Krzysztof303 Napisano 11 Lipca 2015 Napisano 11 Lipca 2015 Kupiłem rower Giant Roam XR1 NAPĘD Manetki SHIMANO SLX, 3x10 Przerzutka przednia SHIMANO Deore Trekking Przerzutka tylna SHIMANO XT Shadow Hamulce SHIMANO M446 Dźwignie hamulca SHIMANO M445 Kaseta / Wolnobieg SHIMANO HG50, 11-36, 10 biegów Łańcuch KMC X10 Mechanizm korbowy SHIMANO T551, 48/36/26 Środek Suportu SHIMANO Hollowtech II miałem kupić Cross Cube pro 2015 ale na powyższy dostałem w sklepie 500 zł rabatu, więc mam fundusz na jakieś ulepszenie. Jestem totalnym amatorem, więc będziecie się pewnie śmiać, ale najmniej mi jakoś pasuje przednia przerzutka + korba. Łańcuch mi obciera się przy środkowym przełożeniu na korbie przy 4 najlżejszych tylnich przełożeniach i 2 najcięższych tylnich. Znam zasady używania przełożen i tak też używam, ale trochę tych przełożeń za dużo się obciera i po prostu mnie to wkurza a i tak miałem większy fundusz na ten rower, a to chyba najsłabsze jego elementy wyposażenia?? Pytanie brzmi: jaką przerzutkę przetnią XT/XTR i korbę XT/XTR mogę zastosować w tym rowerze i czy wiąże się to z wymianą suportu, jeśli tak to jakim?
Mod Team Puklus Napisano 11 Lipca 2015 Mod Team Napisano 11 Lipca 2015 i po prostu mnie to wkurza A może by tak wyregulować najpierw a nie wyrzucać? Ja bym wyrzucił hamulce Dlaczego ? bo i tak to zrobisz prędzej czy później, wiec lepiej teraz póki coś jeszce warte są.
Krzysztof303 Napisano 12 Lipca 2015 Autor Napisano 12 Lipca 2015 Byłem na regulacji - powiedziano mi ten typ tak ma.....
Mod Team Puklus Napisano 12 Lipca 2015 Mod Team Napisano 12 Lipca 2015 Nie ma że ten typ tak ma. Odpowiednio dobrana przerzutka do korby zachowa sie tak że na 1x1 jest ok, 2x1 jest ok aż do 1x8,9,10, i nawet 3x1 do 3x8,9,10. Widać byłeś u szarlatanów a nie mechaników. Podaj dokładny model przedniej przerzutki.
Krzysztof303 Napisano 12 Lipca 2015 Autor Napisano 12 Lipca 2015 Widać byłeś u szarlatanów a nie mechaników. Podaj dokładny model przedniej przerzutki. Jak to sprawdzić bo wszędzie w internetowej specyfikacji pisze SHIMANO Deore Trekking, na przerzutce pisze SHIMANO Deore a w instrukcji z gwarancją nie ma w ogóle specyfikacji. Wygląda to mniej więcej tak: http://rowertour.com/shimano-deore-fd-t610-przerzutka-przednia-3x10-trekking-top-swing.html ale czy to to pewności nie mam
Mod Team Puklus Napisano 12 Lipca 2015 Mod Team Napisano 12 Lipca 2015 Wystarczy przeczytać co na niej pisze a na pewno pisze, gdzieś na obejmie lub klatce prowadnicy.
Krzysztof303 Napisano 12 Lipca 2015 Autor Napisano 12 Lipca 2015 Wystarczy przeczytać co na niej pisze a na pewno pisze, gdzieś na obejmie lub klatce prowadnicy. Faktycznie musiałem obrócić rower do górny nogami FD T610 czyli ta co podawałem w linku powyżej. (tył XT M781 shadow) Jeszcze odnośnie tych hamulców to czemu będę zmieniał, aż takie awaryjne/słabe?
Mod Team Puklus Napisano 12 Lipca 2015 Mod Team Napisano 12 Lipca 2015 Słabe i awaryjne, a jak myślisz sie przejechać zimową pora to awaryjność masz niemal jak grecja kryzys. Ta korba to nic innego jak stare deore z zębatkami 48/36/26 a przerzutka jest poprawna do korby. Wiec nie ma problemu by to działało jak trzeba. Zrób tak, ja tak zawsze ustawiam: - wrzuć 1x1 w napędzie i odkręć linkę w przerzutce przedniej. - sprawdź czy prowadnica prześlizguje sie nad 3 zębatką ok 1-2mm, jak nie to ją tak ustaw, chodzi o wysokość. - ma być równolegle do korby, możliwie idealnie równo - przy takim ustawianiu łańcuch ma być blisko prowadnicy ale nie trzeć po niej. Tu już wypada różnie, bo różne napędy mają różną wartość startową. W napędach szosowych ma być wszystko napięte, w 8 rzędowych linka ma być troszkę luźna itd ... musisz wyczaić złoty środek. - przy wrzuceniu 2x1 łańcuch ma być blisko prowadnicy, niemalże o nią trzeć, by przy wrzuceniu 2x10 również nie tarło. Czasami będzie lekko ocierało na górze lub na dole, tą są tzw marginesy. - przy powyższym ustawieniu wrzucając 3x10 nie powinno trzeć, jeżeli ociera wyreguluj baryłką. czasami sie da ustawić, by nie ocierało aż do 3x1. Oczywiście ty sam wiesz najlepiej na jakich bigach śmigasz i gdzie sobie może ocierać a gdzie nie. W sumie nie powinno nigdzie i da sie to ustawić ale to trudne zadanie.
