Skocz do zawartości

[korba+suport+kaseta] dobór podzespołów

pin54

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wymieniam osprzęt w starym rowerze, nigdy tego nie robiłem więc poradźcie mi czy dobrze dobrałem zestaw (może nie wziąłem pod uwagę czegoś oczywistego). Rower używany rzadko, myślę, że więcej niż 2000-3000 km w przyszłym sezonie nie przejedzie - głównie po drogach leśnych.

Zmierzyłem szerokość ramy w miejscu gdzie wchodzi suport - 68mm (bo rozumiem, że to o ten wymiar chodzi). Jeżeli chodzi o ilość zębów to są takie same jak były - odpowiadały mi te przełożenia. Korba miała długość ramion 175mm, ale wg wyliczeń podobno powinienem wybrać krótszą czyli 170mm (mam ~176cm wzrostu).

SHIMANO KORBA ACERA FC-M311 42x32x22 170mm CR

SHIMANO WKŁAD SUPORTU BB-UN26 68-122,5 KWADRAT CR

SHIMANO KASETA ALTUS CS-HG31 11-32T 8rz. CR

i do tego ściągacz do korb

BIKE HAND ŚCIĄGACZ DO KORB YC-216 CR

Ps. łańcuch CNHG40 już kupiony - nie przyjął niestety reszty napędu.

• Mod Team
Napisano

Ps. łańcuch CNHG40 już kupiony - nie przyjął niestety reszty napędu.

Wyprowadź na nim psa z kilka razy a wtedy spasuje :D

No reszta jest ok, ściągacz sie szybko zużyje ale nie sadzę być go używał 1 w tygodniu by to miało znaczenie.

Długości ramion nie dobiera sie do wzrostu a długości odnóży swoich :P Proponuje jak pisałem z hg40 zrobić smycz a jego miejsce zastąpić czymś co jest łańcuchem.

Napisano

Oprócz ściągacza do korb potrzebujesz jeszcze klucz do suportu. No i jakiś klucz uniwersalny (np. długi francuz), który zapewni dużą siłę obrotu - bo takie zabawy z rowerem to nie są lekkie rzeczy... Jak się wymienia korbę i suport - są o tym filmy w sieci...

Jeśli chodzi o suport, to kluczową rolę gra jego szerokość, która musi pasować do wybranej korby. Wskazany suport ma szerokość 122,5 mm i chyba pasuje do korby Altus.

Napisano

Obawiam się, że mogę ściągacz zgubić zanim go znowu użyję ;) Łańcuch wymienię na lepszy za jakiś czas, może na wiosnę.

Klucz do suportu znalazłem jakiś w piwnicy i wygląda jak by miał pasować. Francuz się znajdzie, będzie też klucz dynamometryczny żebym nic nie przekręcił.

Suport z korbą sprawdzałem - do tej korby powinien mieć 123mm, ale podobno te 0,5 nie powinno mieć znaczenia.

Ponieważ nie było, żadnych 'przeciwwskazań' to części zakupione, w weekend będzie walka (o ile części przyjdą).

Dzięki za chwilę uwagi i pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...