Rulez Napisano 14 Czerwca 2015 Napisano 14 Czerwca 2015 Ale co ma niby dać mi przy większym wzroście w hardtailu rozmiar 27,5" - jeśli to samo w praktyce mam na 26" kołach, ja oczekuję większego komfortu bez amortyzacji, większej przyczepności, większej pewności prowadzenia i optymalnej zwrotności .Co innego przy niższych osobach, tam trudność skonstruowania małej ramy jest większa, a skłonienie roweru do skrętu jest trudniejsze, i wtedy 27,5" poprawia komfort i łatwość pokonywania przeszkód, ale nie w stopniu takim jak 29" . W fullu nie potrzebuję więcej komfortu, jest sam z siebie ... w dobrze zaprojektowanym fullu o większym skoku mogę wsadzić szeroką oponą 27,5" i to mi wystarczy. Proste i logiczne. Faktem jest, że 175 cm jest dosyć blisko granicy 27,5" a 29" , i wtedy wybór może , lecz nie musi być trudniejszy, zwłaszcza kiedy trafi się na źle zaprojektowaną ramę, wszystko na temat. To , że wybór jest trudny dobrze obrazuje mieszanka rowerów z tego tematu, geometria od sasa do lasa ... PS Gdyby twoja prawda objawiona była rzeczywistością, to drobna Maja Włoszczowska (170 cm wzrostu) nie wróciła by do koła 29 " : http://www.redbull.com/pl/pl/bike/stories/1331718289328/bike-check-maja-wloszczowska-kross-level-b-plus Mogła by jeździć na Kross R +
beskid Napisano 14 Czerwca 2015 Napisano 14 Czerwca 2015 Teraz gadasz z sensem tylko jak to się ma do tego co napisałem wcześniej; Oczywiście, że byłem na nie do 650B bo w zdecydowanej większości nie ma bardzo istotnej różnicy w stosunku do 26er. Mała kicha z dobrze zaprojektowaną ramą i odpowiednimi oponami poradzi sobie równie sprawnie jak 27,5". Zawsze tutaj polecałem 29er na szybkie lżejsze trasy bo do tego ten sprzęt został zaprojektowany. Również dla osób wyższych niż te 170-175. Nie polecam natomiast tego samego niskim osobom do ostrej jazdy w naszych górach. Dokładnie na tej samej zasadzie jak lepsza frajda z jazdy fullem 650 niż 29er. Tu cały czas piszę o konkretnym stylu jazdy i niskiej osobie; Jest sporo osób korzystających z 29er bo potrzeba im szybkości i "przetaczania" się przez przeszkody. Jak byś się wybrał w góry na konkretną trasę i był zmuszony do manewrowania między świerkami, chciał być troszkę "polatać", często hamował bo przeszkody bo turyści i najważniejsze lubił manewrować obierając odpowiednią linię zjazdu to by Ci się radykalnie zmieniła perspektywa. Nie przypominam sobie był zatem był radykalnie na nie 29er i tylko mniejsze koło było słuszne. Wyrażne piszę gdzie, komu i do jakich zastosowań 29er na pewno spasuje. Medal ma też drugą stronę bo jak wspomniałem gdyby 29er był ideałem do wszystkiego to wszyscy by go posiadali w tym na zawodach gdzie startuje Maja.
Gość HydraulicznyCyborg Napisano 14 Czerwca 2015 Napisano 14 Czerwca 2015 Rulez a skoro Mają ma 1.7 to dla mnie 29 będzie dobre? Z ciekawości pytam bo już się zdecydowałem na29
Gość HydraulicznyCyborg Napisano 14 Czerwca 2015 Napisano 14 Czerwca 2015 Nie kupiłem jeszcze. Pytam się tak z ciekawości.
Rulez Napisano 14 Czerwca 2015 Napisano 14 Czerwca 2015 A skąd ja mogę wiedzieć, takie rzeczy sprawdza się przed zakupem, jednemu może pasować a innemu nie ...
Gość HydraulicznyCyborg Napisano 14 Czerwca 2015 Napisano 14 Czerwca 2015 Czy teoria o tym że 29 tylko pow 180 cm jest właściwa?
kinjar Napisano 15 Czerwca 2015 Autor Napisano 15 Czerwca 2015 Również jestem za Cube. Marvel to bardzo dobry wideł i oryginalny w tym natłoku Fox'ów i RS'ów. A KTM niech się zajmie produkcją motocykli bo to im najlepiej wychodzi A co myślicie o takim zestawie: MERIDA BIG SEVEN CF XC EDITION model 2014r. (cena obecna 7000 zł przecena z 11000 zł) - brak danych o wadze roweru http://www.rowerymerida.pl/produkt680/bigseven-cf-xt-edition-rower-merida.html Jak według was wypada w porównaniu z CUBE Reaction? Według mnie jest spoko. Geometria podobna, dobry amor, hamulce SLX zamiast Deore (i tak bym wymienił na XT). Wadą są kiepskie koła, a zwłaszcza piasty kulkowe Deore/SLX (P/T). Cube czy Merida?
