Skocz do zawartości

[ Suport] Za mało podkładek?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam suport na łożyskach zewnętrznych ( był razem z Korbą DURO DJ-D). W zestawie były 2 podkładki ( wsadziłem jedną na lewą stronę, drugą na prawą), gdy wkręcam suport od strony napędu, dochodzi do końca. Natomiast po przeciwnej stronie zostaje około 0,5-1mm luzu więc podkładka się rusza ( mocniej dokręcić się nie da). Mam mufę 68mm, co zrobić z tym fantem?

Napisano

1. A gdybyś napierw wkręcał łożysko od strony nienapędowej to wejdzie całe? Może masz zbyt płytko nagwintowaną mufę.

2. Nie jest czasem tak, że nie możesz dalej wkręcać bo nie pozwala Ci na to ta plastikowa tuleja między łożyskami?

3. Dostałeś jakąś instrukcję?

4. Aby na pewno zestaw jest kompletny?

Ta korba to straszna egzotyka. Mogę Ci tylko powiedzieć, że standardem w shimano, na mufy 68mm są 2 podkładki od strony napędu i jedna po stronie przeciwnej. Zarówno w korbach z 3 zębatkami jak i z 2.

Napisano

Instrukcji nie ma, przekopałem cały internet. Nie ma znaczenia od której strony zacznę, zawsze kończy się to tak samo.

Dodatkowo podejrzewam że gdybym wkręcił do końca to wtedy oś nie ułoży się dobrze w łożyskach.

Może zostać taka przerwa?

Napisano

jeśli po złożeniu całego mechanizmu korbowego do kupy, uda Ci się wyregulować przednią przerzutkę, to teoretycznie wszystko jest ok. Ja jednak radziłbym Ci kupić jakąś wąską podkładkę dla stony przeciwnapędowej, bo mimo, że luz jest niewielki, to i tak jest szansa wystąpienia ugięcia (np. przy podjazdach pod górkę na dużym przełożeniu), siły w łożysku rozchodzą się inaczej i łożysko może szybciej trafić szlag.

Jeśli jednak nie wyregulujesz przedniej przerzutki, musisz coś pomotać z podkładkami.

Sam musisz to ocenić. podkładki normalnej grubości można kupić np. tutaj: http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/wklady-suportu-do-roweru/lozyska-zewnetrzne/p,podkladka-dystansowa-2-5mm-fc-m760-m580-m600-shimano,9539.html?_pli=e0a49f

EDIT:

Jeśli będziesz potrzebował do porównania, mogę Ci zwymiarować mój stary shimanowski suport HT2 (od korby slx)

Napisano

Mam napęd 1x8 więc to mnie nie dotyczy :)

Coś z podkładką wykombinuje

Napisano

Jak chcesz jedną podkładkę to pisz na PW bo akurat.mam oryginalne Sam ostatnio sporo sprzedałem tych właśnie mechanizmów DURO i także brakowało mi podkładek przez to załatwiłem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...