Rulez Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 fotobiker Nie ma reguły który rower dla kogo będzie lepszy, dla ciebie może Trek, dla kogo innego Northtec, ale dobry naganiacz w sklepie wszystko wciśnie. Ode mnie propozycja na kole 27,5" bo uważam to za najkorzystniejszy przy tym wzroście/rodzaj terenu wybór http://allegro.pl/mtb-27-5-silverback-slade-1-deore-xt-recon-air-i5418059385.html?bi_s=archiwum_allegro&bi_m=Offers&bi_c=Product&bi_term=Sport+i+Turystyka-3919_Rowery+i+akcesoria-16414_Rowery-16420_MTB+%28g%C3%B3rskie%29-16483 Jeśli natomiast koniecznie 29er to Romet bo go dokładnie widziałem i jest bardzo dobrą ofertą. Nie wiedziałem, że i ty jesteś naganiaczem tej marki, wciskając towar inny niż w temacie ...
fotobiker Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Wcale nie ograniczam się tylko do Treka, nie staram się niczego za wszelką cenę sprzedać. Treka podałem tylko jako jedną z alternatyw dla Northteca. Bo uważam po prostu że to nie jest dobry wybór tylko dlatego że "full XT"
Rulez Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 mozna prosic uzasadnienie i ewentualne lepsze alternatywy? budzet 4k jest dla mnie nieprzekraczalny, najchatniej zamknałbym sie w 3,5k; z tego co wywnioskowalem po wypowiedziach (bo tak jak mowie sam na szosie do tej pory tylko jezdzilem o mtb pojecie mam zerowe) northec dysponuje lepszym osprzętem i porównywalnym amorem w stosunku do podobnego cenowo rometa ramblera rline 5.0 Podany trec posiada amortyzator sprezynowy - czy nie jest tak ze w tej cenie warto poszukac juz czegos z amorem powietrznym? moge sie mylic, prosze o naprostowanie Właściwie to 19 " powinien być ok, rama nie jest przesadnie długa, rozstaw kół nie jest wielki, czyli rower będzie zwrotny .
beskid Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 @Rulez proszę Cię przestań pie...... Koło mniejsze bo tak uważam a jak zaproponował bym z "tej marki" 29er to było by ok?? No ale dobra skoro Silver jest "be" to jak wspomniałem Romet i Northtec bo nie wiem czemu ta rama jest zła.
Rulez Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Rama Northtec nie jest zła, niby rozmiar nieco za duży, ale w praktyce rama nie jest wielka, czyli powinna być optymalna . Silverback jest zły ze względu na opinie użytkowników którzy musieli reklamować ... z powodu błahej awarii kupowali za własne pieniądze części do piasty ... bo serwis w jednym miejscu . To po prostu propozycja dla hazardzistów ... l
modelarz Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 fotobikerAle skąd takie przekonanie że trek będzie pasował a Northtec nie? Tego nie da się jednoznacznie bez stwierdzić czytając tylko tabelki przez internet, by być pewnym trzeba się rowerem trochę przejechać i wtedy można mieć jakieś porównanie. A mimo wszystko tamten trek ma bardzo ubogi osprzęt jak na tą cenę, ale jest to raczej standard w bardziej "markowych" rowerach. Tyle że różnica jest naprawdę spora i to akurat da się porównać bez jeżdżenia na takim rowerze. Osobiście wyboru dokonywał bym między rometem 4.0, 5.0 , Northtec cayon xt czy ewentualnie SILVERBACK SLADE 1. W każdym osprzęt jest już naprawdę dobry są też powietrzne amortyzatory. A skupił bym się na porównaniu geometrii i ewentualnie jakiś opiniach o samych rowerach.
fotobiker Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Naprawdę twierdzisz, że ta różnica w osprzęcie jest wyczuwalna przy zwykłej jeździe?
Rulez Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Naprawdę jest cholernie wyczuwalna, zwłaszcza gdy w jednym rowerze jest XT a w drugim Acera , jedno kliknięcie wystarczy żeby zauważyć różnicę.
Rulez Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Nawet jak w jednym jest SLX a w drugim XT to wystarczy jedno kliknięcie i widać wielką różnicę, nie pisząc już o mało precyzyjnych Sram X5 .
wujekPinkY Napisano 11 Czerwca 2015 Autor Napisano 11 Czerwca 2015 Dzięki za wszystkie opinie, najpewniej zdecyduję się na cayona xt, tym bardziej ze jest do zgarniecia za 3500 co jeszcze odrobine podwyzsza jego atrakcyjnosc i idealnie wpasowuje sie w moj budzet. Problemem pozostaje rozmiar, najpewniej 19" (18'' chyba bylby idealny ale nie produkują) ale kombiuje jeszcze gdzie by cos w podobnej ramie przymierzyc w mojej okolicy.
Michalik85 Napisano 11 Czerwca 2015 Napisano 11 Czerwca 2015 jezeli chcesz przymierzyc gdzies w Twojej okolicy to zadzwon do producenta i zapytaj czy w poblizu jest jakis sklep gdzie sa ich rowery ( powinni miec takie informacje, brat tak robil z unibike i mu powiedzieli. Przynajmniej tam sie orientowali a jak jest z northteckiem to nie wiem )
wujekPinkY Napisano 23 Lipca 2015 Autor Napisano 23 Lipca 2015 Kupiony Northtec Gravity XT za 3500, myślę ze stosunek ceny do jakości całkiem spoko. Rower wstępnie dość solidnie przetestowany na tygodniowym wypadzie w Bieszczady (górskie szlaki rowerowe jak i piesze) sprawdził się doskonale w trudniejszych warunkach, jak na razie nie mam żadnych zastrzeżeń. Wziąłem koła 27,5'' w ramie 19'' ze względu na to, że przymierzyłem w okolicy na żywo ramę w zbliżonej geometrii na takich kołach i było ok jeśli chodzi o rozmiar, co do 29'' nie miałem możliwości się przymierzyć i obawiałem się że 19'' może okazać się za duża. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.