grzechu83 Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 WitamNie udało mi się znaleźć podobnego tematu. Przekładając osprzęt ze starego roweru przełożyłem też suport, który był za wąski (było 68, powinno być 73mm). Niedawno zakupiłem nowy (truvativ power spline 113x68E/73) i mam problem z jego dokręceniem. Od strony napędu dałem smar miedziany, dokręciłem. Od strony nienapędowej dałem smar na łożysko (zgodnie z instrukcją), smar miedziany na gwint i tu pojawia się problem. Zakładam klucz na suport i palcami wkręcam do pierwszego (lekkiego) oporu. Jeśli spróbuję wkręcić mocniej (nawet ręką, nie mówiąc o zakładaniu jakiejś grzechotki), to przy kręceniu osią pojawiają się przeskoki (mocniejsze im mocniej dokręcę). Regulacja siły dokręcenie od strony napędowej nie ma żadnego znaczenia. Nie mam co prawda klucza dynamometrycznego, ale zakładanej siły ok 40Nm moje dwa palce raczej nie wytwarzają. Nie mam pojęcia, co może być przyczyną.
Ink Napisano 13 Lipca 2015 Napisano 13 Lipca 2015 Jeżeli są przeskoki na osi, to raczej suport trafiony. Reklamuj ustrojstwo.
swimfan Napisano 13 Lipca 2015 Napisano 13 Lipca 2015 Tak zupełnie nikt, nic?.. Sprobuj wkrecic stary suport. Bedziesz przynajmniej wiedział czy gwint na pewnymodcinku nie jest zerwany bo to troche tak wychodzi.
grzechu83 Napisano 13 Lipca 2015 Autor Napisano 13 Lipca 2015 Ale chyba gdyby był zerwany gwint, to byłby problem z dokręceniem, a tu dokręca się bez problemu, tylko tak, jakby za ciasno przy użyciu małej (braku) siły.
Rulez Napisano 13 Lipca 2015 Napisano 13 Lipca 2015 Od strony napędowej miska opiera się o mufę, więc tam mocniej się nie wkręci, miska od lewej strony ściska cały suport, sprawdź zarówno prawe jak i lewe łożysko, spróbuj zdjąć osłony kulek i sprawdzić jak wyglądają w środku.
swimfan Napisano 13 Lipca 2015 Napisano 13 Lipca 2015 Złapałem, jak mocniej dokrecasz to przeskakuje (myslalem ze nie mozesz dokrecic-> czasami brakuje gwintu lub jest zerwany) Tam nie ma powiazania gwintu mufy i lozyska. Bez dokrecania obraca sie swobodnie na osi (bez przeskokow)?. Od strony nie napedowej to 25 Nm wystarczy. Nie ma takiej chyba siły zeby tak dokrecil zeby to wszystko scinal aby sie nie ruszało:).
grzechu83 Napisano 14 Lipca 2015 Autor Napisano 14 Lipca 2015 spróbuj zdjąć osłony kulek i sprawdzić jak wyglądają w środku. Tego chyba zrobić nie mogę, bo tam są łożyska maszynowe, czy jakieś uszczelnione... swimfan, bez dokręcania kręci się elegancko. O użyciu siły trudno tutaj mówić, bo "mocniejsze" dokręcenie dwoma palcami zaczyna powodować delikatne przeskoki.
swimfan Napisano 14 Lipca 2015 Napisano 14 Lipca 2015 A spróbuj tak: wkreć od strony napędowej i zobacz czy się oś obraca bez problemu, pozniej dokrec od nienapedowej. Generalnie wychodzi na to ze jedyne co moze przeszkadzac to plastik od strony nienapedowej ktory moze haczyc/blokowac.Ale zeby tak zdeformowany byl to watpie.
grzechu83 Napisano 14 Lipca 2015 Autor Napisano 14 Lipca 2015 Yyy jaki plastik? Tak wygląda ten suport "rozebrany" -> https://www.google.pl/search?q=truvativ+power+spline+113x68E/73&espv=2&biw=1920&bih=979&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIhIWepLXaxgIV6GtyCh0GhwTB&dpr=1#imgrc=MrYnp2JCLElaGM%3A
swimfan Napisano 14 Lipca 2015 Napisano 14 Lipca 2015 Czasami te czesci są plastikowe od strony nienapedowej https://www.google.pl/search?q=truvativ+power+spline+113x68E/73&espv=2&biw=1920&bih=979&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIhIWepLXaxgIV6GtyCh0GhwTB&dpr=1#imgrc=MrYnp2JCLElaGM%3A. Ty masz pewnie aluminowy, ale ta nakretka nie ma az takiego wplywu na prace suportu. Dla mnie nie ma mozliwosci ze jak wkrecasz w mufe to je sciskasz lozyska i Ci przeskakuje (jakbys to wbijal to moze bym uwierzył). Musiałbys miec mega krzywo nagwintowane mufy co jest nie mozliwe, zeby Ci cos blokowalo. Chyba ze tam cos bylo spawane, kombinowane itp. Rozwaz jeszcze Twoja nominalna dlugosc suportu jak tam rzeczywiscie powinno byc czy 68 czy 73?Dlugosc gwintu w mufie, ciezko powiedziec nie widzac tego(teoretycznie jak przykrecasz reka to wiecej niz 10Nm nie przykrecisz)
Boxx Napisano 14 Lipca 2015 Napisano 14 Lipca 2015 smar miedziany na gwint i tu pojawia się problem. Nie polecam. Miedź + alu + metal to nie jest dobre połączenie. Lepiej zainwestować w smar teflonowy. Sam mam na nim wszystko poskręcanie i nic się nie odkręca.
Rulez Napisano 14 Lipca 2015 Napisano 14 Lipca 2015 Tam miedź jest w otoczce smaru, więc nie dostaje się tam woda, i nie ma żadnego problemu przy styku z aluminium, ale jeśli ktoś jest tak przewrażliwiony może użyć smaru grafitowego ... Tego chyba zrobić nie mogę, bo tam są łożyska maszynowe, czy jakieś uszczelnione...swimfan, bez dokręcania kręci się elegancko. O użyciu siły trudno tutaj mówić, bo "mocniejsze" dokręcenie dwoma palcami zaczyna powodować delikatne przeskoki. Osłony kulek, to właśnie uszczelnienia, powinny dać się zdjąć ...
swimfan Napisano 14 Lipca 2015 Napisano 14 Lipca 2015 Rozlozy i nie zlozy niech lepiej zarekalmuje . Jezeli byle scisniecie powoduje przeskoki tzn ze juz sa zatarte.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.