Skocz do zawartości

[Licznik] 16.12 sts - sensor

cykus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam problem z podłączeniem sensora, próbowałem go ustawić chyba już w każdej możliwej pozycji, ale sama dioda raz na jakiś czas zabłyśnie albo wcale, odstęp między magnesem ok 1mm, co może być powodem?

Napisano

To już pomijając tą diodę, co może być przyczyną nie łączenia z licznikiem? próbowałem różnych pozycji sensora na amortyzatorze, zmieniałem pozycję licznika na kierownicę/mostek i mimo wszystko łapie raz na kilkanaście prób, a potem najczęściej po chwili gubi sygnał.

Napisano

Jeżeli montujesz jak instrukcja nakazała i nie masz przekroczonych odległości czujnika od licznika to jedyne co mi przychodzi do głowy to ustaw licznik poziomo do podłoża ...

Czasem Sigma STS zamontowana na mostu o dużym wzniosie lub pod sporym katem na kierownicy lubi kaprysić.

Pozdrawiam

Napisano

Dzięki za odpowiedź, dałem na kierownice poziomo. Niestety złapał sygnał dokładnie na 3 sekundy i koniec. Już też nie mam pomysłu co może być nie tak.

Napisano

Nie masz w okolicy gdzie testujesz w bezpośrednim sąsiedztwie jakiejś linii energetycznej lub jakiegoś innego działającego systemu bezprzewodowego ?

Bateryjka w czujniku oczywiście sprawdzona ?

Daj foto jak to wygląda na rowerze bo to aż nieprawdopodobne żeby sigma łapała sygnał na kilka sekund a potem go gubiła.

Pozdrawiam

Napisano

BTW, mam podobny problem z tym samym modelem. Ale u mnie jest tak, że działa np. jakiś czas, po czym lucznik traci kontrakt z czujnikiem. Czasem pomaga wypiecie o ponowne wpiecie licznika. A czasem "samo się naprawia" po pewnym czasie. Ktoś się spotkał z czymś takim?

Gdybym drugi raz miał kupić licznik to przewodowy.

Napisano

Owszem, miałem problemy z łącznością w Sigmie, choć w innym modelu.. Licznik potrafił działać i działać, a następnie kompletnie tracił połączenie. Po jakimś czasie wszystko wracało do normy, po czym znów brak łączności. I tak w kółko. Zareklamowałem, dostałem nowy egzemplarz. Jak na razie, wszystko działa.

Oczywiście może to być także kwestia baterii i od kompletu nowych bym zaczął.

Napisano

BTW, mam podobny problem z tym samym modelem. Ale u mnie jest tak, że działa np. jakiś czas, po czym lucznik traci kontrakt z czujnikiem. Czasem pomaga wypiecie o ponowne wpiecie licznika. A czasem "samo się naprawia" po pewnym czasie. Ktoś się spotkał z czymś takim?

Gdybym drugi raz miał kupić licznik to przewodowy.

Kup zestaw na  ANT+ i nie będziesz miał problemów, chyba ze bateria sie skończy. ;-)

EDIT: przypomnialo mi sie jest jeden problem, w EndoMondo przestały działąc czujniki Combo ANT+ jakis rok temu z kawałkiem, nawet do nich o tym pisalem ,wiedza o sprawie ale nie moga sie tym obecnie zająć :P W kazdej innej apce dzialaja....ale to i tak Extras w porównaniu do zamknietego rozwiazania STS ;-P

Napisano

Hmm uzywam od 3 lat, mam 3 czujniki combo speed/cad, pulsometr, licznik bontragera, zegarek Garmina obslugujacy w pelni takze rower..., Absolutnie nie ma z tym jakichkolwiek problemow. Wszystko sie pieknie i szybko laczy, transmisja sie nie zrywa, czy to deszcz czy zima.

Bateria w Node 1.1 wlasnie jest do wymiany starczyla na 5149km. W najtanszym czujniku B'twina wymianialem po jakis 4000km.

