misiojedzie Napisano 22 Lipca 2015 Napisano 22 Lipca 2015 Witam wszystkich To mój pierwszy post na forum, nie mogę znaleźć nigdzie odpowiedzi na pytanie dotyczące suportu w rockriderze 500, nawet w serwisie nie wiedzą :/ może tu ktoś będzie mógł mi pomóc. Chodzi mi o rozmiar/rodzaj suportu, rozmiar ramy L, muszę dokupić a nie wiem jaki :/ bo chyba się posypał objawy to lekko wyczuwalne "przeskoki" przy pedałowaniu, chrupanie i od czasu do czasu głośny trzask z okolic suportu więc to chyba w nim jest problem. Dodam że z rowerami zacząłem przygodę 3 miesiące temu i moja wiedza na ten temat jest na razie taka sobie rower kupiony na początku maja, przebieg na dziś 1138 km. reklamować żeby włożyli taki sam czy mógł się po prostu zużyć i lepiej zainwestować w coś mocniejszego? Z góry dzięki za odpowiedzi pzdr
yarad Napisano 23 Lipca 2015 Napisano 23 Lipca 2015 Ale po co ta informacja - jaki suport, rozmiar? Korba i suport jest niemal na pewno "na kwadrat". Rozmiar suportu zaleca producent korby. Korba produkcji SRAM (?) - może gdzieś jest jakieś oznaczenie modelu? Może jakaś dokumentacja na stronie internetowej (dla korb Shimano można niekiedy parametry znaleźć)? Jeśli dostępu do teorii brak, to najprościej ... zdemontować korbę i zmierzyć rozmiar suportu (ewentualnie też go wykręcić). No i teraz mój znak zapytania: - jeśli idziesz z rowerem do serwisu - to oni stary wyjmą i wymienią na odpowiedni. No chyba, że chcesz suport kupić taniej i zanieść do serwisu, płacąc tylko za robociznę - to jedyne wyjaśnienie Twojego pytania, jakie znajduję... - jeśli wymieniasz sam, to wszystkiego się dowiesz po demontażu... Istotna jest szerokość suportu i rodzaj mocowania (kwadrat?). Producentów jest kilku (shimano, neco, accent...) i tu możesz dowolnie wybierać. Amatorsko wymieniałem suport dwa razy - trzeba narzędzi i siły, ale da się, duża satysfakcja. Narzędzia (imbus chyba 8 mm, klucz do suportu, ściągacz do korby, jakiś dopasowany długi klucz do przyłożenia siły, smar do gwintu) - to koszt raczej nie mniej niż 50 zł. Co i jak - np. filmy na you tube... Na końcu jeszcze pytanie, czy te dolegliwości to na pewno suport...
phoe Napisano 23 Lipca 2015 Napisano 23 Lipca 2015 50zł to z wymiana wyjdzie, czy to Octa czy Kwadrat, chyba że trochę lepszy wziąć to 50zł za suport, wymiana to 10, maks 20zł. Jak rower ma GW to warto spróbować żeby jednak za darmo wymienili w ramach GW, ale zaraz będzie że korbą o coś uderzyłeś, czy że zużycie materiału, ale spróbować warto.
m1x3r3k Napisano 23 Lipca 2015 Napisano 23 Lipca 2015 Wymienia ci na gwarancji miałem to samo tez mam 500 tylko ze u mnie jeszcze blaty w Korbie się poluzowaly na nitach i wymienili tez korbe
misiojedzie Napisano 23 Lipca 2015 Autor Napisano 23 Lipca 2015 50zł to z wymiana wyjdzie, czy to Octa czy Kwadrat, chyba że trochę lepszy wziąć to 50zł za suport, wymiana to 10, maks 20zł. Jak rower ma GW to warto spróbować żeby jednak za darmo wymienili w ramach GW, ale zaraz będzie że korbą o coś uderzyłeś, czy że zużycie materiału, ale spróbować warto. Właśnie chcę włożyć trochę lepszy dlatego potrzebuję wymiary. Myślę że dolegliwości wskazują na suport bo jak pisałem wcześniej czuć przeskok/wibracje przy obrotach korby, chrupanie i czasem trzaśnie w okolicach suportu. Jeżeli macie propozycje co jeszcze może być uszkodzone przy takich objawach to piszcie. Naczytałem się już że usterka może być całkiem gdzie indziej ale na początek chcę sprawdzić właśnie suport. Przez chwilę myślałem że to moga być pedały ale chyba nie jest możliwe żeby obydwa na raz zaczęły się psuć no i pedały chyba nie trzaskają tak głośno
phoe Napisano 23 Lipca 2015 Napisano 23 Lipca 2015 To suport jest na 100%. Wymiary jak nie ma podanych na stronie Deca, a nie ma, to nikt ci ich nie poda, jak nie chcesz wymieniać na GW, tylko "sam" to w sklepie rowerowym sobie z tym poradzą i jak będziesz chciał lepszy to ci dadzą lepszy. Ale jak to wymienia na GW, to po co za niego płacić? Rozleci się to wymienia jeszcze raz.
misiojedzie Napisano 23 Lipca 2015 Autor Napisano 23 Lipca 2015 Chyba masz rację, niech to wymieniają na gwarancji póki ją mam. Może znajdą jeszcze coś. Tylko dziś mi gość powiedział że musiałbym zostawić rower na tydzień i jak chcę żeby mi zrobił na poczekaniu to mam zadzwonić po weekendzie. Urlop za miesiąc więc się nie pali ale troche mnie to irytuje. Chociaż nie dzieje się to cały czas, są chwile gdzie wszystko się kręci bez żadnych problemów, a później znowu coś nie gra :/
m1x3r3k Napisano 24 Lipca 2015 Napisano 24 Lipca 2015 Ja myślę żebyś im powiedział co mają jeszcze zrobić bo inaczej nic poza sportem nie zrobią. Bynajmniej tak jest w decu w Piasecznie a już 5 razy mój stał na gwarancji w ciągu roku
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.