Skocz do zawartości

[spinka łańcucha] problem z rozpięciem

kruko13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Dziś mam problem z rozpięciem spinki. Choć temat może wydawać się banalny jednak jest pewien mankament. Razem z kolegą pojechaliśmy do rowerowego sklepu, aby wstawili nam spinki rowerowe. On dostał normalną ja taką jak na zdjęciach. Niestety zauważyłem to dopiero w domu i było za późno, aby wrócić się do sklepu. Powiedzcie mi czy to jest w ogóle spinka? Z jednej strony wygląda jakby dała się rozpiąć jednak od strony ramy jest zupełnie jak inne ogniwa łańcucha. Proszę o pomoc czy to ja po prostu nie umiem czy ten gość zamiast wstawić spinki wstawił normalne ogniwo

post-188704-0-20044900-1436555137_thumb.jpg

post-188704-0-89540400-1436555214_thumb.jpg

post-188704-0-50457500-1436555277_thumb.jpg

Napisano

To jest spinka, blaszka do której przynitowane są na stałe sworznie jest sprężysta, tak, że sworznie rozchodzą się na zewnątrz i zatrzaskują w blaszce zewnętrznej, jeśli jakimiś cienkimi szczypcami ściśniesz łańcuch - tak żeby sworznie zeszły się do wewnątrz, to blaszkę zewnętrzną możesz zdjąć.

Coś w tym stylu, tylko są 2 krótsze otwory :

http://rowertour.com/shimano-cn-ug51-spinka-lancucha-deore-6-7-8-rzedowego.html

Napisano

Możesz tez złapać za łańcuch po obu stronach i go lekko wygiąć po prostu - zewnętrzna część spinki wtedy spadnie. To jest raczej nie polecany tym spinki, ale nie można powiedzieć, że nie działa.

Napisano

Czyli próbować na siłę ścisnąć łańcuch? W takiej normalnej spince (tej co kolega dostał) jakoś łatwiej jest to zdjąć... 

Boję się, że zaraz coś rozwalę a w niedziele wyjeżdżam w daleką trasę. Jak możesz doradź mi czy do tego potrzeba więcej siły niż do normalnej spinki ( tak wiem głupie pytanie  :yucky: )

To jest spinka, blaszka do której przynitowane są na stałe sworznie jest sprężysta, tak, że sworznie rozchodzą się na zewnątrz i zatrzaskują w blaszce zewnętrznej, jeśli jakimiś cienkimi szczypcami ściśniesz łańcuch - tak żeby sworznie zeszły się do wewnątrz, to blaszkę zewnętrzną możesz zdjąć.

Coś w tym stylu, tylko są 2 krótsze otwory :

http://rowertour.com/shimano-cn-ug51-spinka-lancucha-deore-6-7-8-rzedowego.html

próbowałem tak zrobić ale na moje rozumowanie to nie uszkodze tej części blaszki przymocowanej z bolcami?

Napisano

Trzeba  ścisnąć z umiarem, trzeba trochę wprawy, przynajmniej jeden sworzeń musi trafić w otwór o większej średnicy, wtedy podważysz zewnętrzną płytkę żeby zeszła, kiedy zejdzie z jednego sworznia, z drugiego da się zdjąć bez problemu.

Napisano

Ok w takim razie idę próbować zdjąć. 
A doradźcie mi jeszcze czy ten typ spinki jest wytrzymalszy od takiego klasycznego, porównywalny czy gorszy? 

Napisano

Tak to jest jak rozpiąć taką normalną a ja mam inny typ. Jedna strona jest zamocowana na stałe. Próbować tak samo?

Napisano

To jest akurat inna spinka, i ten sposób nie za bardzo sprawdzi si w tej o której piszmy, sama spinka to akurat gorszy model, ale nie powinno się z nią nic dziać. Polecam cienkie szczypce i ściskać wewnątrz łańcucha.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...