Skocz do zawartości

[napęd] kupic nowy łancuch do jazdy na 2 ? KMC czy Campagnolo

mike78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie, mam kasete słaba HG-20 , i łancuch KMC 9S. , nabite 1000km. Jesli mialbym jezdzic na 2 łancuchy, to czy kupić nowy taki sam (40zł), czy cos lepszego - podobno Campagnolo C9 (100zł) jest najlepsze. Mozna tak mieszac, czy to ma sens?

Nie wiem czy warto, czy nie zajechac tego napedu na tym lancuchu i kupic całosc nową.. wiem ze teraz to ostatni moment na taki ruch z załozeniem drugiego łancucha.

Ewentualnie jaka wersja posrednia cenowo miedzy tymi rozpiętościami ;)

pozdrawiam

Napisano

Możesz mieszać, możesz też kupić miernik rozciągnięcia łańcucha i jak się będzie jego wymiana zbliżała to wtedy kupić jakiś lepszy, a póki co to zajechać tego Shimano.

Ten łańcuch co dałeś jest bardzo dobry, jak możesz wydać 100zł to warto, Shimano omijać, ale to pewnie wiesz.
Tańszy to np KMC X9.73 lub KMC X9.93, to nie są w cale złe łancuchy pomimo niskiej ceny, jak nie masz jakiejś mega siły w nogach czy nie robisz non stop podjazdów, to na całkiem sporo powinny wystarczyć.

Napisano

Campa po 1000 km o ile to nie była jakaś lekka jazda na napędzie optymalnie dobranym pod siebie to może się już nie przyjjąć - to są bardzo "ciasne" łańcuchy.

I wg mnie mieszanie nie ma sensu, bo słabszy łańcuch poleci do kosza dużo wcześniej niż mocniejszy i zostajemy z 1, więc gdzie sens?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...