kruko13 Napisano 10 Lipca 2015 Napisano 10 Lipca 2015 Witam Dziś mam problem z rozpięciem spinki. Choć temat może wydawać się banalny jednak jest pewien mankament. Razem z kolegą pojechaliśmy do rowerowego sklepu, aby wstawili nam spinki rowerowe. On dostał normalną ja taką jak na zdjęciach. Niestety zauważyłem to dopiero w domu i było za późno, aby wrócić się do sklepu. Powiedzcie mi czy to jest w ogóle spinka? Z jednej strony wygląda jakby dała się rozpiąć jednak od strony ramy jest zupełnie jak inne ogniwa łańcucha. Proszę o pomoc czy to ja po prostu nie umiem czy ten gość zamiast wstawić spinki wstawił normalne ogniwo
Obes Napisano 10 Lipca 2015 Napisano 10 Lipca 2015 To jest spinka, blaszka do której przynitowane są na stałe sworznie jest sprężysta, tak, że sworznie rozchodzą się na zewnątrz i zatrzaskują w blaszce zewnętrznej, jeśli jakimiś cienkimi szczypcami ściśniesz łańcuch - tak żeby sworznie zeszły się do wewnątrz, to blaszkę zewnętrzną możesz zdjąć. Coś w tym stylu, tylko są 2 krótsze otwory : http://rowertour.com/shimano-cn-ug51-spinka-lancucha-deore-6-7-8-rzedowego.html
seraph Napisano 10 Lipca 2015 Napisano 10 Lipca 2015 Możesz tez złapać za łańcuch po obu stronach i go lekko wygiąć po prostu - zewnętrzna część spinki wtedy spadnie. To jest raczej nie polecany tym spinki, ale nie można powiedzieć, że nie działa.
kruko13 Napisano 10 Lipca 2015 Autor Napisano 10 Lipca 2015 Czyli próbować na siłę ścisnąć łańcuch? W takiej normalnej spince (tej co kolega dostał) jakoś łatwiej jest to zdjąć... Boję się, że zaraz coś rozwalę a w niedziele wyjeżdżam w daleką trasę. Jak możesz doradź mi czy do tego potrzeba więcej siły niż do normalnej spinki ( tak wiem głupie pytanie ) To jest spinka, blaszka do której przynitowane są na stałe sworznie jest sprężysta, tak, że sworznie rozchodzą się na zewnątrz i zatrzaskują w blaszce zewnętrznej, jeśli jakimiś cienkimi szczypcami ściśniesz łańcuch - tak żeby sworznie zeszły się do wewnątrz, to blaszkę zewnętrzną możesz zdjąć. Coś w tym stylu, tylko są 2 krótsze otwory : http://rowertour.com/shimano-cn-ug51-spinka-lancucha-deore-6-7-8-rzedowego.html próbowałem tak zrobić ale na moje rozumowanie to nie uszkodze tej części blaszki przymocowanej z bolcami?
Obes Napisano 10 Lipca 2015 Napisano 10 Lipca 2015 Trzeba ścisnąć z umiarem, trzeba trochę wprawy, przynajmniej jeden sworzeń musi trafić w otwór o większej średnicy, wtedy podważysz zewnętrzną płytkę żeby zeszła, kiedy zejdzie z jednego sworznia, z drugiego da się zdjąć bez problemu.
kruko13 Napisano 10 Lipca 2015 Autor Napisano 10 Lipca 2015 Ok w takim razie idę próbować zdjąć. A doradźcie mi jeszcze czy ten typ spinki jest wytrzymalszy od takiego klasycznego, porównywalny czy gorszy?
Thanteos Napisano 10 Lipca 2015 Napisano 10 Lipca 2015 Tutaj masz pokazane jak rozpiac spinke kombinerkami:
kruko13 Napisano 10 Lipca 2015 Autor Napisano 10 Lipca 2015 Tak to jest jak rozpiąć taką normalną a ja mam inny typ. Jedna strona jest zamocowana na stałe. Próbować tak samo?
Obes Napisano 10 Lipca 2015 Napisano 10 Lipca 2015 To jest akurat inna spinka, i ten sposób nie za bardzo sprawdzi si w tej o której piszmy, sama spinka to akurat gorszy model, ale nie powinno się z nią nic dziać. Polecam cienkie szczypce i ściskać wewnątrz łańcucha.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.