Ipla Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 Dziś przy zmianie łańcucha na krótszy (zmieniam mniej więcej co 1k km na przemian [mam 2 łańcuchy]) zauważyłem że łańcuch jest jakby za długi, nie wiem czy to faktycznie tak jest... Wrzucam 3 zdjęcia na przełożeniach 1*8, 2*8, 3*8 - zaskoczył mnie łańcuch na przerzutce 1*8, ponieważ ociera o wózek. 1*8 2*8 3*8 Jeśli te łańcuchy są za długie to czy je skrócić o 1 ogniwo czy o 2?
Ychu Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 Skracasz do liczby parzystej. Długość można policzyć tak: Generalnie na 1x8 się zwykle nie jeździ.
phoe Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 Rozkuj i przymierz go przy przełożeniu 1x8 żeby był tak ustawiony, żeby przerzutka tylna(jaj wózek właściwie) była na mniej więcej płasko i była go w stanie naciągać.
Ipla Napisano 27 Lipca 2015 Autor Napisano 27 Lipca 2015 @@Ychu, Ja wogóle na tym przełożeniu nie jeżdżę tylko to mnie zaciekawiło i dałem 3 przełożenia do porównania. @@phoe, Okej, mam nadzieję że nie zaszkodzę mu
phoe Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 Skrócić bo jest za długi, metoda którą ja podałem jest chyba najlepsza i najprostsza, nie ma znaczenia to że 1x8 to jest przełożenie którego nie powinieneś używać mając z przodu 3 blaty. ooo znalazłem artykuł ze zdjęciami: http://dobresklepyrowerowe.pl/rady/serwis/kontrola-stanu-zuzycia-lancucha Masz idealnie 3 przykłady, za długi, za krótki + na płasko przerzutka z odpowiednia długością, to o czym napisałem wcześniej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.