critex Napisano 21 Czerwca 2015 Napisano 21 Czerwca 2015 Witam Wczoraj przez jakiś głupi patyk wkręciło mi przerzutkę w szprychy. Niestety wózek jest na tyle wygiety, że nie jestem w stanie go wyprostować. Była to Acera RD-M360 SGS (długi wózek). Zastanawiam sie teraz nad zakupem takiego samego modelu z krótkim wózkiem, ale nie jestem do końca przekonany czy będzie w mojej konfiguracji działała prawidłowo. Z przodu mam 42-32-22, z tyłu 11-28, czyli niby wychodzi pojemność 37 (42-22+28-11). Z tego co wyszukałem przez google (na stronie shimano nie jestem w stanie tego znaleźć), RD-M360 z krótkim wózkiem obsługuje max pojemność 35, czyli trochę mniej niż potrzebuję. Jeżeli dobrze rozumiem to gdy nie będę używał skrajnych przełożeń czyli 1 z tyłu i 3 z przodu albo 7 z tyłu i 1 z przodu to chyba nie powinno być problemów z działaniem przerzutki?
phoe Napisano 21 Czerwca 2015 Napisano 21 Czerwca 2015 Sorry za trochę offtop, ale juk już wymieniasz, to nie lepiej dołożyć trochę kasy i poszukać tanio Deore czy SLX? Te przerzutki naprawdę sporo więcej potrafią przetrwać, mój SLX dostał dość sporym patykiem, tak żeby go wyjąć z pomiędzy tylnego trójkąta, a przerzutki, musiałem ja odkręcić, lekko wózek był krzywy, wyprostowałem go i podczas powrotu do domu mega zdziwienie, tej przerzutce się kompletnie nic nie stało.
critex Napisano 21 Czerwca 2015 Autor Napisano 21 Czerwca 2015 Własnie boję się inwestować kasę w lepszą przerzutkę bo jak się wczoraj przekonałem byle patyk może ją rozwalić i nie mamy na to wielkiego wpływu. Nie wydaje mi się też żeby Deore była bardziej wytrzymała na tego typu wypadki.
phoe Napisano 21 Czerwca 2015 Napisano 21 Czerwca 2015 No ja np byłem pewny że przerzutka do wymiany i wymienię od razu na XT, a tu zdziwienie bo sprawna dalej, masz na allegro np SLX nowego z demontażu za 120zł + 8zł przesyłka. Deore po 80zł chodzą, co już nie jest jakaś mega dopłatą między nowa Acera, a Deore za przerzutkę 2 grupy wyżej. Acera, a SLX to jest naprawdę spora różnica w pracy czy naciągnięciu łańcucha. I jak ci ją wciągnęło w szprychy to pewnie i hak do wymiany, wymień go koniecznie bo jak jest krzywy, to kolejna przerzutkę skasujesz w ten sam sposób. Naciąg szprych i ich stan też sprawdź i czy koło nie jest scentrowane.
critex Napisano 21 Czerwca 2015 Autor Napisano 21 Czerwca 2015 Hak wygięty, już zamówiony, koło na szczęście całe. Pomyślę jeszcze nad Deore bo SLX to już trochę za drogo jak dla mnie. W przypadku Deore też będzie dylemat długi czy krótki wózek.
herosa Napisano 21 Czerwca 2015 Napisano 21 Czerwca 2015 Stary, różnica jest kolosalna!!! Początkowo miałem acerę 360 - WYRWAŁEM wózek, gdy ten od zwykłego użytkowania odgiął się w kierunku szprych. Kupiłem kolejną tą samą i znowu mi się to przydarzyło, dokładnie to samo. Kupiłem potem Alivio 430 (nie 410, który właściwie to to samo co 360), różnica była kolosalna. Nic się z nią nie działo. Niedawno zmieniłem na SLX 662 (za 120zł już z dostawą) i jestem zachwycony jej pracą. Było trochę problemów, ale już ich nie ma. No i koniec problemu z uderzającym wózkiem przerzutki o ramę. Nigdy w życiu nie kupię nic poniżej alivio do napędu
phoe Napisano 21 Czerwca 2015 Napisano 21 Czerwca 2015 Deore już generalnie daje radę i nie powinna w szprychy wpadać tak po prostu. ;pPrzy Deore czy SLX jak reszta napędu jest sprawna, to nie ma prawie że szans, że łańcuch spadnie od tak sobie czego o Altus powiedzieć nie można.To jest ten 1-szy szok, jak sie rower z Altus wymieni na taki za 3k zł na Deore czy SLX, że napęd po prostu zupełnie inaczej pracuje.
Mod Team Puklus Napisano 21 Czerwca 2015 Mod Team Napisano 21 Czerwca 2015 Żadna nawet najbardziej wyluzowana i gumowa przerzutka jak jest wyregulowana poprawnie, nie zrzuci łańcucha za kasetę .. ale krzywy hak temu na pewno może pomóc.
herosa Napisano 22 Czerwca 2015 Napisano 22 Czerwca 2015 Uwaga - acera była wyregulowana dobrze - to dolna część wózka wygięta od użytkowania zahaczyła o szprychy. Hak prosty.
Mod Team Puklus Napisano 22 Czerwca 2015 Mod Team Napisano 22 Czerwca 2015 No jak coś jest krzywe, to żadna regulacja nie pomoże
herosa Napisano 22 Czerwca 2015 Napisano 22 Czerwca 2015 No wiadomo, ale też nie może być tak, że od zwykłego JESZCZE wtedy jeżdżenia przerzutka zaliczyła po 3kkm no... śmierć
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.