Skocz do zawartości

[przerzutka tył sram] brak możliwości wyregulowania śrubami skrajnymi

luki530

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam taki problem, że kiedy wyreguluje sobie śrubką skrajne położenie przerzutki na największej zębatce to przy zrzuceniu do 8 z 7 na 8 juz nie chce spadać bo ogranicza to śrubka największej zębatki. Jeśli trochę odkrece to owszem zajdzie na 8 ale jak wbije 1 to bardzo łatwo jest mieć łańcuch oraz wózek przerzutki w szprychach. Kaseta jest z Shimano najtańsza jakaś a przerzutka sram x4. Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Napisano

Ale mają wpływ na ograniczenie przerzutki. Kiedy wbijam 8 to linkę mam już luźną ale przerzutka nie spada dalej bo opiera się o regulację skrajnego wychylenia największej zębatki.

Napisano

Zupełnie odkręć linkę od przerzutki, ustaw dolne skrajne położenie, przykręć linkę napinając ją, reguluj dalej według poradnika. Jeśli zostawisz na skrajnym położeniu luźną linkę, nie ma możliwości, by to wyregulować.

Napisano

Dobra akurat górnym przełożeniem i środkowym się nie przejmuj. Piszę przecież że po regulacji skrajnego położenia największej zębatki tak żeby łańcuch nie spadał z kasety na szprychy wszystko pięknie działa ale przy zrzuceniu na najmniejszy śruba od regulacji skrajnego położenia największej zębatki opiera się i uniemożliwia przesunięcie przerzutki w dół.!

Napisano

I na pewno hak przerzutki jest prosty, ustawiony równolegle do kasety, opasanie prawidłowo ustawione, a wózek nie jest skrzywiony ?

Napisano

A coś mi świta, że kiedyś miałem taki przypadek w serwisie - śruba "L" haczyła o coś i nie pozwalała na zejście przerzutki do ogranicznika. Pamiętam, że pomógł pilnik. Wrzuć fotę 

Napisano

I na pewno hak przerzutki jest prosty, ustawiony równolegle do kasety, opasanie prawidłowo ustawione, a wózek nie jest skrzywiony ?

Tak jak pisze @Rulez albo krzywy hak albo cały wózek.

#...#

Napisano

Podepnę się delikatnie. Po zmianie łańcucha na nowy napęd zaczął delikatnie szumieć. Po krótkich poszukiwaniach zauważyłem, że łańcuch delikatnie ociera o wnętrze wózka przerzutki. Wcześniej tego nie było. Czy załatwię temat regulacją czy też mi się coś pogięło ?

Napisano

Wymieniłeś sam łańcuch? Jeśli tak to ja bym obstawiał, że szum dochodzi ze starej kasety. Jeśli nie to albo masz krzywy wózek przerzutki albo faktycznie regulacja naciągu linki. Jest jeszcze opcja źle dobranego łańcucha.

Napisano

Wymieniłem sam łańcuch. Dobrany właściwie. Nowa kaseta czeka na montaż ;-) Też podejrzewałem stara ale zastanowiły mnie ślady otarć na wózku i wydawało mi się, że ich wcześniej tam nie było...\

Zobaczymy co po wymianie kasety będzie słychać...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...