Skocz do zawartości

[6000zł]MTB XC 29"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Zdecydowałem się na zmiane mojego leciwego krossa A6 na cos z dużym kołem.

Zacząłem łazić po sklepach i mierzyć. Założenie było takie, że mam usiąść i mam czuć sie dobrze a potem rozmyslamy nad osprzętem itd. 

Co do samego kierowcy to waga 100-105, wzrost 180cm, jeżdzenie po każdym terenie (natomiast bazą ze względu na zamieszkanie jest Mazowsze). Do tej pory jeździłem na ramie 26" 19".

Pułap cenowy to 5-6k. Najważniejsza cecha to wygoda, pozycja mniej sportowa preferujaca dystanse 80-100+. Od czasu do czasu jade w maratonie ale dla zabawy więc nie jest to jakikolwiek wyznacznik. Gdyby byly otwory na bagaznik (czyt. sakwy) byloby fajnie (Cube, KTM, Author).

Co mierzyłem:

Krossy wszelkiej maści i są one dla mnie za duze, źle sie czuje na nich. Dodatkowo mam uraz po swoim Krossie spowodu kilku mankamentów (wymiana korby i suportu) oraz dwóch innych Krossów w rodzinie (suport i popękane klocki).

Orbea za długa dla mojej osoby, nie czuje roweru.

KTM Race Ultra http://www.ktm-bikes.at/en/bikes/hardtail.html?action=bike_details&bike_id=809&cHash=a5c147d415f97ab0ab116b009762d951 cena okolo 6,1k. Niby fajnie, dobre grippy, siodełko do bani. Dupy z wrażenia nie urywa samo czucie roweru.

KTM Ultra 1964 w zasadzie ta sama geometria tylko inny osprzet i cena (4,5k) http://www.ktm-bikes.at/en/bikes/hardtail.html?action=bike_details&bike_id=818&cHash=0809ec78a201561020ac703a9cda445b

Spec Crave...wsiadłem i byłem zachwycony. Jeździłem rocznikiem chyba 2013 jeszcze z amorem 80mm i co mnie zdziwiło z otworami pod bagaznik. Rower słucha sie, jedzie i ogolnie jest 100% pozytyw. Wiem, że osprzet w stosunku do ceny szału nie robi ale ważne jest odczucie a nie literki dla mnie..zreszta liczy się łyda a nie slx czy xt :P  obecnie mysle o takim http://www.metrobikes.pl/pl/p/Specialized-Crave-29-Comp-czarny/19808 Rama M jest perfekcyjna.

Chciałbym jeszcze przymierzyć się do Cube LTD http://cube.pl/rowery/mtb-hardtail/ltd/cube-ltd-pro-29-blackline-2015/ bo słyszałem, że geometria jest mniej sportowa i do scotta scale 950 http://www.scott.pl/produkt/157/453/rower-scale-950/ chociaz tu podejrzewam, że bedzie ultra wyciagniecie na ramie co mi nie pasuje.

I teraz pytanie czy na jakies inne modele/producentów zwrócić uwage ? Nie ukrywam, że patrzyłem i na canyona i na rose itd ale nie mam tyle doswiadczenia by wybrac rower na podstawie tabelki a potem bawić się w odsyłanie.

Dodam może jeszcze, chociaz pewnie część ludzi uwaza to za herezje, że w rowerze wyląduje bagaznik i sakwy od czasu do czasu :) 

Napisano

W takim razie Specialized odpada, mocno wyciągnięta pozycja, Z Cube to modele Acid mają wycieczkową geometrię, LTD już bardziej sportowy ...

Napisano

Rulez na specu jezdzilem co zreszta napisalem i rama M byla bardzo ok a pozycje na pewno nie nazwalbym wyciągniętą. (przynjamniej rozmiar M vs moje 180 cm wzrostu)

Cyborg pisalem, że generalnie interesuja mnie rower, które mogę przymierzyć. Dodatkowo montaz sakw przy ramie karbonowej jest juz wiekszym wyzwaniem.

