Skocz do zawartości

[~3500zł] mtb 29'

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, widzę niżej podobny temat, ale tam polecacie zamówić radona z zagranicy, a wolałbym kupić sprzęt w polsce :)

Wzrost 182, waga koło 80. Zaciekawiły mnie następujące rowerki, z czego Genesisa widziałem dzisiaj w intersporcie, jest akurat przecena i nawet mi się spodobał :)

Genesis Impact 8.0

MEGAMO NATURAL 10

CUBE Acid

SILVERBACK SOLA 2

FUJI TAHOE 1.5

UNIBIKE EXPERT

Ghost Tacana 5

Te jakoś wpadły mi w oko. Co o nich myślicie? jeśli byłoby warto, to byłbym w stanie troszkę nadszarpnąć budżet, np na tego Genesisa, ale czy warto? Może polecicie coś innego? 

Z góry dzięki i pozdrawiam :)

• Mod Team
Napisano

Genesis niestety jest trochę za drogi jak na posiadany osprzęt ( słabszy amortyzator i hamulce ).

Megamo i Ghost mają dość nietypową geometrię - na Megamo siodełko jest mocno przesunięte do tyłu,a Ghost ma bardziej komfortową geometrię.

Najciekawsze osprzętowo są Silverback i Cube.

Moja propozycja : http://allegro.pl/rower-romet-rambler-r-line-5-0-29-2014-wyprzedaz-i5583509668.html

• Mod Team
Napisano

Fakt - jeżeli chodzi o amortyzator,to mój błąd  ( przy założeniu : słabszy amor i hamulce,mocniejsza reszta została przeze mnie pominięta - co nie znaczy,że niezauważona ).

Gdyby nie to,że ma być koło 29 ",to ten byłby OK : http://allegro.pl/mtb-27-5-silverback-slade-1-deore-xt-recon-air-i5589368661.html

Pozostaje także kwestia rozmiaru ramy - czy 20 " nie będzie dla Ciebie ciut za duża ?

Napisano

Czy hamulce w Genesisie są na tyle słabsze, żeby go przekreślać?

Wydaje mi się po prostu, że ma najlepszy osprzęt z podanych wyżej, nie wiem tylko jak wypadają amorki rs do manitou. Ciężki wybór  :whistling:

• Mod Team
Napisano

Może nie na tyle słabsze,ale różnica do Deore z Silverback'a będzie zauważalna - pytanie jak mocnych hamulców potrzebujesz ?

W przypadku amortyzatorów jest jeszcze jeden haczyk,a mianowicie średnica ośki - w Recon Silver 15 mm,a w 30 Gold prawdopodobnie 9 mm,a w dodatku 30 Gold ma jak sama nazwa wskazuje 30 mm golenie

,co przy np. wyższej masie rowerzysty będzie miało znaczenie,więc wychodzi na to,że tabelki tabelkami,a w praktyce róznie bywa.

• Mod Team
Napisano

Wszystko ładnie,pięknie - u Treka mamy podobno bardzo dobrą gwarancję itd.,ale co z tego jak X-Caliber 8 kosztuje 3,3 k,a ma tylko amorek ze sprężyną.

Zresztą Shockblaze też niczym ciekawym się nie wyróżnia,a z tego co się orientuję swoje kosztuje.

Napisano

No właśnie, obydwa rowerki mają XC32, a miałem nadzieję na powietrze. Jak duża jest różnica w pracy tych amorków, duży minus dla xc? A np jak wypada xcr air (rowerki z nim zazwyczaj odrzucałem, bo uważałem, że jest sporo niżej od rs 30/recon) i raidon?

• Mod Team
Napisano

XCR Air jeszcze ujdzie,a Raidon Air jest już całkiem,całkiem.

Plusem powietrza jest możliwość ustawienia go pod konkretną masę.

Jednak przy twojej masie lepszym wyborem byłby Recon Silver lub Recon Gold na 15 mm ośce,chyba że nie planujesz ostrzejszej jazdy - wtedy niższe modele.

• Mod Team
Napisano

Nie wiem co Ci doradzić,bo decyzję musisz podjąć sam.

Ja też jestem na etapie : " osiołkowi w żłoby dano - w jednym owies w drugim siano ".

Podobnie jak Ty mam problem z podjęciem decyzji : może ten,a może ten,teraz lub jesienią,a może przed kolejnym sezonem - rozumiem Cię więc doskonale ( przynajmniej tak mi się wydaje ).

Jeżeli masz jeszcze na czym pomykać,a nie jesteś do końca zdecydowany,to może się jeszcze chwilę wstrzymaj z zakupem.

Napisano

Dzięki za pomoc, w sumie mogę poczekać trochę, ale nie chcę, żeby te rowerki upatrzone zginęły (jak KrissDeValnor za Thorgala i Aniela, taki OffTop :teehee: ), bo większość z nich jest już tylko w małych ilościach.. no cóż, muszę się z tym przespać, może ktoś jeszcze coś ciekawego podrzuci/doradzi  :huh:

• Mod Team
Napisano

Też biorę pod uwagę małe,czy też ograniczone ilości sprzętu,ale np. Silverback lata już dość długo na aledrogo i jakoś nie chce zejść z afisza,więc może nie będzie tak żle z dostępnością.

Poza tym faworyci się czasem zmieniają,chociaż akurat Slade 1 jest na tyle mocny,że nie odpadnie raczej z tego grona.

Może spróbuj się dogadać ze sklepem pomijając aledrogo,ciekawe czy byłaby szansa coś urwać z ceny ?

A może poczekać jeszcze jakiś czas, będą większe wyprzedaże?

Niezłe okazje były przed obecnym sezonem,kiedy można było kupić np. Bulls'a Copperhead 3  2014 za 3,5 k.

Model 2014 różni się od modelu 2015 tylko siodełkiem i malowaniem,więc była to okazja,bo w tej chwili model 2015 kosztuje 4 - 4,2 k na aledrogo.

PS

Copperhead 3 był moim faworytem ze względu na osprzęt ( niektórzy mieli uwagi do komponentów Kalloy i bardziej komfortowej pozycji ),niską masę i malowanie ( grafitowo-czarne w modelu 2015 ).

Szkoda,że nie ma linek wpuszczonych w ramę - jak model 3 RS,który niestety jest znacznie droższy ( różni się korbą,ośką 15 mm i właśnie wewnętrznym prowadzeniem linek ).

Napisano

Koniec końców będę patrzył na rowerki z Marvelem, Reconem Gold, ewentualnie z 30 Gold.. A co ze złożeniem sprzętu? Czy w tym budżecie jest to nieopłacalne i nie zawracać sobie głowy?

• Mod Team
Napisano

Jak ktoś jest w stanie samodzielnie sobie skonfigurować i złożyć sprzęt,to czemu nie ?

Jednak wymaga to pewnej wiedzy,więc jeśli nie mamy jej lub kogoś znajomego znającego się na rzeczy,kto mógłby pomóc,to może być różnie.

Prawdopodobnie nawet przy niedostatecznej wiedzy operacja moglaby się udać,jednak będzie to wymagało dużo więcej czasu i cierpliwości.

Można ewentualnie polować na okazje,skompletować sprzęt,a na końcu złożyć rower w serwisie - jeśli sami nie czujemy się na siłach.

Recona Silver też możesz brać pod uwagę,bo tabelka tabelką,a Silver ma golenie 32 mm,więc np. pod wyższą masę może być nawet bardziej wskazany niż 30 Gold.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...