Skocz do zawartości

[mostek] brzeszczot i śruby imbusowe

almaster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Chciałbym zdjąć śruby z mostka, ale są mocno zjechane. Wbić się nie da nic. Kupiłem brzeszczot do metalu, podobno najlepszy sposób...tymczasem co chwile zjeżdża mi ze śruby i zarysowałem kierownice, a na śrubie nie zrobiłem prawie nic. Jak piłować takim brzeszczotem? Bo nie do końca to rozumiem...śruba jest za twarda.

Napisano

Jeśli łby wystają to cienka tarcza do cięcia metalu i natnij szlifierką, a potem dajesz grubym śrubokrętem. Warto wcześniej obficie marynować w WD-40, bo ciepło od szlifowania dodatkowo przyśpieszy reakcję.

Minus jest taki, że nawet najlepszy śrubokręt nie przeniesie takiego momentu jak klucz imbusowy. Jeśli nie da rady to pozostaje zestaw do usuwania zerwanych śrub :bye2:

Napisano

Wbicie torxa pomogło na tą przy kierownicy. Jest jeszcze jedna przy mostku...a tą tak mocno wkręciłem, że nie da się przekręcić torxa, nawet jak jest wbity :/ Jak przekręcam, wybija mi go do góry i wchodzi z powrotem kiedy próbuję na siłę. No nic. Chyba będę musiał zaglądnąć do serwisu rowerowego. Tam przypiłować żadną tarczą się nie da, bo z lewej jest taki jakby "daszek" osłaniający śrubkę, że nawet te klucze do usuwania śrub nie wejdą, więc żadnego sposobu już nie ma poza wiertłem pewnie.

Napisano

No tak. Tylko trzeba wcześniej śrubę rozwiercić, a ja a mam takie zdolności manualne że jeszcze uszkodze mostek. Jak mi sie rozregulują kiedyś stery, to podjade z rowerem do serwisu żeby wyjeli śrube.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...