Skocz do zawartości

[osłona / folia ochronna] Zabezpieczenie lakieru ramy pod uchwytami toreb, sakw etc.

jaruone

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Chciałbym abyście podzielili się swoimi patentami na ochronę lakieru w miejscu mocowania rzepów czy innych uchwytów od trójkątnych toreb na ramę, sakw, i innych wszelakich toreb rowerowych. Wiadomo, jak byśmy się nie starali zawsze będzie jakiś mały luz, który powoduje ocieranie o bagażu o ramę i uszkodzenia lakieru. Chciałbym to wyeliminować :)

Zamontowałem właśnie sakwy i musiałem torbę na łańcuch Kryptonite przerzucić z bagażnika na ramę - chciałbym jakoś zabezpieczyć lakier na ramie przed otarciami. Znalazłem takie cudo:

http://sklep.twr.com.pl/product-pol-1208-Ochrona-ramy-BIKE-PROTECTION-MTB.html

pomyślałem , że kupię i dotnę paski , które później wkleję w miejscach gdzie opaski z rzepu oplatają ramę. Zastanawiam się czy to dobry pomysł, i czy toworzywo to nada się do obklejenia wokół górnej rury ramy - mam obawę, że będzie za sztywne, coś jak folie ochronne na telefony.

Czy może są jakieś bardziej odpowiednie metody, albo jakieś Wasze prywatne patenty  typu szara taśma którą w amerykańskich filmach wszystko naprawiają, czy czarna taśma izolacyjna (ona przyszła mi pierwsza do głowy, jako, że mam czarną ramę) - chętnie poczytam i skorzystam.

Napisano

Ja kupiłem 1mk2 folii w firmie co się zajmuje reklamą(dali mi taką, która samochody oklejają), do tego nóż do tapet czy tam wykładzin, taki za 1,5zł w markecie i sam wycinasz kawałki takie jak potrzebujesz. ;)

Na dolnej rurze tej foli u mnie w ogóle nie widać.

Napisano

@rowerzysta01 - rozumiem, że to już docięte kawałki ? Bo ja bym chciał wyciąć tylko paski pod mocowanie torby na łańcucj , i nie wiem czy takie cięcie z kawałków robionych na wymiar to dobry pomysł (czy wyda na wszystkie paski z gabarytu tej folii).

Chyba w moim przypadku opcja jaką proponuje  @phoe będzie lepsza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...