skladakman Napisano 20 Lipca 2015 Napisano 20 Lipca 2015 Witam, obrazu na wstępie zaznaczę ze jestem amatorem jeśli chodzi o rowery. Mój problem polega na tym,że kupując nowy rower nasmarowałem cały napęd jakimś smarem o konsystęcji i kolorze karmelu I teraz wiem, że to był błąd. Standardowo zabrudzony łańcuch do butelki z benzyną ekstrakcyjną, poczepałem, zębatki wymyłem i cały syf zszedł bez problemu, niestety nie cały a zależy mi ma całkowitym wymyciu napędu. Chciałbym więc zapytać jak dokładnie i czym (może jakiś kwas czy rozpuszczalnik) Wymyć to wszystko. Z góry dzięki za wszelką pomoc i proszę delikatnie potraktować moją "głupotę" W końcu jestem totalnym amatorem ;-)
seczuan Napisano 20 Lipca 2015 Napisano 20 Lipca 2015 Ja robię tak: łańcuch ściągam i szejkuje (wkładam do butelki niech poleży z 24h, szejkuje, walę wodą pod ciśnieniem by lepiej wypłukać syf, szejkuje 2 raz w świeżym rozpuszczalniku, wycieram smaruję, wycieram zakładam.) jak już ściągnąłem łańcuch to pędzelek, szczoteczka i jadę z korbą rozkręcam kasetę i czyszczę wszystkie elementy rozkręcam kółeczka od przerzutki i też ładnie je czyszczę szczoteczką po takim czyszczeniu napęd jak nowy rozpuszczalnik, ekstrakcyjna, nafta wszystko będzie dobre, po kilku myciach już sam sobie ogarniesz swoją metodę czyszczenia.
cervandes Napisano 20 Lipca 2015 Napisano 20 Lipca 2015 Amatorem jesteś również pod względem użytkowania forum. Pod względem poprawnej polszczyzny też póki co raczkujesz WIEEELKI przyklejony temat - i o myciu i o smarowaniu...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.