om3k Napisano 12 Lipca 2015 Napisano 12 Lipca 2015 Witam serdecznie. Mam problem z doborem nowego siodełka do swojego roweru giant x-sport 3 jest to rower crossowy. Obecne siodełko ma ok. 135mm szerokości i po ok 10-15km zaczyna się ból tyłka. Czytałem fora i opinie na temat różnych siodełek i tematu doboru siodełek. Postanowiłem zmierzyć samodzielnie dostaw kości kulszowych z wykorzystaniem gąbki do kwiatow. Probowalem 2 krotnie i wychodziło, ze mam rozstaw ok 132mm. Zastanawiam się nad siodełkami : - selle Royal respiro 163mm szerokosci - wtb pure v pro 148mm - ew cos innego ok 155mm Chciałbym żeby zakup był udany, mam do wydania do 300zł. Nie mam pojęcia o ile szersze powinno być siodełko od rozstawu kosci , wiem na pewno ze obecne jest za wąskie. Proszę o poradę. Dodam ze mam prawie 2m wzrostu i ok 115kg.
chudeusz09 Napisano 12 Lipca 2015 Napisano 12 Lipca 2015 Skąd pewność, że za wąskie? Nie żebym zniechęcał, ale problem mam podobny i szukam siodła od około 11kkm . Może zacznij od tego co to za ból? Odparzasz sobie tyłek czy poprostu bolą kości kulszowe?
om3k Napisano 12 Lipca 2015 Autor Napisano 12 Lipca 2015 Sądzę, że za wąskie bo pomiar rozstawu kości pokazał 132mm. Siodełko obecne to Giant MTB performance gel, które dostałem wraz z rowerem wydaje się miękkie ale po kilkunastu kilometrach czuję się jak na desce. Jeśli chodzi o ból to raczej kości kulszowe, przesuwając się po siodełku z lewej na prawą stronę odczuwałem ból po jednej ze stron a wstając z siodełka czuje prawdziwą uglę. Jednak jak tylko usiądę boli nie do wytrzymania i tylko liczę ile zostało km do domu. Średnio ból zaczyna się po 10km a po ok 15-17 już nie mogę wytrzymać i muszę wracać Maksymalnie ostatnio przejechalem 30km ale z wielkim bólem. Jestem pewny, że to wina siodełka tylko nie podejrzewałem że rozstaw wyjdzie mi aż taki duży. Jeżdże bez pampersa i raczej wolałbym by tak pozostało.
chudeusz09 Napisano 12 Lipca 2015 Napisano 12 Lipca 2015 A może to kwestia przyzwyczajenia tyłka? Długo/dużo jeździsz? Jest też opcja, że masz je źle ustawione. Próbowałeś zmieniać np nachylenie, wysokość, czy też przesuwać przód/tył?
om3k Napisano 12 Lipca 2015 Autor Napisano 12 Lipca 2015 Nie jeżdżę jakoś bardzo dużo, zwykle raz max dwa razy w tygodniu zawsze ok 15-30km, kiedyś jeździłem nawet dłuższe trasy na tym rowerze ale ważyłem ok 95-100kg. Ustawienie zmieniałem wielokrotnie ale jakoś nie dało to rezultatu. Ostatnio ustawiałem zgodnie z tym poradnikiem : http://na-rower.com/jak-ustawic-siodelko-w-rowerze/ Obecnie jestem zniechęcony do jazdy z powodu bólu stąd szukam rozwiązania. Zmieniam chwyty i siodełko. Chwyty prawdopodobnie Ergon GP1 jeżdże głownie po asfalcie więc myślę, że się sprawdzą tym bardziej, że często zamiast chwytów opieram się poprostu na kierownicy bo wygodniej niż na gripach
chudeusz09 Napisano 12 Lipca 2015 Napisano 12 Lipca 2015 Ten poradnik akurat średnio się sprawdza. Porównaj choćby wyniki obliczeń ustawiania wysokości siodełka, według dwóch metod z tego poradnika. Biorąc pod uwagę Twój wzrost zakładam, że wyjdą Ci mocno różne wartości (tak jak mi). Na początek spróbuj poprostu częściej pojeździć i zaadoptować tyłek do siodełka . Jak nie wyjdzie to kombinuj.
