Kamecha Napisano 12 Lipca 2015 Napisano 12 Lipca 2015 Witam Noszę się z zakupem roweru crossowego w cenie około 4000 zł. Wpadł mi w oko Romet Orkan 6.0. W jednej z wersji ma on 11 biegową tylną piastę Shimano Alfine 11. Nigdy nie używałem roweru z takim systemem w związku z tym chciałbym zapytać jak się sprawują takie przerzutki, czy byłby to dobry wybór czy może zdecydować się na tradycyjne rozwiązanie. z góry dzięki
Renia239 Napisano 12 Lipca 2015 Napisano 12 Lipca 2015 Alfine bardzo fajny napęd, ja mam Alfine 8 i spisuje się bardzo dobrze w rowerku crosowym używany w mieście także polecam.
zekker Napisano 13 Lipca 2015 Napisano 13 Lipca 2015 Kwestia potrzeb, bo piasty z biegami mają przeważnie mniejszy zakres przełożeń i ograniczenia na minimalne. Z zalet to możliwość zmiany biegów w miejscu, z wad przy mocnym obciążeniu mogą nie chcieć wchodzić (w oparciu o Inter8, Alfine może mieć lepiej rozwiązane sprzęgło).
zekker Napisano 14 Lipca 2015 Napisano 14 Lipca 2015 Trzeba dokładnie czytać o konkretnych modelach i rocznikach. Gdzieś mi się obiło (na tym forum), że Alfine miały problemy ze szczelnością lub jakimś szybko zużywającym się elementem. Musiałbyś poszukać. Generalnie takie piasty są trwałe i są uznawane za długowieczne (zwłaszcza te najprostsze 3 biegowe). Ja swoją Inter8 mam już 4 lata, daję do serwisu co 2 na przegląd i jak na razie trzyma się dobrze (zbliżam się z przebiegiem do 8000km). Jedyny mankament, to przeskakiwanie napędu na 5 i 6 jak ostro startuję. Przyczyna nieznana, czy to łańcuch czy coś w piaście. Na co dzień nie zawodzi latem i zimą, gdy sucho i mokro
Renia239 Napisano 14 Lipca 2015 Napisano 14 Lipca 2015 Jak na razie Alfine sprawuje się super jedżę na niej 2 lata bez obługowo i nic się z nią nie dzieje biegi wchodzą płynnie. Z niewatpliwych zalet jest to, że możesz na światłach zrzucić z 8 do 1 biegu i od razu możesz kreci, na pewno bym tego napędu nie wybrał na podróż do okoła świata gdyz w przygodnym warsztacie jej nie naprawisz a i przełożeń w mega góry może braknąć przynejmnieej w Alfine 8.
Kamecha Napisano 14 Lipca 2015 Autor Napisano 14 Lipca 2015 Wielkie dzięki Zaryzykuję z tym napędem. Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.