Skocz do zawartości

[Kaseta] zmiana kasety

1Lukasz1

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Jeśli wymieniasz kaset/wolnobieg to warto wymienić łańcuch

Warto spróbować czy stary się dogada z nowymi zębatkami. Nie wiemy czy wymiana ze zużycia czy fanaberii.

Napisano

Więc łańcuch musisz też wymienić sprawdź też korbę bo może być też zużyta.

Sprawdź też czy na pewno jest to kaseta bo najczęściej 7 14-28 to wolnobieg

Tutaj masz film jak rozpoznać 

Napisano

14-28 to mi wygląda na MF-TZ 21 wolnobieg 7s. Sam go mam , zmiana wolnobiegu na kasetę to zmiana koła / piasty.

Napisano

Zgadza sie to jest wolnobieg na 100%, juz wczoraj taki zamówiłem teraz pozostaje tylko policzenie ogniw i kupno łańcucha, polecacie może jakies do tego typu kaset? Czy to nie ma większego znaczenia? A i jeszcze jedno jaki smar do tego użyć?

Napisano

Łańcuch zapewne będziesz i tak musiał skrócić, do tego warto zainwestować w spinkę. Smarować nie musisz, fabryka o to zadbała, masz 300km a może i więcej do przejechania zanim będzie potrzeba dosmarowania.

A co do łańcucha... byle nie ug51 i HG40 bo te to są z plasteliny robione. Jak chcesz dobrze i tanio to HG71, jak ma być ekstra to Connexy 800, 804, 808 lub KMC X8.93 X8.99.

Napisano

Spinka od starego może być , ale nowa nie kosztuje dużo a stara zapewne się też rozciągnęła. Ja mam łańcuch KMC Z51 i nie narzekam. Łańcuchy trzeba prawie zawsze skrócić. Przeliczasz długość starego i nowy tak samo długi zakładasz.

Napisano

Ponownie proszę o przestanie wypisywania BREDNI przez Ychu. Wszędzie się wciskasz i co post dajesz tak głupie porady, że się scyzoryk w kieszeni otwiera.

Myślisz, że podczas eksploatacji w łańcuchu rozciągają się blaszki? Toż to taka herezja, że nie wiem czy śmiać się czy płakać.

Napisano

Kiedyś się pytałem kogoś to tak mi powiedzieli także Panie specjalisto ....

Założę się, że powiedzieli o rozciąganiu łańcucha a Ty to po prostu tak zinterpretowałeś i powielasz głupoty.

SWORZNIE się wyrabiają a nie blaszki rozciągają! I od tego właśnie łańcuch się robi coraz dłuższy. Gdybyś z zużytym łańcuchu wyciągnął każdy pin i zakuł ponownie obracając go o 90*, to na płaskiej powierzchni łańcuch miałby ponownie fabryczną długość.

Chainpin.jpg

A spinki robione są z takich materiałów (każda którą mam), że nie mają najmniejszych śladów zużycia mimo, że używane były każda z kilkoma łańcuchami.

Napisano

Założę się, że powiedzieli o rozciąganiu łańcucha a Ty to po prostu tak zinterpretowałeś i powielasz głupoty.

Ja się założę że nie :P 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...