WojtiMTB Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 Witam, na forum jestem nowy, więc z góry przepraszam jeśli zły temat wybrałem, ale wg. mnie jest on najtrafniejszym spośród podanych. Przejdźmy do rzeczy, interesuje mnie zakup roweru MTB na dłuższe trasy, wszelkie zawody MTB: maratony itp. Konkretnie interesuje mnie taki oto model roweru: http://allegro.pl/rower-29er-silverback-sola-4-deore-taper-widel-air-i5471894806.html, z rozmiarem ramy i kół nie będzie problemu, bo mam 190 wzrostu, ale żeby nie było konkretnie mi chodzi o osprzęt roweru, przerzutki, amortyzator itp. Jeśli ktoś z was miał rower tej marki, również proszę o kontakt, gdyż jest to dosyć rzadka marka roweru w Polsce
mmisiek9612 Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 Rower osprzętowo słabiutki i popraw temat [dodaj nawiasy] bo trafi do śmieci
olek19 Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 powietrzny widelec w cenie do 2400 to słabo ?
pokerman9 Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 http://nrowery.pl/2015/mtb-29/cayon-dr 2,5k taka cene mozesz utargowac!! mysle ze warto?
mklos1 Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 @@olek19, Nie samym widelcem jedzie rower. Napęd 3x8, kiepskie manetki, kiepska korba. Przez to powietrzny amor straci na wartości... Wolałbym nie mieć powietrznego amora, a lepszy osprzęt i 9-10 rzędów.
modrzew Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 Ot, ciekawostka przyrodnicza. Po prostu inaczej rozłożony marketingowy akcent, zamiast w miarę normalnego napędu dano w miarę normalny wideł. Zawsze będzie coś kosztem czegoś w tym budżecie. Ale oczywiście tylna zmieniarka 3 grupy wyżej niż reszta Jak ktoś miałby coś normalnego na podmiankę jeśli chodzi o manetki, etc. to można to nawet zaryzykować. Lepiej się to wtedy spisze niż super-duper napęd z uginaczem na przedzie.
olek19 Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 Napęd 3x8, kiepskie manetki, kiepska korba @mklos1 nie samym napędem jedzie rower, super mieć 30 przełożeń i uginacza w stylu XCT, tylko szkoda że przy każdym naciśnięciu pedała połowy mocy schodzi na ugięcie rozklekotanego widelca Coś marketingowcom nie wyszło... ty byś chciał zjeść ciastko i mieć ciastko, rowery budżetowe to zawsze jakiś kompromis, ale jak widać marketingowcy słuchają twoich rad i w nowej kolekcji zrobili przyzwoity napęd i zostawili powietrzny widelec a nawet dali coś co większość producentów stosuje dopiero w rowerach powyżej 5 tys a jest punktowane na tym forum dość mocno czyli sztywna oś tylko cena im wyszła nieco większa ale takie są chyba prawa fizyki ? http://allegro.pl/mtb-29-silverback-sola-4-xcr-air-deore-sztywna-os-i5456165767.html
mklos1 Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 W tym przypadku nie można mówić o kompromisie. Kompromis to by był np XCM lub XCR olejowy. Nie widzę sensu posiadania amora powietrznego i kiepskiego osprzętu. Korba Altus jest podła. Trwała, więc nadaje się do robienia dużych przebiegów, ale do częstego wachlowania biegami to już słabo, szczególnie gdy się trochę zużyje. Posiadałem korbę Altus i przerzutkę Altus... Treking - ok, ale w MTB nie chciałbym tego mieć.
beskid Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 Sorki panowie ale ten rower to okolice 3K więc osprzęt Alivio, piasty Deore jest całkiem w porządku. Nie wiem co wam tu nie pasuje?? Że manetki są Alivio?? A co są gorsze od Deore pod 9sp?? Że hamulce słabe?? No błagam to rower do 3K. Palnęliście głupotę i bronicie nie bardzo wiem czego. Niech sobie kupi Krosa B4 to będzie lepiej. Jest XCM, jest Altus, Acera, Joy Tech i nawet podstawowe Avidy są Wymyślić konkretny powód na nie bo to teraz to z tyłka wzięte są argumenty.
mklos1 Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 Mowa jest o sztuce z pierwszego postu. Co mnie tam Kross i jego cena... Nie chciałbym mieć takiej kompozycji i tyle. Znacznie lepsza konfiguracja i taniej: http://nrowery.pl/2015/mtb-275/gravity-al http://nrowery.pl/2015/mtb-29/cayon-al @@beskid, Rebę i przerzutki Tourney też byś brał - bo Reba?