Napisano

@@cinol123

Tylko wytłumacz mi co to wnosi do rozwiązania problemy jaki jest postawiony w temacie ?

Pitu, pitu, pierdu, pierdu ... pochwale się co mam i że działa ...

Zalecę wymianę sprzętu ...  a że o reszcie nie mam pojęcia to przynajmniej sobie postów nabije  ...

Tak ?

@@prz3mo77,  zwróć uwagę czy nie dzieje się to w charakterystycznych miejscach ...

Czasem samochód z przebiciami w układzie zapłonowym robi taki rozpierdziel że nic przy nim nie działa :).

Spora część lampek sterowanych impulsowo (PWM) zakłóca transmisję.

Oraz jak wcześniej pisałem pozycja licznika względem czujnika.

Sigma ma dość wąsko ukierunkowane anteny.

Przyznam ze z czujnikiem prędkości nigdy nie miałem problemu ale ...

Na mostku o dużym wzniosie bardzo często modele z HR czy CAD "nie widzą" opaski na klacie czy czujnika kadencji. 

Pozdrawiam

Napisano

@@cinol123

Tylko wytłumacz mi co to wnosi do rozwiązania problemy jaki jest postawiony w temacie ?

Pitu, pitu, pierdu, pierdu ... pochwale się co mam i że działa ...

Zalecę wymianę sprzętu ...  a że o reszcie nie mam pojęcia to przynajmniej sobie postów nabije  ...

Tak ?

ciach!

Pozdrawiam

Moj post był odpowioedzia do prz3mo77, po tym jak stwierdził ze chce sie pchac w przewody, moim zdaniem niepotrzebnie.

W nastepnym poscie chcialem przedstawic Swoj punkt widzenia, i uszczknac trcohe z twojego monopolu na mądrości, podałem więc moje doswiadczenia z zestawami bezprzewodowymi.

Czy nie mam pojecia hmmm, ponad 10 lat ttemu skonczylem Elektronike i telekomunikacje na AGHu wiec podstawy teoretyczne a i troche praktycznych mam, od 10 lat siedze w systemach embeded. Moze nie wiem tyle co Ty ale cos tam wiem :> EDIT:  a nawet dopisze ze zajmowałem sie transmisjami bezprzedowodowymi i łacznoscia satelitarną, normami elektromagnetycznymi, low power modami, certyfikatami dla urzadzeń elektronicznych na rynki europejskie i amerykanskie.

Ciekawi mnie Twoje doswiadczenie w temacie Panie gooru ;-) Bo walisz  tekstami i oceniasz ludzi nie majac o nich jakiejkolwiek wiedzy, zachowujesz sie jak ... baran.

Mimo wszystko pzodrawiam ;-)

Napisano

Wyrób sobie zdanie po jak sądzę rzeczowych odpowiedziach na zadane pytania ...

AHG nie skończyłem zabrakło mi wytrwałości aby skończyć Pol.Śl ... ale jakie to ma znaczenie ... mam wielu znajomych po WAT`ach, AGH`ach czy innych polibudach co dzwonią do mnie o poradę a skończyłem tylko nędzne technikum w małej miejscowości ...

Wypowiadam się w tematach o których mam pojecie i doświadczenie ... i daleki jestem od oferowania zakupu innego systemy zanim nie wykluczę wszystkich potencjalnych problemów z aktualnym.

Po twoich wypowiedziach wnioskuję że jedyny bezprzewodowy system z jakim miałeś do czynienia to ANT+ a Sigmę STS widziałeś w pudełku na półce sklepowej.

10 lat doświadczenia w systemach embeded :D ... wiesz w dzisiejszych czasach "byle jaki" serwisant AGD może pisać o kilkunastoletnim doświadczeniu w pracy z tymi systemami.

Pozdrawiam 

Napisano

Moich wypowiedz juz nie musisz analizowac i nic wnioskowac, Twoje wnioskowania sa bledne. ;-)

Pozdrawiam,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...