Skocz do zawartości

[Napęd] DEORE XT FD-M771 3x9 z SLX FC-M670 42x32x24

Rafik_LBN

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ktoś z Szanownych Kolegów kożysta z takiej konfiguracji napędu:

- przerzutka przód - DEORE XT FD-M771 3x9,

- korba  SLX FC-M670 42x32x24

- łańcuch CS-HG53

Kupiłem włanie taką korbę wraz z przerzutką przednią - łańcuch już użytkuję. Zabieram się za montaż a tu czytam że przerzutka ta dedykowan jest do zębatek 44 i 48?

Stąd też moje pytanie - jst szansa, ze napęd ten zadziała bez problemu?

Jeśli mieliście z czymś takim styczność to proszę o opinię bo nie wiem co mam zwrócić w sytuacji gdybyście odradzali takie połączenie.

Napisano

Trzeba będzie przyłożyć się do odpowiedniego ustawienia wysokości przedniej przerzutki, istnieje niewielka szansa, że prowadnik będzie przechodził bardzo blisko najmniejszej zębatki, jednak powinno to się dać ustawić.

Napisano

Rulez - dziękuję za zainteresowanie.

Rozumiem, że zjawisko ocierania jest mało prawdopodobne i to jedyny problem, który może mnie spotkać?

Napisano

U mnie przy nieodpowiedniej przerzutce (z 44T do korby 40T) skutek był taki, że łańcuch przy zmianie przełożeń nie trafiał w wypustki na wózku i biegi nie wskakiwały. Można ewentualnie coś podrzeźbić kombinerkami, u mnie skończyło się zmianą przerzutki.

Napisano

Tutaj różnica nie jest tak duża, a przerzutka do korby 40z ma inny prowadnik niż do korby 42 z,  XT 771 powinno dać się ustawić.

Napisano

Korba i przerzutka zostały już mi dostarczone - czekają właśnie na montaż :icon_cool: , jednakże coś mnie podkusiło i zamówiłem klucze do montażu w sklepie CentrumRowerowe w Bydgoszczy.

Jak się okazuje te zakupy wymagają niebiańskiej cierpliwości - stany agazynowe nie zgadzają się ze stanami podawanymi na stronie WWW, wygląda to tak jakby Klient wpłacił pieniądze na produkt, a sklep za jego pieniądze już dokonywał zamówienia w Shimano Polska - ku przestrodze.

Napiszę co i jak gdy zabiorę się za montaż.

Napisano

Stało się :thumbsup: .

Wczoraj zmontowałem w całość tytułowy zestaw napędowy.

Rzeczywiście troszkę zabawy z ustawieiem prawidłowego położenia przerzutki - góra / dół, naklejką nie można było się sugerować.

W domu wszytko zadziałało. Mimo deszczu na dworze po 22 musiałem sprawdzić jednoślad w terenie.

Wrażenia:

- rewelacja, nigdy nie przypuszczałem że kręcenie  może być tak inne - bez oporów,

- zmiana biegów bez oporów zgrzytów choć czasami głośna ale zdecydownaia precyzyjniesza niż na zetawie przerzutka Alivio a korba Acera,

może to kwestia nowości?

Pozdrawiam wszytskich i dziękuję za zainteresowanie tematem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...