Napisano 9 Września 2015 Jeśli faluje całość mechanizmu korbowego to krzywa jest oś suportu lub korba. Z reguły jest to wynik kraksy i upadku z uderzeniem pedałem o ziemię niestety to może być powód u mnie, raz miałem kraksę :/ parę razy walnąłem też pedałem o skałę, raz pamiętam nawet dość mocno ale się nie wywróciłem. Powodem może być złe mocowanie tarcz do osi. A można jakoś poznać czy od nowego miałem złe mocowanie? czy to np. wynik kraksy... pzdr Piotr
Mod Team michuuu Napisano 9 Września 2015 Mod Team Napisano 9 Września 2015 A można jakoś poznać czy od nowego miałem złe mocowanie? czy to np. wynik kraksy... Jak są ślady przywalenia to jest prawdopodobna przyczyna.Ale przywalenia bo od byle obcierki raczej nic nie skrzywisz. Jak fabrycznie źle osadzone to żadnych śladów nie znajdziesz, oprócz tego że tarcze biją.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.