Grizzli Napisano 12 Lipca 2015 Napisano 12 Lipca 2015 Moze ergon? Produkuja dobre ergonomiczne chwyty to moze siodelka tez beda wygodne. Ja odobiscie jezdze na wtb rocket i moge polecic.
om3k Napisano 12 Lipca 2015 Autor Napisano 12 Lipca 2015 Wlasnie ogaladalem tez te rocket i ma nawet wersje 150mm. Zastanawiam sie czy nie zaryzykowac tego rocketa lub pure v 148mm lub poprostu kupic na razie chwyty now. I jeszcze pokombinowac z obecnym siodelkiem Chociaz mam go tak dosc ze juz patrzec nie moge
chudeusz09 Napisano 12 Lipca 2015 Napisano 12 Lipca 2015 Mogę dodać jeszcze, że obecnie testuję siodełko selle smp. Zaciekawił mnie ten nietypowy kształt (wszelkie inne już testowałem chyba ). Dwa razy na nim jeździłem. Pierwszy 50km - tragedia. Następny dzień 120km - już lepiej, choć daleko od ideału . Ale podobno ten typ tak ma i początki są mocno zniechęcające .
om3k Napisano 13 Lipca 2015 Autor Napisano 13 Lipca 2015 na razie brak większej porady jak dobrać to nowe siodełko. Oczywiście spróbuję jeszcze regulacji ale nie liczę za bardzo, że coś się poprawi. Dodatkowy problem przy regulacji siodełka to amortyzowana sztyca jak siądę to się ugina i ciężko stwierdzić na ile (samemu ciężko zmierzyć).
Grizzli Napisano 13 Lipca 2015 Napisano 13 Lipca 2015 Dzizas!!! Wez opaske zaciskowa (inaczej zwaną sztraps lub trytytka), zacisnij aby miala mozliwosc przesuwania. Przesuj na sam dol sztycy, usiadz na siodelku i zmierz, na jaka odleglosc opaska sie podniosla.
ishi Napisano 13 Lipca 2015 Napisano 13 Lipca 2015 Nie mam pojęcia o ile szersze powinno być siodełko od rozstawu kosci , wiem na pewno ze obecne jest za wąskie. Dodajesz jakieś 25-30mm i masz sugerowaną szerokość siodła. Ja mam ~120mm i odnalazłem się na Siodle Reverse Sattel AM. Jak za tę cenę uważam je za rewelację. http://rowerowy.com/sklep/czesci/siodla/extrema/prod/reverseam Wcześniej miałem wąskiego Bontragera Race (132mm) i była rzeź
3001ppk Napisano 13 Lipca 2015 Napisano 13 Lipca 2015 Dołączę się do tematu. Jeżdżę trekiem. wszystko gra z moim doopskiem do ok 50 km. Po tym czasie ...... odparzam sobie w/w część. Jakiego siodła mam szukać ????? Węższego, szerszego, dłuższego itp .....?????
chudeusz09 Napisano 13 Lipca 2015 Napisano 13 Lipca 2015 Dołączę się do tematu. Jeżdżę trekiem. wszystko gra z moim doopskiem do ok 50 km. Po tym czasie ...... odparzam sobie w/w część. Jakiego siodła mam szukać ????? Węższego, szerszego, dłuższego itp .....?????Twardszego. Choć wypadałoby coś więcej napisać jakie masz obecnie.
3001ppk Napisano 13 Lipca 2015 Napisano 13 Lipca 2015 Nie mam dziury w siodle. Marka i rodzaj siodła nieznany.
chudeusz09 Napisano 13 Lipca 2015 Napisano 13 Lipca 2015 Polecam z dziurą i twardsze. Choć nie ma reguły z tym twardszym. Obecnie testuję selle smp, które jest dosyć miękkie a tyłka nie odparza. Za to dziurę ma wielką .
3001ppk Napisano 13 Lipca 2015 Napisano 13 Lipca 2015 Tych Selle SMP jest od groma. Może jakiś namiar ??
om3k Napisano 13 Lipca 2015 Autor Napisano 13 Lipca 2015 Dziś wyregulowałem wszystko jeszcze raz i zrobiłem testową przejażdżkę i to samo po kilku 5-6 km zaczął się ból a trasa niecałe 9km. Ręce w nadgarstkach też bolą ale już mam w planie zakup gripów ergon gp1 - dalej nie wiem które siodełko wybrać. Moje obecne ma dziurę, ale muszę je pochylic lekko do przodu bo wiadomo co się dzieje... Wyszukuję dalej siodełek : - znalazłem coś takiego w szerokości 160mm - selle smp trk gel (w cenie ok 300zł) - specialized avatar comp w szerokosci 155mm - cena ok 300zł Jeśli ktoś posiada jedne z powyższych proszę o opinię.
