Skocz do zawartości

[ocierajacy łańcuch] problem z ustawieniem przedniej przerzutki

AndreCho

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

manetki to Acera(3x9), przerzutka przednia to Alivio TopSwing i nie działa to najlepiej. Być może przez niedopasowanie do korby.

Napisano

No może to być wina przerzutki z zbyt wąskim wózkiem. Jak regulowałeś ją tak żeby mniej tarła przy wyższych przełożeniach z tyłu to musiałeś mocno linkę naciągnąć, być może zbyt mocno. Ja bym kupił samą przerzutkę o właściwej pojemności i sprawdził jak działa z aktualną manetką.  W 2gim rowerze (MTB) mam manetki Acera i przerzutkę Alivio top-swing i chodzi bardzo precyzyjnie i miękko. Nie mogę złego słowa powiedzieć o tych manetkach. Chodzi porównywalnie  dobrze do SLX + FD-M591 z roweru "codziennego". 

Napisano

Co masz zamontowane? Przerzutkę przednia FD-M591? Tak, ta jest kompatybilna z korbą o największym blacie 44/48T i ma max. pojmność 22T. Więc u Ciebie działa. A kolega zamontował niekompatybilną (wg producenta) korbę do przerzutki.

A czytałeś  post autora przed moim ???? Pytał o przerzutkę 590, więc odpisałem mu że ja mam 591 która się różni tylko obejmą i działa bez problemu. 

A wracając do tematu , to rozpisaliście się na temat manetek które nie mają nic w spólnego z ocieraniem łańcucha o wózek przerzutki. 

Nadal pytam się jaki masz założony łańcuch  ?? Może przez przypadek masz założony łańcuch 8s który jest trochę szerszy. 

Napisano
A wracając do tematu , to rozpisaliście się na temat manetek które nie mają nic w spólnego z ocieraniem łańcucha o wózek przerzutki. Nadal pytam się jaki masz założony łańcuch ?? Może przez przypadek masz założony łańcuch 8s który jest trochę szerszy.

Rozpisaliśmy się na temat niekompatybilnej korby z przerzutką.

A wg wujka Google ma łańcuch 9 rzędowy.

Napisano

A wg wujka Google ma łańcuch 9 rzędowy

Tak , ale mogło się zdarzyć że Pan w serwisie który jest "dobrym" fachowcem i wymienia korbę bez sprawdzenia czy suport jest odpowiedni mógł założyć jakiś inny łańcuch. 

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...