ZyGmUnT Napisano 3 Sierpnia 2006 Napisano 3 Sierpnia 2006 Pojawiły mi się ostatnio lekkie luzy na korbie Truvativa. Występują one jedynie na lewym ramieniu ( tym bez zębatek ). Luz polega na tym, że ramie rusza się lekko w kierunku od i do roweru. Czy ktoś może mi napisać w jaki sposób takowy luz zlikwidować ?? Jakich kluszy będe do tego potrzebował ?? W którą stronę mam kręcić ?? W przypadku jakich luzów i w którą stronę kręcić pierścieniem mocującym przy ramie a kiedy ampulem w środku osi patrząc z profilu ?? Mile widziane objaśnienia i obrazowe nabazgranie w paincie poniżej kilka fotek :
mooncycle Napisano 3 Sierpnia 2006 Napisano 3 Sierpnia 2006 widac golym okiem ze suport jest odkrecony. Musisz pojechac do serwisu zeby Ci do dokrecili specjalnym kluczem ktory jest do tego przeznaczony i po ptokach. Sam mam Firexa. Kupiles sam czy byl od razu w rowerze??
ZyGmUnT Napisano 3 Sierpnia 2006 Autor Napisano 3 Sierpnia 2006 Odrazu w rowerze - ogólnie nie narzekałbym gdyby nie te luzy - ale przynajmniej da się jeździć Korba nie jest miękka ale wolałbym żeby była już dokręcona raz a dobrze
mooncycle Napisano 3 Sierpnia 2006 Napisano 3 Sierpnia 2006 no to zebys nie stracil do niej serca czym predzej mykaj z nia do serwisu. Powodzenia.
ZyGmUnT Napisano 3 Sierpnia 2006 Autor Napisano 3 Sierpnia 2006 To co wygląda na przerwe przerwą chyba nie jest !! Po prostu ten pierścien się tak schodzi do środka ....
mooncycle Napisano 3 Sierpnia 2006 Napisano 3 Sierpnia 2006 montowali to na moich oczach, ja nie mam takiej przerwy więc posłuchaj się i zasuwaj. Albo dokręć imbusem ramie. Moze to cos pomoze
master87 Napisano 3 Sierpnia 2006 Napisano 3 Sierpnia 2006 Ta przerwa wygląda mi na podkładkę między suportem a ramą. A jeżeli luz jest na jednym ramieniu to chyba znaczy, że korba jest poluzowana a nie suport.
mooncycle Napisano 3 Sierpnia 2006 Napisano 3 Sierpnia 2006 ale tam zadnych podkladek nie ma. Jedz z tym do serwisu.
ZyGmUnT Napisano 4 Sierpnia 2006 Autor Napisano 4 Sierpnia 2006 No więc tak - byłem w serwisie ! Typ powiedział, ze ten pierścien się tak schodzi i tak jest dobrze. Jedyne co zrobił to zdjął mi tą zatyczkę na ampula - wyczyścił, przesmarował i zakręcił jak najmocniej się dało. Do tej operacji potrzebny jest ampul 8' najlepiej o długim ramieniu a śruba zakręca się i odkręca w normalnym kierunku !!
mooncycle Napisano 4 Sierpnia 2006 Napisano 4 Sierpnia 2006 To Ty tego sam nie zrobiłeś, nawet nie sprobowales?? :glare: Nie wiem, ja widzialem parę rowerów z takim suportem i w zadnym tak nie odstawał. W moim też nic nie odstaje a mam ten sam model co Ty.
ZyGmUnT Napisano 5 Sierpnia 2006 Autor Napisano 5 Sierpnia 2006 Nie mam KLUCZY !! Mają dojść dopiero na dniach .....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.