ikris Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 witajcie! kolejne forum do jakiego dołączyłem za sprawą kupionego używanego roweru. Rower jest prawdopodobnie z lat 80 może 90. Generalnie w miarę lekki na oponach szosowych - wygląda jak kolarzówka. Posiada przerzutki Sachs 6 biegowe, tylna Sachs Commander. Niestety okazało się, że pierwszy bieg nie wchodzi. Reszta wchodzi, ale nie pięknie tak od razu. Czy tak ma ze starości czy da się wyregulować ten nie wchodzący bieg?
zekker Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Jak jest poprawnie zamontowana, pancerz linki nie zapchany syfem i posiada śrubki regulujące zakres wychyłu, to nie powinno być problemu.
ikris Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Napisano 10 Czerwca 2015 Jeszcze pomyślałem, że może kiedyś była 6 przerzutka, zepsuła się i ktoś zamontował 5. Jest śruba regulująca. Po regulacja nie ma biegu 1 lub 6, zależy jak wyreguluję. Nie da się ustawić, żeby była i 1 i 6. Druga sprawa schodząc na niże biegi 5 nie wchodzi, dopiero 4 to 5. W druga stronę ładnie wskakuje. Dodatkowo spada lub przeskakuje łańcuch, jak się mocniej ruszy lub przyśpieszy
zekker Napisano 11 Czerwca 2015 Napisano 11 Czerwca 2015 Pancerze i linka nowe czy tak samo stare? Jak się poluzuje lub zdejmie linkę, to przerzutka nie ogarnie wszystkich zębatek? Z tego co widzę, to jest tylko jedna śruba regulacyjna: http://www.disraeligears.co.uk/Site/Sachs-Huret_Commander_derailleur_-_instructions_scan_5.html
ikris Napisano 13 Czerwca 2015 Autor Napisano 13 Czerwca 2015 Okazało się, że korba ma tak zjedzone zęby, że aż się zrobiła z nich piła tarczowa - ścięte po skosem, dlatego spadał. Wymieniłem korbę, łańcuch i suport (zgrzytał). Skręciłem, już chciałem zrobić jazdę w terenie… a się okazało na sucho w domu, że jest się kreci do tyłu lub normalnie do przodu to jakby się zacina łańcuch na zębach i spada jestem załamany :/ nie wiem co dalej, walczę z tym cały dzień.
grande1970 Napisano 13 Czerwca 2015 Napisano 13 Czerwca 2015 a przypadkiem zęby wolnobiegu nie są zjechane ?
ikris Napisano 13 Czerwca 2015 Autor Napisano 13 Czerwca 2015 Nie, z tyłu wydaje mi się, że są w porządku. Nagrałem krótki film, żeby zademonstrować problem. To samo jest podczas jazdy. https://vimeo.com/130634144
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.