parasite Napisano 30 Czerwca 2015 Napisano 30 Czerwca 2015 Witam, czy ktoś pomoże mi rozszyfrować ten kalkulator przełożeń? Niestety mój rowerowy-angielski nie jest na zbyt wysokim poziomie, a do tego dochodzi także mała znajomość tematu napędów rowerowych 1. co oznacza max / min ratio ? 2. co oznaczają % 3. co oznaczają liczby w tabeli kaseta-korba ?
ludz Napisano 30 Czerwca 2015 Napisano 30 Czerwca 2015 nie uwierzysz, max i min przełożenie z całego zestawu Procenty to różnica między kolejnymi przełożeniami. Te liczby to właśnie przełożenie. Stosunek liczby obrotów koła do liczby obrotów korbą.
parasite Napisano 1 Lipca 2015 Autor Napisano 1 Lipca 2015 wielkie dzięki czyli: - biorąc pod uwagę zębatkę 11 z tylnej kasety i zębatkę 24 z korby wychodzi, że wykonam 2.26 obrotu korbą dla pełnego obrotu koła ? Czyli im mniejszy jest ten stosunek, tym mniej się zmęczę kręcąc rowerem ?
ludz Napisano 1 Lipca 2015 Napisano 1 Lipca 2015 Tak, im mniej, tym lżej. Ściślej: tym mniejszy wydatek mocy. Do tego dochodzi wielkość koła ujeta w tym kalkulatorze (przełożenie 24/11 wymaga większej mocy do obrócenia koła 29era niż 26era - logiczne; stąd nominalnie 24/11=2.18, a w twoim kalkulatorze wyszło 2.26) oraz długość korby (nieujęta w tym kalkulatorze)
Shiryu Napisano 1 Lipca 2015 Napisano 1 Lipca 2015 No niestety nie widziałem jeszcze takiego, który uwzględniałby długość korby. A przydałoby się.
parasite Napisano 1 Lipca 2015 Autor Napisano 1 Lipca 2015 jeszcze dla pewności na samym dole: przy kadencji 60 na max biegu będę mógł osiągnąć prędkość 29.8 km/h tak ?
ludz Napisano 1 Lipca 2015 Napisano 1 Lipca 2015 No niestety nie widziałem jeszcze takiego, który uwzględniałby długość korby. A przydałoby się. http://www.sheldonbrown.com/gears/ asz proszzzz...
parasite Napisano 1 Lipca 2015 Autor Napisano 1 Lipca 2015 pytanie: mam teraz rower z 3 zębatkami na korbie ( największa 42T ) i 10 zębatek na kasecie. Planuję zmienić maszynę i napęd będzie 1x11 ( zębatka na korbie 32T ) i martwi mnie to, że nie będę miał z czego dokręcić w tym nowym napędzie. Ostatnio zjeżdżałem z dosyć stromej górki i przy prędkości 47km/h zębatka 42T była idealna, żeby móc docisnąć ... nie wyobrażam sobie machania nogami zjeżdżając z tej samej górki z zębatką 32T ... mam rację ? czy może, w napędzie 1x11 trochę inaczej to wszystko działa i nie będzie tak źle ?
zekker Napisano 1 Lipca 2015 Napisano 1 Lipca 2015 wykonam 2.26 obrotu korbą dla pełnego obrotu koła Nie, przy jednym obrocie korby koło zrobi 2,26 obrotu. czy może, w napędzie 1x11 trochę inaczej to wszystko działa Działa tak samo. Jeżeli chcesz kombinować z napędem, to określ jakie minimalne i maksymalne jest ci potrzebne. Jeżeli np. wystarczy 1:1, to możesz śmiało brać korbę 42 i kasetę 42-11 czy nawet 42-10.
parasite Napisano 1 Lipca 2015 Autor Napisano 1 Lipca 2015 Jeżeli chcesz kombinować z napędem, to określ jakie minimalne i maksymalne jest ci potrzebne. Jeżeli np. wystarczy 1:1, to możesz śmiało brać korbę 42 i kasetę 42-11 czy nawet 42-10. tego nie wiem, bo jestem rowerowym laikiem jedynym odniesieniem jest dla mnie wyżej wymieniony zjazd, podczas którego najlepszym dla mnie przełożeniem było 42T przód i 32T tył ( max przelozenie 3,96 ) a w nowej maszynie maksymalne przelozenie 3.32...
zekker Napisano 2 Lipca 2015 Napisano 2 Lipca 2015 42:32 to 1,3 (bez uwzględnienia wielkości koła), postaraj się pisać dokładniej bo miałeś na myśli 42:11. Ale podjazdy chyba też robisz i wiesz na jakich przełożeniach, czy brakuje lżejszych, czy nie używasz najmniejszej koronki korby?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.