Skocz do zawartości

[napęd] Dylemat z przeliczeniem mocy

zuwio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak wypada porównanie mocy potrzebnej do napędzenia roweru w "najlżejszym" przełożeniu w dwóch podanych przeze mnie przypadkach?

Dwa różne rowery, szosa napęd 2X6 i góral napęd 3X9.

Szosa tarcza przód średnica najmniejszego koła ok. 18,5 cm i 44 zęby, tył największa zębatka średnica 10,5 cm i 25 zębów.

Góral tarcza przód średnica najmnijeszego koła ok. 8cm i 22 zęby, tył największa zębatka średnica ok. 14,5cm i 32 zęby.

Czy dobrze myślę, że znaczenie ma średnica czy jednak ilość zębów również?

Gdyby brać pod uwagę tylko średnicę tarcz to wynikało by, że w góralu który z przodu największą tarczę ma mniejszą niż najmniejsza w szosie czyli ok. 16,5cm i z tyłu znacznie większą niż szosa więc przy ustawieniu przód największa i tył gdzieś środek moc powinna być taka sama jak w szosie przy najlżejszym przełożeniu a jestem pewny, że jednak tak nie jest. Czyli nie da się, aż w tak łatwy sposób tego przełożyć. Oczywiście pomijam tu wielkość kół i szerokość opon. Bo chyba aż takiego odczucia potrzebnej mocy do napędzenia roweru one nie będą generowały?

Mam nadzieję, że w miarę jasno wyjaśniłem o co mi chodzi i ktoś będzie w stanie odpowiedzieć na moje pytanie :)

Z góry dzięki.

Jarek

Napisano

Weź sobie kalkulator przełożeń jakiś i zobaczysz, jakie nominalnie są różnice gain ratio

To jedna rzecz. Druga to fakt, że moc nie ma nic do tego. :)

Moc to siła*prędkość, przy czym mowa o sile przykładanej do korby i prędkości liniowej (!) osi pedału. A to zalezy od oporów, które w MTB są zdecydowanie większe (i aerodynamiczne i toczenia). 

Natomiast tak, jeśli przy tym samym obwodzie koła i tym samym przełożeniu pedałujesz z tą samą kadencją, to na MTB i szosie pojedziesz z taką samą prędkością. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...