Kirigato Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 Hejka. Podczas jazdy (po ulicy) zauważyłem, że bieg nie chce mi wskoczyć na 9, nie czułem różnicy między 8 i 9. Stwierdziłem że zobaczę w czym problem jak dojade. Na ostatnich metrach pod domem nie byłem w stanie pedałować. Po krótkim przejrzeniu zauważyłem, że tylna przerzutka jest wygięta. Nie miałem żadnego wypadku ani nic. Tak wygląda na 9 biegu (haczy o szprychy). https://www.dropbox.com/s/eyptdfzwcthpcfy/IMAG0728.jpg?dl=0 https://www.dropbox.com/s/3incy4xbl1a1qbw/IMAG0729.jpg?dl=0 https://www.dropbox.com/s/2uh5p9roihw71ph/IMAG0730.jpg?dl=0 Naprawialne, czy do wymiany? Próbować szczęścia u producenta? Ponowie, nie miałem żadnej kraksy, w nic nie uderzyłem, tak "samo" się wygięło..
cervandes Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 No tak, samo się wzięło i wygięło Prostować zawsze można, próba nic nie kosztuje. Ale moim zdaniem może być ciężko z prawidłową pracą przerzutki. Co do samych zdjęć to mam pytanie o przełożenia - nie widać tego dokładnie na zdjęciu, ale podejrzewam, że jeździsz z najmniejszą tarczą z przodu i używasz całego zakresu kasety? Bo przyczyna może tkwić właśnie w tym, że wózek tak nienaturalnie wyciągnięty do tyłu zahaczył o szprychy i się wygiął... U producenta moim zdaniem szans najmniejszych nie masz co reklamować, no chyba, że idą wybitnie na rękę użytkownikom, w co wątpię.
Kirigato Napisano 27 Czerwca 2015 Autor Napisano 27 Czerwca 2015 Z przodu jeszcze na dwójce / trójce. Co do "No tak, samo się wzięło i wygięło ;)" Nie wiem po co się udzielasz, skoro nie wierzysz w to, co autor mówi. Jak się czegoś samemu nie spotkało, to odrazu ktoś inny kłamie? Jakbym się wyał, to bym nie miał problemu z kategorii "jak to sie stało i o co chodzi" i bym nie zakładał tego tematu. Sugerujesz, że robię to dla sportu?
MokryxD Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 Musiała być źle wyregulowana i zahaczyć o szprychy. Można próbować to wyprostować, ale raczej pęknie.
grande1970 Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 naprawić można ale nie będzie chodziło jak nowe, miałem podobnie ale w drugą stronę z tym że u mnie pękło ogniwo i zahaczyło o wózek w trakcie wjazdu pod sporą górę w lesie na miękkim przełożeniu nawet nie poczułem jak poszedł hak i wygło przerzutke
beskid Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 Prawdopodobnie wózek zmieniarki dostał się zbyt blisko szprych i masz to co masz. Efekt zapewne też nie był by taki gdyby zacząć "ratowanie" przerzutki wcześniej a nie kontynuować jazdę. Dla mnie śmietnik.
Kirigato Napisano 27 Czerwca 2015 Autor Napisano 27 Czerwca 2015 Zaryzykowałem rozwiązanie siłowe. Jedno silne machnięcie rękom i.. działa. Zobaczę jak się będzie spisywać. Ach ten moment, przełamywania strachu gdy już trzymałem przerzutkę w ręce. Anyway, poszło łatwiej niż sądziłem, ciekawe jak będzie działać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.