Rulez Napisano 13 Lipca 2015 Napisano 13 Lipca 2015 Nikt ci nie zagwarantuje, że jakieś konkretne siodełko zapewni komfort jazdy, niestety można to sprawdzić tylko metodą prób i błędów, niektóre firmy wypożyczają siodełka testowe. To że coś tam znalazłeś nic nie znaczy ... np. dla mnie siodełko Selle Smp Evolution jest mniej wygodne niż Fizik Gobi XM bez dziury ...
crux Napisano 13 Lipca 2015 Napisano 13 Lipca 2015 Po 10 minutach jazdy boli Cie tyłek, że trudno wytrzymać? Może przyczyna nie tkwi w siodle i raczej jest medyczna?
ishi Napisano 13 Lipca 2015 Napisano 13 Lipca 2015 Wyszukuję dalej siodełek : - znalazłem coś takiego w szerokości 160mm - selle smp trk gel (w cenie ok 300zł) - specialized avatar comp w szerokosci 155mm - cena ok 300zł 300 pln na siodło które i tak może się nie sprawdzić? Ja bym na twoim miejscu szukał czegoś tańszego (ew. używka) lub spróbował wypożyczyć tak jak napisał Rulez Zrobisz parę tysięcy km to będziesz wiedzieć jakie kształty siodeł/szerokości są kompatybilne z twoim tyłkiem. Szerokość jest wymiarem od którego należy wyjść. Można wydawać parę stów co miesiąc na nowe siodło i nadal nie być w 100% zadowolonym.
chudeusz09 Napisano 13 Lipca 2015 Napisano 13 Lipca 2015 Po 10 minutach jazdy boli Cie tyłek, że trudno wytrzymać? Może przyczyna nie tkwi w siodle i raczej jest medyczna?Możesz coś szerzej? Jakież to mogą być przyczyny?Jeśli chodzi o wydawanie pieniędzy na nowe siodełka to radzę ostrożnie. Pierwsze kosztowało około 90pln, drugie używane już 190... Bez efektu. Radzę przeanalizować choć trochę w jakim kierunku szukać . SMP o którym pisałem to konkretnie smp extra. Testuję dzięki uprzejmości kolegi. Chwała za to że są tacy ludzie na tym świecie .
om3k Napisano 14 Lipca 2015 Autor Napisano 14 Lipca 2015 300 pln na siodło które i tak może się nie sprawdzić? Ja bym na twoim miejscu szukał czegoś tańszego (ew. używka) lub spróbował wypożyczyć tak jak napisał Rulez Zrobisz parę tysięcy km to będziesz wiedzieć jakie kształty siodeł/szerokości są kompatybilne z twoim tyłkiem. Szerokość jest wymiarem od którego należy wyjść. Można wydawać parę stów co miesiąc na nowe siodło i nadal nie być w 100% zadowolonym. Jestem w stanie zaryzykować, kupując nowe tanie siodełko w większym rozmiarze byłoby to jakieś rozwiązanie. Tylko, że wątpię w to aby tańsze rozwiazania były lepsze od tych droższych (technologicznie), ktoś to musiał testować i zaprojektować. Ew. zakup używki wchodziłby w grę ale przeszukując allegro nie widziałem nic ciekawego jeszcze się rozejrzę. Nie zamierzam kupować siodełka co miesiąc to oczywiste ale sądzę, że jakiekolwiek szersze będzie wygodniejsze. Jeśli chodzi o przyczyny medyczne - pracuję 8-9h dziennie przy komputerze i jakoś mój tyłek mnie nie boli - wcześniej kregosłup. To wina siodełka, ew. regulacji ostatnio zmieniłem pozycję na bardziej pionową zwiększając kąt na mostku z 30 do 45 stopni tak aby siodełko było na wysokości kierownicy (wcześniej miałem nawet trochę wyżej siodło od kierownicy) przez co miałem jeszcze ból dłoni. Dzizas!!! Wez opaske zaciskowa (inaczej zwaną sztraps lub trytytka), zacisnij aby miala mozliwosc przesuwania. Przesuj na sam dol sztycy, usiadz na siodelku i zmierz, na jaka odleglosc opaska sie podniosla. Dzieki, metoda okazała się skuteczna, że też na to nie wpadłem
chudeusz09 Napisano 14 Lipca 2015 Napisano 14 Lipca 2015 Jakbyś był zainteresowany używanym sls max flow to pisz. Kupiłem w nadziei, że "to będzie to".... Nie było .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.