Napisano

No, skoro Carve M jest ok, to w tym układzie KTM nie będzie ok, ewentualnie Cube LTD w rozm 19" będzie zbliżony ... jednak będzie miał wyżej przekrok ...

Napisano

A wiesz że jak lekko przekroczysz budżet to możesz mieć coś takiego np:

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/anthem.27.5.2/18851/76341/

Jak ma być wygoda to full na mały skoku. Wiem że to nie jest 29er, ale przymierz jak gdzieś masz okazje obojętniej jakiego fulla na 27,5 i przemyśl takie rozwiązanie.

A co do siodełka, bo skrytykowałeś KTM za siodełko, to w spodniach z wkładką mam nadzieje że tylko i wyłączeni będziesz gdzieś dalej jeździł? Bo dobry rower i zwykłe spodnie... trochę nie teges. ;)

Napisano

Rulez Cube mam zamiar przymierzyc, zobaczymy. 

Phoe co do fulla nie rozpatrywalem specjalnie bo nie sadzilem, że jest sens patrzec na fulle w takim budzecie i dodatkowo, że to troche przerost formy nad trescia przy moim zastosowaniu roweru. Zakladam, że przy fullu odpadaja tez sakwy z racji konstrukcji ale że sklep z Giantem mam pod blokiem prawie to moge isc... :) Co do jazdy to przy dystansach 100+ cieżko by było bez dobrych gaci, nie wiem skąd pomysl ze bez :) Ale siodło tez jest ważne a sama pielucha nie zalatwi sprawy. 

Gdyby ktos Wawy lub okolic mial canyona AL 6.9 w rozmiarze M to chetnie bym przymierzyl w dogodnym terminie :)

Napisano

No są tacy co podobno bez gaci rowerowych robią takie dystanse, co do siodełka, one nie musi być dobre, tylko po prostu dopasowane.

Sakwy to bagażnik montowany do sztycy, tylko wtedy z obciążeniem nie możesz przeginać, a jak jedziesz z sakwami to możesz wtedy tył zablokować, bo i tak szaleć przy sakwach z tyłu to nie będziesz na rowerze.

Napisano

A no dzięki, kiedys w necie widzialem ale potem wylecial mi z głowy. Zobacze czy stoi w go sport bo tez mam pod nosem. A jakie masz wrazenia z Cube ?

Napisano

Dopiero dzisiaj na nim troche pojedziłem wrażenia bardzo dobre warto było się przesiąść na 29.  Dwa tygodnie szukałem w Wawie  roweru założenie było, że kupuje tyko stacjonarnie gyż bez przymiarki nie kupie. Oglądałem te KTM co Ty jak za tą cene to słabo podobnie z Treckiem i Corrateckiem. Kellys Gate 50 były w Gosporcie na Ostrobramskiej jak zobaczyłem to kopara mi opadła, że taki rowerek stoi w markecie a szpeniów tak słabo.

Napisano

Renia239 to dobrze wiedziec bo do go sport na ostrobramskiej mam 200 metrów :) Jutro moze go obadam. Powiedz, gdzie kupowales cube w wawie albo przynjamnije gdzie mierzyles...ja myslalem zeby podjechac do skiteam na 17 stycznia.

HydraulicznyCyborg  Sakwy mam w obecnym góralu i nadal zamierzam sie tego trzymac poniewaz moje trasy i zastosowanie preferuje taki typ roweru a nie trekking badz crossa. Nie mam kasy i miejsca na dwa rowery a jesli mialbym trzymac 2 to bylby to MTB i szosa. A z canyona to al 6.9 mi by wystarczyl ale przymiarka jest niezbedna.

Napisano

Ja kupowałem na Karolkowej w Skiteamie choć najbliżej miałem na Płowieckiej ale tam był tylko rozmiar 21 a chciłem dla spokoności pomierzyć 19 a po drugie jak widze tych gości z Płowieckiej to nie wierze, że są w stanie dobrze złozyc rower. Na 17 Stycznia masz o tyle lepiej,że w rozmiarze 19 masz czarny i yellow na Karolkowej był tylko yellow.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...