AndreCho Napisano 8 Lipca 2015 Autor Napisano 8 Lipca 2015 manetki to Acera(3x9), przerzutka przednia to Alivio TopSwing i nie działa to najlepiej. Być może przez niedopasowanie do korby.
perqsista Napisano 8 Lipca 2015 Napisano 8 Lipca 2015 No może to być wina przerzutki z zbyt wąskim wózkiem. Jak regulowałeś ją tak żeby mniej tarła przy wyższych przełożeniach z tyłu to musiałeś mocno linkę naciągnąć, być może zbyt mocno. Ja bym kupił samą przerzutkę o właściwej pojemności i sprawdził jak działa z aktualną manetką. W 2gim rowerze (MTB) mam manetki Acera i przerzutkę Alivio top-swing i chodzi bardzo precyzyjnie i miękko. Nie mogę złego słowa powiedzieć o tych manetkach. Chodzi porównywalnie dobrze do SLX + FD-M591 z roweru "codziennego".
Budzik1502 Napisano 8 Lipca 2015 Napisano 8 Lipca 2015 Co masz zamontowane? Przerzutkę przednia FD-M591? Tak, ta jest kompatybilna z korbą o największym blacie 44/48T i ma max. pojmność 22T. Więc u Ciebie działa. A kolega zamontował niekompatybilną (wg producenta) korbę do przerzutki. A czytałeś post autora przed moim ???? Pytał o przerzutkę 590, więc odpisałem mu że ja mam 591 która się różni tylko obejmą i działa bez problemu. A wracając do tematu , to rozpisaliście się na temat manetek które nie mają nic w spólnego z ocieraniem łańcucha o wózek przerzutki. Nadal pytam się jaki masz założony łańcuch ?? Może przez przypadek masz założony łańcuch 8s który jest trochę szerszy.
redwhite Napisano 8 Lipca 2015 Napisano 8 Lipca 2015 A wracając do tematu , to rozpisaliście się na temat manetek które nie mają nic w spólnego z ocieraniem łańcucha o wózek przerzutki. Nadal pytam się jaki masz założony łańcuch ?? Może przez przypadek masz założony łańcuch 8s który jest trochę szerszy. Rozpisaliśmy się na temat niekompatybilnej korby z przerzutką. A wg wujka Google ma łańcuch 9 rzędowy.
Budzik1502 Napisano 8 Lipca 2015 Napisano 8 Lipca 2015 A wg wujka Google ma łańcuch 9 rzędowy Tak , ale mogło się zdarzyć że Pan w serwisie który jest "dobrym" fachowcem i wymienia korbę bez sprawdzenia czy suport jest odpowiedni mógł założyć jakiś inny łańcuch.
AndreCho Napisano 8 Lipca 2015 Autor Napisano 8 Lipca 2015 raczej to (inne korby) http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.29er/18871/76359/#specifications
AndreCho Napisano 31 Lipca 2015 Autor Napisano 31 Lipca 2015 wymiana przedniej przerzutki załatwiła sprawę
redwhite Napisano 31 Lipca 2015 Napisano 31 Lipca 2015 Czyli tak jak kilku z nas tu przewidywało. No i dobrze, po problemie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.