Skocz do zawartości

[Korba] FC-M523 Octalink - klikanie

adamsanders

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, otóż po ostatniej jeździe weekendowej (100km) pojawiła się potrzeba nasmarowania łańcucha ponieważ napęd stał się nieco głośny (charakterystyczne odgłosy braku smarowania). W tym celu użyłem Brunoxa a cały napęd porządnie wyczyściłem. Wydaje mi się że nie ma to absolutnie nic wspólnego z problemem z jakim się spotkałem ale uważam że lepiej wspomnieć. Podczas dzisiejszej jazdy o ile jeszcze przy bardzo lekkim pedałowaniu wszystko ok tak już po nieco mocniejszym depnięciu z okolic korby daje się słyszeć klikanie które występuje mniej więcej w jednym i tym samym miejscu położenia ramion korby. Przy większej sile słychać nawet taki charakterystyczny dwuklik. Nie jest do dźwięk głośny jednak mocno wkur... ;) Nie chciałbym za bardzo rozbierać tego na własną rękę, rower jest stosunkowo nowy może ma przejechane z 500km a ja nie posiadam stosownych narzędzi. Zastanawiam się tylko czy jechać z tym do najbliższego serwisu czy może do sklepu w którym kupiłem rower i tam próbować ewentualnie rozbierać, naprawiać w ramach gwarancji. Wiem że podobny problem ma wielu użytkowników forum i bez zaglądania do środku nie wiele się zda ale może jakaś prosta sztuczka pomoże albo chociaż zweryfikuje w czym problem. Korba to Shimano FC-M523 Octalink a suport Shimano ES25 Octalink / 73-118mm.

Napisano

Zobacz czy na pedale nie masz luzu.

Jak nie to i nie chcesz suportu sam ruszać to podjedz do serwisu, pewnie wystarczy go dokręcić.
Przegląd 0 miałeś robiony? Jak nie, to zostaw na 0, zrobią ci to przy okazji.

Napisano

dałeś mi do myślenia - jakiś czas temu powiedzmy w połowie przebiegu roweru założyłem spd-eki od shimano ale miałem krótki klucz pod imbus a z tego co wyczytałem także płaskim powinno się dokręcić więc zostawiłem dokręcony na tyle ile siły starczyło - nie było problemów. Ostatnio dało się słyszeć cichutki dźwięk podczas pedałowania - delikatne krótkie skrzypnięcie jednak ten ustał a dzisiaj pojawił się całkiem inny i wziąłem to z automatu za problem z korbą. Musiałbym sprawdzić czy podczas nacisku na dany pedał dźwięk będzie się pojawiał czy na obu będzie to samo. Aha pedał nie jest luźny.

PS. przegląd zero był robiony jakiś miesiąc, półtora temu chociaż ciężko to nazwać serwisem ze strony sklepu ;/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...