Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Długość wózka

critex

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Wczoraj przez jakiś głupi patyk wkręciło mi przerzutkę w szprychy. Niestety wózek jest na tyle wygiety, że nie jestem w stanie go wyprostować. Była to Acera RD-M360 SGS (długi wózek). Zastanawiam sie teraz nad zakupem takiego samego modelu z krótkim wózkiem, ale nie jestem do końca przekonany czy będzie w mojej konfiguracji działała prawidłowo. Z przodu mam 42-32-22, z tyłu 11-28, czyli niby wychodzi pojemność 37 (42-22+28-11). Z tego co wyszukałem przez google (na stronie shimano nie jestem w stanie tego znaleźć), RD-M360 z krótkim wózkiem obsługuje max pojemność 35, czyli trochę mniej niż potrzebuję. Jeżeli dobrze rozumiem to gdy nie będę używał skrajnych przełożeń czyli 1 z tyłu i 3 z przodu albo 7 z tyłu i 1 z przodu to chyba nie powinno być problemów z działaniem przerzutki?

Napisano

Sorry za trochę offtop, ale juk już wymieniasz, to nie lepiej dołożyć trochę kasy i poszukać tanio Deore czy SLX? Te przerzutki naprawdę sporo więcej potrafią przetrwać, mój SLX dostał dość sporym patykiem, tak żeby go wyjąć z pomiędzy tylnego trójkąta, a przerzutki, musiałem ja odkręcić, lekko wózek był krzywy, wyprostowałem go i podczas powrotu do domu mega zdziwienie, tej przerzutce się kompletnie nic nie stało.

Napisano

Własnie boję się inwestować kasę w lepszą przerzutkę bo jak się wczoraj przekonałem byle patyk może ją rozwalić i nie mamy na to wielkiego wpływu. Nie wydaje mi się też żeby Deore była bardziej wytrzymała na tego typu wypadki.

Napisano

No ja np byłem pewny że przerzutka do wymiany i wymienię od razu na XT, a tu zdziwienie bo sprawna dalej, masz na allegro np SLX nowego z demontażu za 120zł + 8zł przesyłka.

Deore po 80zł chodzą, co już nie jest jakaś mega dopłatą między nowa Acera, a Deore za przerzutkę 2 grupy wyżej.

Acera, a SLX to jest naprawdę spora różnica w pracy czy naciągnięciu łańcucha.

I jak ci ją wciągnęło w szprychy to pewnie i hak do wymiany, wymień go koniecznie bo jak jest krzywy, to kolejna przerzutkę skasujesz w ten sam sposób. Naciąg szprych i ich stan też sprawdź i czy koło nie jest scentrowane.

Napisano

Hak wygięty, już zamówiony, koło na szczęście całe. Pomyślę jeszcze nad Deore bo SLX to już trochę za drogo jak dla mnie. W przypadku Deore też będzie dylemat długi czy krótki wózek.

Napisano

Stary, różnica jest kolosalna!!! Początkowo miałem acerę 360 - WYRWAŁEM wózek, gdy ten od zwykłego użytkowania odgiął się w kierunku szprych. Kupiłem kolejną tą samą i znowu mi się to przydarzyło, dokładnie to samo.

Kupiłem potem Alivio 430 (nie 410, który właściwie to to samo co 360), różnica była kolosalna. Nic się z nią nie działo. Niedawno zmieniłem na SLX 662 (za 120zł już z dostawą) i jestem zachwycony jej pracą. Było trochę problemów, ale już ich nie ma. No i koniec problemu z uderzającym wózkiem przerzutki o ramę. Nigdy w życiu nie kupię nic poniżej alivio do napędu :)

Napisano

Deore już generalnie daje radę i nie powinna w szprychy wpadać tak po prostu. ;p
Przy Deore czy SLX jak reszta napędu jest sprawna, to nie ma prawie że szans, że łańcuch spadnie od tak sobie czego o Altus powiedzieć nie można.
To jest ten 1-szy szok, jak sie rower z Altus wymieni na taki za 3k zł na Deore czy SLX, że napęd po prostu zupełnie inaczej pracuje.

• Mod Team
Napisano

Żadna nawet najbardziej wyluzowana i gumowa przerzutka jak jest wyregulowana poprawnie, nie zrzuci łańcucha za kasetę .. ale krzywy hak temu na pewno może pomóc.

Napisano

Uwaga - acera była wyregulowana dobrze - to dolna część wózka wygięta od użytkowania zahaczyła o szprychy. Hak prosty.

Napisano

No wiadomo, ale też nie może być tak, że od zwykłego JESZCZE wtedy jeżdżenia przerzutka zaliczyła po 3kkm no... śmierć :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...