beskid Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 A co kogo obchodzi co ja czy Ty by chciał. Jedziecie po produkcie za określoną kwotę nie mając do tego podstaw bo są gorsze oferty w tych pieniądzach. Czy ten z pierwszego linku czy moja odpowiedz tego z drugiego. Tak chciał bym tego z Rebą bo jak tu często piszecie "osprzęt" z czasem i tak się wymieni". Tyle z mojej strony bo zaraz znowu oberwie jako kolejny "naganiacz".
olek19 Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 Tyle z mojej strony bo zaraz znowu oberwie jako kolejny "naganiacz". dokładnie............... to jak z pisem jak ktoś mówi coś z czym się nie zgadzają to po prostu trzeba go ignorować .... ja bym rebe i ramę z tapperowaną główką brał w ciemno nawet z egzotycznymi przerzutkami typu sunrace
Rulez Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 Beskid weź nie wypisuj dyrdymałów, w sklepie spokojnie starguje cenę na tego Scotta : http://www.scott.pl/produkt/168/517/rower-aspect-930-kolor-2/ I jako całość będzie to lepszy wybór niż ta Sola z wątpliwą gwarancją koleś z Wąbrzeźna a sprzedawca na południu i co jak walnie byle pierdoła ?, już tacy użytkownicy na forum są ... A ty naganiaczu "olek19" nie oszukuj forumowiczów
mklos1 Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 @@beskid,Oceniasz ten rower z perspektywy tego, co można kupić u drogich producentów, a nie na podstawie tego, co można znaleźć na rynku. Dlaczego nie mamy podstaw mieć takiego zdania... Rzeczony rower ma niezbalansowane klasy osprzętu i mi się to nie podoba. Są inne oferty na rynku. Unibike ma bardziej zrównoważoną konfigurację w tej cenie, ale gorszą niż Northtec. Jak komuś się nie podoba moja opinia, to nie musi jej słuchać.
Rulez Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 Jest wiele rowerów które po rabacie w sklpie wypadną lepiej, a gwarancja będzie realizowana w pobliżu, tylko naganiacze typu "olek19" na tym forum, usiłują naciągnąć forumowiczów, a nieprzemyślane posty takie jak "beskida" tylko zaciemniają pradziwy obraz ...
pokerman9 Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 olek19 koniec końców,zablokujesz tego powietrzniaka i bedziesz latał po asfalcie napędem 3x8 chociaż jeszcze nie jeździłem,ale zapewne już bede,w przyszły week podtrzymuję swoją propozyjce http://nrowery.pl/2015/mtb-29/cayon-dr cena nie 2800 a 2500pln
olek19 Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 I jako całość będzie to lepszy wybór niż ta Sola a co w nim jest lepszego najsłabsze hamulce br-m355 ? konfiguracja DEORE/ALTUS ? uginacz XCR na sprężynie ? brak tapperowanej główki ? (znowu rulez mam wklejać twoje posty sprzed pół roku jak to obwieszczałeś koniec produkcji lepszy amortyzatorów pod regularne sterówki ? ) waga 13,9 kg ? rulez bo robisz za typowego trolla jest taka zasada hate the game not he player, bo na tą chwile wychodzisz na największego hipokrytę na tym forum, napiszesz każdą bzdurę byleby tylko odwieźć kogoś od zakupu roweru w tym sklepie ? skrzywdzili cie czy co ?
beskid Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 Używając obrazliwych określeń czy nazywając kogoś wprost "oszustem" trzeba mieć podstawy. Innymi słowy trzeba aby ta oferta była kompletną padaką i wszystko inne miała nad sobą. Tak nie jest. Czym innym jest "są lepsze oferty" a czym innym jechanie po marce bo taki cel chyba sobie obrał tutaj @Rulez. Bo nie pasuje mu gwarancja. Mi jest bliżej do opinii, którą wyraził @modrzew i tyle.
olek19 Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 olek19 koniec końców,zablokujesz tego powietrzniaka i bedziesz latał po asfalcie napędem 3x8 a ktoś tu szuka roweru na asfalt bo nie doczytałem ?
beskid Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 A jak by nawet to co 3x8 na szosę to już nie papu jest czy o co biega??
Rulez Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 Proponuję każdemu napalającemu się na takie wątpliwe okazje, najpierw szukać w lokalnych sklepach i negocjować ceny, może wyjść korzystniej .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.