maniek56 Napisano 29 Lipca 2015 Napisano 29 Lipca 2015 Padł mi licznik i zakupiłem nowy .Wybór padł na Sigmę 14.12 Alti.Pobawiłem się nim trochę i jawi mi się pewna niedogodność. W poprzednim liczniku reset dziennych wyników czyniłem przytrzymując guzik(był tylko jeden) gdy wyświtlacz pokazywał średnią prędkość i podstawowe parametry ,a więc dystans etapu ,średnia prędkość,czas przejazdu,prędkość max ulegały zerowaniu.Może się mylę ale na Sigmie resetować trzeba każdy parametr z osobna .Prawdopodobnie po jakimś czasie dojdę do prawdy sam ,ale pomyślałem sobie że może znajdzie się na forum dobra dusza i wyjaśni mi te kwestie,oraz jak korzystać z wysokościomierza chcąc mieżyć przewyższenia co dzień na nowo.Za życzliwą podpowiedż dzięki .Pozdro.
Nepalczyk Napisano 29 Lipca 2015 Napisano 29 Lipca 2015 Tak, trzeba resetować wszystko po kolei.. ale, raz nie wiem jak udało mi się zresetować w 14.12 wszystkie dane dzienne. Wyświetlił mi się komunikat RESET DATA i wszystkie dzienne zniknęły, a ogólny wynik pozostał bez zmian. BTW dobry wybór, tylko uważaj, mi ostatnio po zjechaniu z krawężnika w mieście wypadł z tacki i nie zauważyłem, zorientowałem się dopiero po 1km no i już nie znalazłem... nie ma rady na głupotę, ale kupiłem już drugi..
madmx Napisano 29 Lipca 2015 Napisano 29 Lipca 2015 Przytrzymaj jeszcze dłużej przycisk resetu. Ja tak mam w sigmie 1200 jak przytrzymam 3s to kasuje mi pojedyncze wartości jak przytrzymam ze 2 s dłużej skasuje mi dzienne.
cervandes Napisano 29 Lipca 2015 Napisano 29 Lipca 2015 Resetujesz dwa razy. Raz resetujesz ten wynik który jest prezentowany. A jak drugi raz zaczniesz resetować znikną też pozostałe dane.
maniek56 Napisano 29 Lipca 2015 Autor Napisano 29 Lipca 2015 Dzięki za info,dzisiaj była pierwsza jazda.Wrażenia super.Poprzedni licznik nie był totalnym badziewiem,ale z niewiadomych przyczyn pokazuje astronomiczne wartości .Jedynie zegar działa poprawnie.Na Sigmę wzrok ucieka za często ,ale z czasem mi to chyba minie.Jeżeli pozwolicie to miałbym jeszcze pytanie odnośnie parametru max.wysokość co to jest za liczba?.I jeszcze jedna uwaga techniczna.Licznik mam zamontowany na szosie Treka z carbonowym widłem.Niestety odległość pomiedzy widełkami a szprychą jest taka że sensor zamontowany na wewnętrznej ściance widelca nie mieści się w przestrzeni z magnesem.Musiałem skręcić sensor na tyle aby magnes przechodził z minimalnym luzem obok. Nie wygląda to całkiem super no ale trudno.Być może jest to przypadłość widelców Treka ,ale prawdopodobnie wszystkie szosy tak mają. Na szczęście odległóść max. pomiędzy sensorem a magnesem może wynosić do 12 mm,więc jest możliwość ustawienia.W przciągu 4 lat jest to już mój 3 licznik ,cena nie jest mała ,ale mam nadzieję że ''pożyje ''trochę dłużej.Pozdro.
madmx Napisano 29 Lipca 2015 Napisano 29 Lipca 2015 Nie jestem szpecem ale gdzieś czytałem, że aby ustawić pomiar wysokości w liczniku należy wejść na pewną stronę niestety nie pamiętam podajesz tam swoją lokalizację i tam Ci pokarze na jakiej obecnie wysokości się znajdujesz. Potem w ustawienia licznika wprowadzasz tę wartość i to tyle.
maniek56 Napisano 29 Lipca 2015 Autor Napisano 29 Lipca 2015 Jeśli chodzi o wysokość startową tzw. home alt.to z tym nie miałem problemów bo akuratnie mieszkam na wysokości 300 m npm,a taka wartość była zapodana w liczniku fabrycznie ,więc ją tylko potwierdziłem przyciskiem set i to wszystko.Pytanie moje dotyczy parametru określonego na wyświetlaczu jako ''wysokość max''.Po przejechaniu ponad 30km dostępne wskazania altimetru są mi zrozumiałe ,np. przewyższenie wyniosło 320m .Natomiast ta ''wysokość max'' wyniosła 114m .I tego właśnie nie kumam.
Nepalczyk Napisano 29 Lipca 2015 Napisano 29 Lipca 2015 Wysokość MAX to wysokość na jakiej znalazłeś się w czasie jazdy. Altimetr jest fajny jeśli się go kalibruje i sprawdza czy nie ma przekłamań na wys. startowej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.