Rulez Napisano 15 Czerwca 2015 Napisano 15 Czerwca 2015 Geometria niby podobna, ale pozorne niuanse powodują inną pozycję i prowadzenie tych rowerów.
sivydym Napisano 15 Czerwca 2015 Napisano 15 Czerwca 2015 B7 to naprawdę udana konstrukcja. To geny O.Nine'a która w ramach 26" była jedną z najlepszych ram używanych przez kilka lat w PŚ. B7 poza tym jest bardzo dobrze wykonana, bo wszystkie linki idą wewn. ale w pełnych pancerzach, hydrauliczny to samo - nie lata w środku tylko ma swoje prowadzenie. Rama jest dobrze wyważona, mocne podjazdy robi się bez odklejania przodu, tył natomiast jest bardzo komfortowy plus sztyca 27,2 i jest prawie jak w softailu. Plus kolejny to suport htII a nie zło typu pressfit. W tym sezonie sam zmieniłem F29 na właśnie B7 bo Cannondale nie robi koła 27,5 i muszę powiedzieć jedno - nie wiem czy wróce do 29" a F29 to przecież nie entry level jeśli chodzi o rowery. 27,5 koło to takie 26" ale na sterydach i jak ktoś nie czuje/widzi różnicy pomiędzy i dla niego to prawie to samo to komentarz zbędny raczej... Rozważyłbym też zakup tego Gianta bo za 7k pln spokojnie można go kupić: http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/xtc.advanced.27.5.2.ltd/18858/76346/
Rulez Napisano 15 Czerwca 2015 Napisano 15 Czerwca 2015 Jeżeli jest tak dobrze z Meridą, to jeszcze lepiej będzie z Cube, niższy przód i niżej środek suportu oraz większe wyciągnięcie ...
sivydym Napisano 15 Czerwca 2015 Napisano 15 Czerwca 2015 Reaction też jest ok na papierze bo główka niska, sztyca w końcu 27,2 a nie betonowe 31,6, z tym że 16" to może być za mało nie tyle co w samej podsiodłowej ale baza kół zaś 18" to za dużo na 174 wzrostu. Tu 17" B7 byłoby jak znalazł - Hermida ma 172 i uzywa 17"
beskid Napisano 15 Czerwca 2015 Napisano 15 Czerwca 2015 Ta Merida bardzo ładna i w normalnej cenie. Ostry kąt główki ramy ale do twoich zastosowań bez różnicy. Jeśli prawdą jest, że nie ma tego syfu Press Fitu to cholernie duży plus. Piasty to loteria bo albo sypną się szybko albo będą baardzo długo pracować. Trzeba tylko częściej do nich zaglądać. Generalnie ciężki wybór. Ja bym obstawił Meridę potem Gianta XTC a na końcu Cube.
Rulez Napisano 15 Czerwca 2015 Napisano 15 Czerwca 2015 18" Cube za dużo ? , nie koniecznie, to zależy od preferencji bikera, koniec podsiodłówki w Cube jest tylko o 12 mm wyżej od ziemii niż w Meridzie 17", a rama jest stosunkowo długa, czyli dokładnie tak jak się teraz projektuje rowery ... jak najbardziej 18" Cube to dobry rozmiar dla 174 cm. Kupujący sam powinien wybrać, po porządnej przymiarce.
kinjar Napisano 15 Czerwca 2015 Autor Napisano 15 Czerwca 2015 Poważnie się zastanawiam nad tą Meridą i mam wątpliwości odnośnie rozmiaru. Dotychczas miałem ramę Merida HFS 3000 w rozmiarze 18" (koła 26") i wydawało mi się, że wszystko jest OK. Według wytycznych producenta faktycznie Merida Big7 powinna być dla mnie w rozmiarze 17". Mam tylko obawy, czy przy krótszej rurze podsiodłowej siodło nie będzie wyżej od mostka.
Rulez Napisano 15 Czerwca 2015 Napisano 15 Czerwca 2015 O tym nie decyduje długość rury podsiodłowej, tylko wysokość główki ramy + wysokość amortyzatora.
sivydym Napisano 15 Czerwca 2015 Napisano 15 Czerwca 2015 W Szczecinie na 100% znajdziesz i Cube'a i Meride. Przymierzysz się i wyjdzie który rozmiar bardziej pasuje. Przy B7 przemawia mocno cena bo za 7k pln ciezko kupić lepiej złożony rower.
kinjar Napisano 17 Czerwca 2015 Autor Napisano 17 Czerwca 2015 Decyzja zapadła! Kasa wpłacona. Wybór padł na MERIDA BIG SEVEN CF XC EDITION model 2014r. Rower jest w trakcie dostawy kurierskiej. W pierwszej kolejności planuję podmienić koła np. na coś takiego: http://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe-1/mtb/kola-mtb/kola-dt-swiss-350-cl-x392-27-5-qr15-135x10tb-competition-1630g-35-taniej-35765.html Dziękuję wszystkim uczestnikom dyskusji za pomoc w podjęciu decyzji wyboru roweru. Po pierwszych testach podzielę się wrażeniami. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.