zuwio Napisano 1 Lipca 2015 Napisano 1 Lipca 2015 Cześć, Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak wypada porównanie mocy potrzebnej do napędzenia roweru w "najlżejszym" przełożeniu w dwóch podanych przeze mnie przypadkach? Dwa różne rowery, szosa napęd 2X6 i góral napęd 3X9. Szosa tarcza przód średnica najmniejszego koła ok. 18,5 cm i 44 zęby, tył największa zębatka średnica 10,5 cm i 25 zębów. Góral tarcza przód średnica najmnijeszego koła ok. 8cm i 22 zęby, tył największa zębatka średnica ok. 14,5cm i 32 zęby. Czy dobrze myślę, że znaczenie ma średnica czy jednak ilość zębów również? Gdyby brać pod uwagę tylko średnicę tarcz to wynikało by, że w góralu który z przodu największą tarczę ma mniejszą niż najmniejsza w szosie czyli ok. 16,5cm i z tyłu znacznie większą niż szosa więc przy ustawieniu przód największa i tył gdzieś środek moc powinna być taka sama jak w szosie przy najlżejszym przełożeniu a jestem pewny, że jednak tak nie jest. Czyli nie da się, aż w tak łatwy sposób tego przełożyć. Oczywiście pomijam tu wielkość kół i szerokość opon. Bo chyba aż takiego odczucia potrzebnej mocy do napędzenia roweru one nie będą generowały? Mam nadzieję, że w miarę jasno wyjaśniłem o co mi chodzi i ktoś będzie w stanie odpowiedzieć na moje pytanie Z góry dzięki. Jarek
ludz Napisano 1 Lipca 2015 Napisano 1 Lipca 2015 Weź sobie kalkulator przełożeń jakiś i zobaczysz, jakie nominalnie są różnice gain ratio. To jedna rzecz. Druga to fakt, że moc nie ma nic do tego. Moc to siła*prędkość, przy czym mowa o sile przykładanej do korby i prędkości liniowej (!) osi pedału. A to zalezy od oporów, które w MTB są zdecydowanie większe (i aerodynamiczne i toczenia). Natomiast tak, jeśli przy tym samym obwodzie koła i tym samym przełożeniu pedałujesz z tą samą kadencją, to na MTB i szosie pojedziesz z taką samą prędkością.
zekker Napisano 1 Lipca 2015 Napisano 1 Lipca 2015 Średnica koła i ilość zębów są od siebie zależne. Łatwiej jednak operować zębami.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.