Krzysztof303 Napisano 12 Lipca 2015 Autor Napisano 12 Lipca 2015 Taka zabawa jak piszesz w moim wykonaniu kończyła się serwisem (a korzystałem z tutejszych poradników i tych na innych stronach) po prostu nie do przejścia dla mnie. Serwisów było już 2 różnych i po każdym to samo, potem pokręcę trochę bębenkiem i już jest całkiem do dupy. Teraz zaczyna nawet obcierać na środkowych przerzutkach chyba 2x5 czy 2x6 tak jak by dół łańcucha tarł o te wygięcia w tej przerzutce jak wrzucę wyżej to przestaje i znowu zaczyna na najlżejszych trzeć. Po ostatnim serwisie to już nawet na 3x8,9,10 trze, na śląsku chyba nikt nie potrafi mi tego ustawić. Nie wiem co mam robić myślałem, że jak kupię rower za takie pieniądze to będę już tylko bezstresowo jeździł. Muszę coś wymienić bo mnie szlak z tym trafi, to albo wymiana roweru bo po prostu nie pedałuje tylko kręcę bębenkiem i patrzę w dół coraz częściej. Może węższy łańcuch? Proszę napisz mi jaka korba i przerzutka XTR będzie pod mój zestaw pasowało, chyba już przy tej klasie nie będzie takich jaj....
Rulez Napisano 12 Lipca 2015 Napisano 12 Lipca 2015 Nie ma korby i pasującej przerzutki XTR 10 rzędowej o takich zębatkach, bo to jest zawodnicza grupa mtb, a nie trekkingowa,... a model XT : http://allegro.pl/shimano-fc-t780-deore-xt-korba-175mm-mechanizm-kor-i5431939695.html http://allegro.pl/przednia-przerzutka-shimano-xt-fd-t780-44-48t-i5249897310.html
Mod Team Puklus Napisano 14 Lipca 2015 Mod Team Napisano 14 Lipca 2015 Generalnie nie ma znaczenia jaka korba bedzie, czy xtr, czy alivio jak ma zębatki 48/36/26, ma działać. Rozumiem bezsilność przy regulacji bo to jednak z najtrudniejszych operacji manualnych w rowerze. Ciężko mi polecić coś więcej. Albo spróbuj sam, albo znajdź ogarniętych mechaników. A tak btw, ile masz podkładek pod suportem od strony napędu ? 1 czy 2 czy może żadnej?
Krzysztof303 Napisano 14 Lipca 2015 Autor Napisano 14 Lipca 2015 A tak btw, ile masz podkładek pod suportem od strony napędu ? 1 czy 2 czy może żadnej? Musiałem sobie wpierw w google zobaczyć jak wygląda taka podkładka, potem porównać z moim rowerem i jednoznacznie stwierdzam, że mam 1. Zamówiłem sobie już zestaw XT T780, zobaczę jak po zmianie będzie.
Krzysztof303 Napisano 16 Lipca 2015 Autor Napisano 16 Lipca 2015 Po wymianie jest super, nie wiem ta przednia przerzutka jakoś bardziej pasuje, jak wchodzi na szersze zębatki tylne to się wpasowuje w te wyżłobienia, nie wiem może na ramie była za nisko zamontowana tamta? Co do hamulców to niestety ale masz rację, miałem awaryjne hamowanie i przy mojej wadze (120 kg) naprawdę było ciężko się zatrzymać...
Gość Napisano 16 Lipca 2015 Napisano 16 Lipca 2015 Nie wymieniaj zacisków tylko klocki, ewentualnie tarczę 180 z przodu. Ja od siebie polecam JagWire półmetaliczne ( łapią odrazu, bez grzania) lub Accent Spiekane ( tutaj trzeba je trochę nagrzać a potem dają radę nawet przy hamulcach M395, stawiają rower na kole przy każdej prędkości)
Mod Team Puklus Napisano 16 Lipca 2015 Mod Team Napisano 16 Lipca 2015 Ja nie mówiłem o sile bo potrafią zaskoczyć ale o ich zawodności. Odnośnie korby, skoro juz działa to spoko, czy trzeba było kupować XT, śmiem wątpić ale na pewno lepiej to teraz wygląda
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.