d4rK Napisano 6 Września 2015 Napisano 6 Września 2015 Witam Z racji kończoncego się sezonu zastanawiam się nad wymianą roweru. Mam 168 cm wzrostu i 75 kg wagi. Obecnie jeżdze na crossie taty z oponami 28'' dozbrojonym b'twinem z decatlona na ramie na mnie za dużej( chyba 19 albo 21 decathlonowa L) i rower ten jest na mnie za duży, a nawet nie tyle duży co wysoki przez to na nierównym terenie jeżdzi mi się nie zbyt przyjemnie, a na mieście skręty szczególnie nagłe są bardzo niestabilne. Rower wykorzystuje do dojazdu na politechnike i do pracy na trasie Wieliczka-Kraków( nie jade spacerkiem,a raczej staram się przyciśnąć ile jestem w stanie). Trasa to mieszanina ścieżki, chodników i dróg kamienistych(nie przepadam za jazdą po asfalcie gdzie jest duży ruch). Ze względu na to, że chce rower niższy jedyną alternatywą jest trekking na 26'' lub góral 26'' tyle, że w przypadku tej drugiej opcji obstawiam, że pęknie budżet, bo musial bym dokupić bagażnik i osłony, które są mi obowiązkowo potrzebne oraz opony semi-slick. Przymierzałem dzisiaj krossa trans india 26'' i ramie 19, bo akurat tylko taka była i odczucia miałem przyjemniejsze o wiele niż na obecnym rowerze głównie ze wzgledu na mniejszą wysokość i bardziej wyprostowaną postawe. Jednak z racji mojej znikomej wiedzy obawiam się jednej rzeczy i dlatego rozważam górala. Otóż w obecnym crossie zniszczyłem na krawężnikach ramę tylnej opony i koło obija teraz o ramę(trzęsie całą tylną cześcią roweru) mimo, iż starałem się stawać na pedałach na dziurach, a co dopiero na kraweżnikach. Sprzedawca zapewniał mnie, że jest to kwestia wykonania sprzętu, ale wiadomo jemu ufać nie można. Czy jest ktoś w stanie rozwiać moje wątpliwości i ew. zaproponować jakaś alternatywe pasującą do moich potrzeb ?? Oczywiście najlepszy był by rower crossowy, ale nie produkują ich chyba z kołami 26'' ??
Endrju911 Napisano 6 Września 2015 Napisano 6 Września 2015 Cross na ramie 17'' też powinien być dobry, ale dla pewności podaj długość nogi (mierzone w pozycji stojącej od podloża do krocza w delikatnym rozkroku około 20cm tak jakbys miał rower między nogami i w butach)
WaGiant Napisano 6 Września 2015 Napisano 6 Września 2015 1 Tobie nie jest potrzebny rower na mniejszych kołach tylko mniejsza rama !!! Przy twoim wzroście 17 " powinno być ok , a w trekkngach i crossach może nawet 19" . 2 Nie ma crossów na kołach 26 " terkingi kiedyś były ale to mało popularny rozmiar koła w tego typu rowerach . Standardem jest 28" . 3 Jeśli chcesz mieć bagażnik , błotniki i wyprostowaną pozycje powinieneś szukać wśród trekkingów . Nie przejmuj się rozmiarem koła tylko dobierz odpowiednią ramę ! Trekking będzie też miał oświetlenie . 4 Możesz też kupić crossa ale zwróć uwagę czy rama ma otwory ma błotniki i bagażnik . Cross będzie bardziej sportowy niż trekking . Pozycja może być bardziej pochylona . Oczywiście bagażnik i błotniki będziesz musiał dokupić . 5 Przy 75 kg wagi koła powinny wytrzymać normalną eksploatację . Nie bardzo mogę sobie wyobrazić co trzeba robić żeby rozwalić koło na krawężniku . Szczególnie w trekkingach które z założenia przygotowane są do dodatkowego obciążenia ( sakwy ) koła powinny być mocne . 6 To rozwalone koło może miało luźne szprychy ? Może jakaś pękła ? Każde koło trzeba co jakiś czas nacentrować . Szprychy też czasem pękają . Im lepsza obręcz i lepsze szprychy tym rzadziej . 7 Budżet masz niewielki ale jaki rower byś nie wybierał nie kupuj takiego z wolnobiegiem ! Musi być kaseta ! Generalnie wszystkie napędy 24 biegowe mają kasety . Napędy 21 biegowe mogą być na wolnobiegu albo kasecie . Jeśli w katalogu w pozycji kaseta będzie Hg.... to jest kaseta . Skrót Tz.... oznacza wolnobieg . 8 Kross trans India to słaby rower . Ja bym nie kupił . Najtańszy kross wart kupienia to Trans Pacyfik . Z oferty Unibike podobny jest Vision . Najciekawiej wygląda rometowski Wagant 3.0 . Niestety wszystkie przekraczają budżet . Ani Unibike , ani Romet nie robią trekkingowych ram 17 " 9 Być może ktoś podeśle Ci linki do allegro albo sklepu internetowego . Odradzam kupowanie przez neta . Rower trzeba przymierzyć . Już wiesz jak to jest jeździć na źle dobranej ramie .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.