Skocz do zawartości

[napęd] zmiana na kasetę 9

Kubeqq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie będzie działać. Łańcuch 8 rzędowy jest szerszy od 9 rzędowego ponieważ zębatki mają 4mm szerokości a nie 3mm. ty planuszesz do 4mm szębatek z przodu założyć 9 rzędowy łańcuch. Sama korba dla 9 i 8 rzędów jest prawie taka sama (kwestia linii łańcucha) problemem są zębatki które musiał byś wymienić. Kosztowo wyjdzie chyba porównywalnie kupić gotową korbę.

Napisano

Nie słuchaj farmazonów bo wszystko będzie poprawnie pracować. Jedyne na co będziesz musiał zwrócić uwagę bo może nie zagrać to przednia zmieniarka bo założysz ciut węższy łańcuch. Zobaczysz jak będzie Ci zmieniać przełożenia a jak nie za bardzo to będziesz musiał wymienić na taką pod 9sp. Jeśli co możliwe koniecznym stanie się wymiana korby to tylko z powodu zużycia bo łańcuch może się z nią nie "dogadać". 

Napisano

Nie będzie działać. Łańcuch 8 rzędowy jest szerszy od 9 rzędowego ponieważ zębatki mają 4mm szerokości a nie 3mm. ty planuszesz do 4mm szębatek z przodu założyć 9 rzędowy łańcuch. Sama korba dla 9 i 8 rzędów jest prawie taka sama (kwestia linii łańcucha) problemem są zębatki które musiał byś wymienić. Kosztowo wyjdzie chyba porównywalnie kupić gotową korbę.

Nie bredź jak potłuczony.

Z przodu mam korbę 9-rzędów z blatem od 8-rzędów (bardziej mi pasowało 42 niż 44) do tego przerzutkę 10-rzędów i łańcuch 9-rzędów i wszystko chodzi jak złoto.

Napisano

Nie będzie działać. Łańcuch 8 rzędowy jest szerszy od 9 rzędowego ponieważ zębatki mają 4mm szerokości a nie 3mm. ty planuszesz do 4mm szębatek z przodu założyć 9 rzędowy łańcuch. Sama korba dla 9 i 8 rzędów jest prawie taka sama (kwestia linii łańcucha) problemem są zębatki które musiał byś wymienić.
 Dołączę się do chóru apelującego o powstrzymanie się od opowiadania głupot :P Korba m311 i przerzutka fd-m412 (8rz.) bez najmniejszego problemu dogaduje się z łańcuchem XT cn-hg93 (9rz.).
Napisano

Ja mam dokładnie taki sam zestaw w crossie :-) ten sam łańcuch, ta sama kaseta, jaki chce autor tematu  i korba 8speedowa :-) Wszystko śmiga bez najmniejszych problemów :-) od 1500km. Fabrycznie rower był 3x8.

Co prawda korbę chciałbym wymienić już na  ht2, ale nie ma jeszcze pewności czy SHIMANO FC-M361 + BB-UN26 68 123mm,da rade zamienić na Shimano FC-M591 + SM-BB51 plug&play. PIsałem o tym w innym wątku ale cos sie nikt nie odzywa... wydaje sie że powinno być OK.

Napisano

Co prawda korbę chciałbym wymienić już na  ht2, ale nie ma jeszcze pewności czy SHIMANO FC-M361 + BB-UN26 68 123mm,da rade zamienić na Shimano FC-M591 + SM-BB51 plug&play. PIsałem o tym w innym wątku ale cos sie nikt nie odzywa... wydaje sie że powinno być OK.

Podejrzewam że chcesz zmienić z korby 361 ( 48x38x28 ) na 591 ( 48x36x26 ) , jeśli tak to nieznacznie zmieni się pojemność z 20t na 22t. Sprawdź czy twoje przerzutki taką zmianę przyjmą i do dzieła.

Napisano

Sprawdź czy twoje przerzutki taką zmianę przyjmą i do dzieła
A co tu sprawdzać? Przednia przerzutka teoretycznie nie przyjmie tej zmiany, bo zawsze dedykowana jest jednej pojemności. W praktyce zadziała po mniej lub bardziej upierdliwej regulacji. 
Napisano

Dzieki za odzew, Co do Korby, wydaje sie ze mam w 361 też 48x36x26, a przerzutka to SLX FD-M660 (pojemnosc 22T, max blat 48/44). Powinno grac, Bardziej zastanawia mnie czy nowa korba podejdzie do mojej ramy i czy linia łancucha sie nie popsuje. W "klasycznych" korbach mozna mieszac wkladami suportów, a w HT2 wszystko wydaje sie byc zafixowane...i to mnie zastanawia. Czy Ramiona korby nie beda za daleko od ramy, albo czy najmniejsza koronka korby nie bedzie  za blisko od ramy...

Napisano

wydaje sie ze mam w 361 48x36x26

Sprawdź dokładnie blaty , nie bardzo kojarzę 361 w takiej wersji, ale mogę się mylić :) . Jeśli jest tak jak piszesz to spokojnie możesz zmieniać, jeśli nie to tak jak napisał Shiryu + sprawdź pojemność tylnej przerzutki.

Bardziej zastanawia mnie czy nowa korba podejdzie do mojej ramy i czy linia łancucha sie nie popsuje.

Podejdzie , i jak dobrze założysz suport ( chodzi o ilości podkładek po odpowiednich stronach mufy ) to linia łańcucha powinna być ok.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Podejrzewam że chcesz zmienić z korby 361 ( 48x38x28 ) na 591 ( 48x36x26 ) , jeśli tak to nieznacznie zmieni się pojemność z 20t na 22t. Sprawdź czy twoje przerzutki taką zmianę przyjmą i do dzieła.

Budzik, jest dokładnie tak jak piszesz z ta korbą, wychodzi ze w wielu specach do tego roweru jest tak samo źle ;-)

Tak czy siak wrzuciłem w końcu FC-M591 48x36x26 no i miłe zaskocznie co do lini łańcucha. Musiałem jedynie o jeden obrót baryłki przy manetce zluzować linke i to było wszystko jesli chodzi o regulacje ;-)

Dzięki za rady!

• Mod Team
Napisano

Nie będzie działać. Łańcuch 8 rzędowy jest szerszy od 9 rzędowego ponieważ zębatki mają 4mm szerokości a nie 3mm. ty planuszesz do 4mm szębatek z przodu założyć 9 rzędowy łańcuch.

A ja jakoś zakładałem 10sp ultegre na 8 rzędowy napęd ... i o dziwo działało wyobraź sobie :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...