Skocz do zawartości

[piasta] Nowa piasta XT - LUZ

empe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Lub może jest to wina śruby dociskajacej bęben do piasty o czym (nie) wspomniał kolega @Millerek :) Wyjmujesz oś, wladasz klucz ampulowy 10mm w bębenek i spróbuj odkręcić :D

Napisano

Eh autokarekta...Dokręcić :P Śruba nie jest jednorazowa :) Nawet w razie pęknięcia główki śruby można ją za pomocą młotka ładnie sklepac... Jesteś aby pewny ze to 14 mm?

Napisano

Z kluczem to moja pomyłka :) Nie mam popodpisywanych i jakoś tak mi się uroilo :P Ale tak BTW jak nie przeciagniesz tej śruby (nie dokręcisz jej za mocno) to spokojnie można jej używać wiele razy. Raz miałem przypadek, ze ten "pierścień" na śrubie się ułamal podczas zbyt mocnego momentu dokrecania... Sklepalem krawędzie śruby i wszytko śmiga.

A czy to aby na zdjęciu nie jest bebenek pod os 12mm? :] Sprawdziłem poradnik i tez pisze ze klucz 10 mm :D

Napisano

Tak, ta śruba jest dość miękka, skoro dałeś radę ją zklepać to myślenie o tym że jest "jednorazowa" mize być na miejscu.

Tak BTW, wkrecasz ją na sucho tzn bez oleju/smaru? bio to też info z forum :)

Napisano

Ja praktycznie każdy gwint skręcam na smar grafitowy-także i tą śrubę :D W swojej starej deore (5 lat bez serwisu od nowości, ok. 6k przebiegu) w czasach kiedy nie miałem o tym pojęcia, jeździłem na luzie w łożyskach... Gdy ją rozebralem, tą śrubę można było wykręcić ręką :P Od tamtej pory daje też kropelke farby olejnej na gwint jaki zamiennik loctite :P

Napisano

Śruba sama w sobie nie jest jednorazowa, Shimano zaleca jej wymianę wraz z wymianą bębenka ;)

Wszystkie informacje na ten temat najlepiej czerpać z odpowiedniego technodocka - https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CDAQFjACahUKEwinssyjuJTIAhVJTBQKHWIdBGg&url=http%3A%2F%2Fsi.shimano.com%2Fphp%2Fdownload.php%3Ffile%3Dpdf%2Fdm%2FDM-WH0001-02-ENG.pdf&usg=AFQjCNHEtTWri7idsfpBbLf-K8aUzWB_1g&bvm=bv.103388427,d.d24&cad=rja

Są tez informacje na temat smarowania i momentu dokręcenia, który dla grubej ośki jest naprawdę pokaźny ;)

Strony 13-14.

Napisano

Poniekąd nie pomyliłem się.

Ad.1 Jeśli Shimano twierdzi że jednorazowa w sensie tylko przy wymianie bębenka, a sam bębenek wg Shimano nie wymaga serwisu (można przyjąć że jednorazowy) to śruba ma sens istnieć jako "jednorazowa" ;)

...chyba.

Ad.2 Ja mam zwykły zamykacz QR, ile mm ma ośka nie wiem ale ma ten zwykły cienki zamykacz

6cc2a80264f9c84bdd162c54540e8da4.jpg

Ad.3 Faktycznie smarowanie ma sens, nie jest dziwne przy tak dużej sile wynoszącej 15kGm.

Dobrze że to wszystko trzyma się tematu :)

Napisano

Nie chcę rozdzielać włosa na czworo lecz Shimano nigdzie nie zabrania odkręcania samego bębenka od korpusu piasty i ponownego przykręcenia przy użyciu tej samej śruby ;)  Nie zaleca samego rozkręcania bębenka bo... wprawne ręce mogą skasować luz i nie trzeba będzie kupować nowego, a więc i mniej kasy dla Wielkiego S :P

Żeby taka śruba rzeczywiście była jednorazowego użytku jakiś jej element musiał by podczas przykręcania ulec planowanemu odkształceniu, jak ma to miejsce np. w przypadku podkładek miedzianych czy oliwki w systemie hamulcowym.

Napisano

Millerek czy ta ad.3 to po części sarkazm? :D W mojej starej jak świat piascie acery w bębenku byly 4 podkładki kasujace luz :P w nowej fh-t610 jest tylko jedna... Zauważcie tez te polerowane konusy... To spełnia moim zdaniem swoje zadanie przez pierwsze 500km. Po tych 500km konus w miejscu styku z kulka wygląda jak zwykły najtańszy z prostego sklepu.. Niestety taki jest dzisiejszy rynek :P trochę offtopicowo

Napisano

...sarkazm? Raczej nie ;)

Ponadto myślę że już nerwi mnie ta piasta, spore (powiedzmy akceptowalne) luzy bębenka, później luz na osi, lub jak u mnie... ciasniejsza praca osi po zacisnieciu zamykacza w ramie :(

W moim bębenku XT luz chyba zmniejsze zdejmując jedną z trzech podkładek pod miską...

:o

Ps, wielki szu na literę S, robi dobre rzeczy, ale delikatne które potrzebują lub wymagają 100-u %wej współpracy z resztą, np osi z zamykaczem i ramą. A serwis jest bardzo soft :)

Napisano

Ja kontruje w swojej deore konusy a i tak prawa strona się rozkręca.. Tez mam luz na bebenku, ale po zdjęciu podkładki bebenek ciężko się obraca...To jest chyba tzw. Luz roboczy :D ale bebenek fh-rm40 mozna było ustawić tak, że żadnego luzu i oporów nie było... Ale no cóż, chcieliśmy kulkowe łożyska to mamy :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...