pin54 Napisano 25 Sierpnia 2015 Napisano 25 Sierpnia 2015 Wymieniam osprzęt w starym rowerze, nigdy tego nie robiłem więc poradźcie mi czy dobrze dobrałem zestaw (może nie wziąłem pod uwagę czegoś oczywistego). Rower używany rzadko, myślę, że więcej niż 2000-3000 km w przyszłym sezonie nie przejedzie - głównie po drogach leśnych. Zmierzyłem szerokość ramy w miejscu gdzie wchodzi suport - 68mm (bo rozumiem, że to o ten wymiar chodzi). Jeżeli chodzi o ilość zębów to są takie same jak były - odpowiadały mi te przełożenia. Korba miała długość ramion 175mm, ale wg wyliczeń podobno powinienem wybrać krótszą czyli 170mm (mam ~176cm wzrostu). SHIMANO KORBA ACERA FC-M311 42x32x22 170mm CR SHIMANO WKŁAD SUPORTU BB-UN26 68-122,5 KWADRAT CR SHIMANO KASETA ALTUS CS-HG31 11-32T 8rz. CR i do tego ściągacz do korb BIKE HAND ŚCIĄGACZ DO KORB YC-216 CR Ps. łańcuch CNHG40 już kupiony - nie przyjął niestety reszty napędu.
Mod Team Puklus Napisano 25 Sierpnia 2015 Mod Team Napisano 25 Sierpnia 2015 Ps. łańcuch CNHG40 już kupiony - nie przyjął niestety reszty napędu. Wyprowadź na nim psa z kilka razy a wtedy spasuje No reszta jest ok, ściągacz sie szybko zużyje ale nie sadzę być go używał 1 w tygodniu by to miało znaczenie. Długości ramion nie dobiera sie do wzrostu a długości odnóży swoich Proponuje jak pisałem z hg40 zrobić smycz a jego miejsce zastąpić czymś co jest łańcuchem.
yarad Napisano 26 Sierpnia 2015 Napisano 26 Sierpnia 2015 Oprócz ściągacza do korb potrzebujesz jeszcze klucz do suportu. No i jakiś klucz uniwersalny (np. długi francuz), który zapewni dużą siłę obrotu - bo takie zabawy z rowerem to nie są lekkie rzeczy... Jak się wymienia korbę i suport - są o tym filmy w sieci... Jeśli chodzi o suport, to kluczową rolę gra jego szerokość, która musi pasować do wybranej korby. Wskazany suport ma szerokość 122,5 mm i chyba pasuje do korby Altus.
pin54 Napisano 26 Sierpnia 2015 Autor Napisano 26 Sierpnia 2015 Obawiam się, że mogę ściągacz zgubić zanim go znowu użyję Łańcuch wymienię na lepszy za jakiś czas, może na wiosnę. Klucz do suportu znalazłem jakiś w piwnicy i wygląda jak by miał pasować. Francuz się znajdzie, będzie też klucz dynamometryczny żebym nic nie przekręcił. Suport z korbą sprawdzałem - do tej korby powinien mieć 123mm, ale podobno te 0,5 nie powinno mieć znaczenia. Ponieważ nie było, żadnych 'przeciwwskazań' to części zakupione, w weekend będzie walka (o ile części przyjdą). Dzięki za chwilę uwagi i pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.