melus Napisano 12 Czerwca 2015 Napisano 12 Czerwca 2015 Witam serdecznie . Posiadam 2 zestawy kół : 1- do jazdy po lesie rozmiar 26x2.35 2- na dojazdy po asfalcie do pracy 26x1.35 Jedna z funkcji licznika sigma 16.12 jest automatyczne rozpoznawanie obwodu kola lecz gdy przekładam kola to zawsze sygnalizuje mi na liczniku ze uzywam obwodu nr 1 a ustawione mam ze jest to 26x2.35 . Jest jakas manualna mozliwosc przestawiania tego w liczniku ? Oczywiscie mam wpisane 2 rozne obwody kol mierzone recznie. Prosze o pomoc Pozdrawiam
Mod Team safian Napisano 12 Czerwca 2015 Mod Team Napisano 12 Czerwca 2015 Zawsze w Sigmie automatyczna zmiana następowała dopiero po wpieciu licznika do drugiej podstawki, nie wiem czy da się ręcznie, trzeba sprawdzić w instrukcji
rzezniol Napisano 12 Czerwca 2015 Napisano 12 Czerwca 2015 W przewodowej bez zmiany styku na który podawany jest sygnał nie da się przełączyć na drugi rower. Da się to potencjalnie przerobić tak aby jeden przełącznik "zmieniał" nam rower ale to ingerencja mechaniczna w podstawkę. Najlepiej ta modernizacja wychodzi na dedykowanej podstawce na drugi rower W bezprzewodowej jeden guziczek na czujniku prędkości załatwia sprawę. Pozdrawiam
melus Napisano 12 Czerwca 2015 Autor Napisano 12 Czerwca 2015 Ja mam wersje przewodową . O jakiej konkretnej ingerencji mówisz ?
rzezniol Napisano 12 Czerwca 2015 Napisano 12 Czerwca 2015 Przewodowe Sigmy na 2 rowery używają takiej podstawki : Jak widać na załączonym obrazku, w dolnym lewym rogu masz 2 miejsca na styk. Aby zmusić licznik do zmiany roweru to albo musisz przekładać ten styk, albo musisz mieć 3 styki i przełącznik, który będzie aktywował odpowiedni styk pod właściwy rower . Sprawa z ingerencją mechaniczna ma się tak że przeciąć kabel z czujnika aby wlutować tam przełącznik. Odrobina pracy i pomysłowości i wszystko da się zrobić ... Przy okazji wykorzystując górne miejsca na styki i założysz czujnik kontaktronowy to aktywujesz w liczniku kadencję. O dokładaniu kadencji jest już na forum : http://www.forumrowerowe.org/topic/161233-kadencja-diy-czyli-jak-dorobic-kadencje-do-przewodowej-sigmy/ Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.