siimon Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Ja leczyć to wiadomo, szczególnie gdy ktoś ma dzieci. Ale cze można jakoś zapobiegać?Opisze na swoim przypadku ale pewnie dużo osób ma takie problemy. Siodełko - myślę, że mam dobrze dobrane choć wiele ich nie testowałem. Jest dla mnie zwyczajnie wygodne, lubię je i trasy do godziny bez problemów w cywilnych spodniach mogę robić. Spodenki - na razie mam doświadczenie powiedział bym z niższą-średnią półką (4f, średni decathlon itp). Ale na poczcie już czekają Planet-X 365. Trasy - do 100km (4h) raczej bez większych problemów ale pod koniec już coś tam czuć. Powyżej jest zdecydowanie gorzej. Tu pojawia się pytanie. Czy da się i jak uniknąć otarć i bólu D przy dystansach powyżej 4h. Najczęściej zakładałem pod pieluchę bokserki, ale one zawsze się zwijają, mają szwy w wrażliwych miejscach no i oczywiście są mokre. To powoduje dość bolesne otarcia/odparzenia w wiadomym miejscu. Opcja dwa same spodenki z wkładką. Początkowo wydaje się wygodniej, przewiewniej i w ogóle, ale bardzo szybko pojawiają sie otarcia po wewnętrznej stronie ud na krawędzi wkładki. Szykuję sie na jednorazową traskę do 300km w słońcu, piachu, kurzu i po wertepach. Jak żyć, żeby przeżyć? Zakładać bokserki? Jeżeli tak to jakie? Smarować czymś przed? Jeżeli tak to czym? Pozdr! Szym
Tofi Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Najważniejsze rzeczy to nie trzymać wilgoci przy skórze, oraz nie mieć twardych rzeczy przy skórze. Do twardych rzeczy należy zaliczyć sztywne szwy, podwijające się nogawki, niektóre materiały. Z moich doświadczeń mogę powiedzieć następujące rzeczy: - bokserki sztuczne - obtarcie - bokserki bawełna - obtarcie - slipy bawełna - ok - bokserki (typowy base layer) dla rowerzystów - ok - pod nie się już nic nie zakłada Tak więc albo jeżdżę w bokserkach z pieluchą, albo pieluchę sobie w ogóle daruję. Dyskomfort w postaci obtłuczonych kości kulszowych przechodzi po 3 tygodniach jazdy bez pieluchy i kilku miesiącach jazdy na rowerze (do momentu gdy się nie nauczy amortyzować nogami i ramionami). Co do obtarć: leczenie to Sudofen i dostęp powietrza.
Kekacz Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Sudocrem też nadaje się jako środek prewencyjny, używany przed jazdą.
.PaVLo. Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Na tak długą wyprawę umyć D przed jazdą i dobrze napudrować i jechaćw spodenkach z pampersem, a jak w drodze zacznie obcierać to użyc pudru lub na przykład Xenofit Second Skin.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.