Skocz do zawartości

[przerzutka] Sachs Commander 6 biegów

ikris

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witajcie!

kolejne forum do jakiego dołączyłem :) za sprawą kupionego używanego roweru. Rower jest prawdopodobnie z lat 80 może 90. Generalnie w miarę lekki na oponach szosowych - wygląda jak kolarzówka. Posiada przerzutki Sachs 6 biegowe, tylna Sachs Commander. Niestety okazało się, że pierwszy bieg nie wchodzi. Reszta wchodzi, ale nie pięknie tak od razu. Czy tak ma ze starości czy da się wyregulować ten nie wchodzący bieg?

Napisano

Jeszcze pomyślałem, że może kiedyś była 6 przerzutka, zepsuła się i ktoś zamontował 5. Jest śruba regulująca. Po regulacja nie ma biegu 1 lub 6, zależy jak wyreguluję. Nie da się ustawić, żeby była i 1 i 6. Druga sprawa schodząc na niże biegi 5 nie wchodzi, dopiero 4 to 5. W druga stronę ładnie wskakuje.

Dodatkowo spada lub przeskakuje łańcuch, jak się mocniej ruszy lub przyśpieszy :(

Napisano

Okazało się, że korba ma tak zjedzone zęby, że aż się zrobiła z nich piła tarczowa - ścięte po skosem, dlatego spadał.

Wymieniłem korbę, łańcuch i suport (zgrzytał). Skręciłem, już chciałem zrobić jazdę w terenie… a się okazało na sucho w domu, że jest się kreci do tyłu lub normalnie do przodu to jakby się zacina łańcuch na zębach i spada :( jestem załamany :/ nie wiem co dalej, walczę z tym cały dzień.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...