Skocz do zawartości

[suport] Czy mogę wyjąc podkładkę?

mk34245

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam korbę deore FCM590 + łożyska SM-BB51. Nie miałem jeszcze wtedy kluczy, więc zakładali mi ją w serwisie, i ponieważ mam mufę 68mm facet użył wszystkich 3 podkładek z zestawu, dwie dał po prawej stronie obok blatów, a jedną po lewej. Ponieważ jak na moje oko linia łańcucha nie jest idealna, zastanawiałem się czy nie mógł bym choć jednej takiej podkładki wyjąć z prawej strony, zostawiając po jednej z obu stron. Czy wtedy oś suportu nie będzie zbyt długa? Lub może są jakieś inne przeciwwskazania?

pozdr

Napisano

Tak jest juz to stworzone żeby linia łańcucha było dobra w takiej kombinacji :P Ale jak sie upierasz to możesz przełożyć ją z prawej na lewą stronę, robiłem tak kiedyś w jednym swoim rowerze i było ok ;) tylko musisz pamiętać że będziesz musiał przerególować przednią przerzutke bo Ci może z blatu łańcuch zrzucać ;)

Napisano

Jak pierwszy raz zakładałem korbę HT II też mi się wydawało że te podkładki są zbędne i linia łańcucha nie idzie tak jak powinna. Zycie szybko zweryfikowało moje "widzi mi się"   :) . Przednia przerzutka podczas jazdy na najmniejszym blacie ocierała o oponę. 

Napisano

Postanowiłem jednak sprawdzić i się okazało, że macie racje :) Brakło przerzutki, a wydawało mi się, że mam taaaaaki zapas. Swoją droga, taka podkładka ma 2-2,5mm i takie halo? No nic, przynajmniej umiem juz ściągać i zakładać korbę i suport :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...