Skocz do zawartości

[rower] Zepsuty rower i bezradna kobieta.

ladyxjulliet

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam i z góry przepraszam, jeżeli źle sformułowałam temat lub dodałam go w złej kategorii (dodałam do napędu bo wydaje mi się, że problem jest właśnie z tym związany) + jestem nowa na tym forum i nie szczególnie obeznana w ogóle w kwestii rowerów i sportu.

Zepsuł mi się mój ukochany rower, który towarzyszy mi od ... hm... prawie 10 lat (niestety jestem niska i nie rosnę już, więc rower ciągle jest dla mnie idealny :D).

Nie jest to jakiś wspaniały model, zwykły góral kupiony za pieniądze z komunii (firma Olpran?).

Problem polega na tym, że jak wsiadam na rower i próbuję jechać to kręcę pedałami ale koła się nie kręcą. Inaczej nie jestem w stanie tego opisać.

Szczerze mówiąc nie znam się totalnie na tym, a bardzo mi zależy, żeby mój rowerek zadziałał bo mam do niego sentyment + zrzucam zbędne kilogramy a niestety nie stać mnie na kupno nowego.

Pytałam znajomego, który "podobno" się na tym zna, ale zaczął wymyślać ceny z kosmosu, a z tego co czytałam gdzieś tam w internecie możliwe, że taką usterkę można naprawić samemu w domu.

Czy ktoś z was jest w stanie mi jakkolwiek pomóc lub może ktoś już miał u siebie taki problem i wie jak mogę sobie z tym poradzić?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi :)

Napisano

Mogła byś nagrać filmik telefonem lub bardziej opisać przyczynę? 

Gdy pedałujesz rower w ogóle nie jedzie czy strzela/przerywa?

Napisano

Jasne, mogę nagrać film, tyle że nie w tej chwili bo wyniosłam jak na razie rower do piwnicy bo w domu zawadza a i tak nie działa.

Wygląda to tak, że jak wsiadam na rower to kręcę pedałami, a on stoi razem ze mną w miejscu i tak jakby przeskakuje coś ale nie ma reakcji w ogóle kół.

Hm :D powoli.

A skąd mam wiedzieć, czy mam w rowerze kasetę czy ten wolnobieg? 

Napisano

Jeżeli to czeski Olpran, to na 99% masz wolnobieg. I tak jak już pisał ktoś wcześniej, najprawdopodobniej właśnie tutaj jest problem. Przejdź się do jakiegoś serwisu, bo sama niestety tego nie naprawisz.

Napisano

No jak na tamte czasy to na pewno nie był droższy niż 400 zł :D tak więc fakt - i stary i tani.

Czyli jak mam wolnobieg to nie mogę tego wszystkiego rozkręcić bez odpowiedniego klucza tak?

A orientujecie się może ile by kosztowała taka naprawa? 

Napisano

Ludzie, zastanówcie się, komu i jakie rady dajecie... Tutaj najlepszą radą jest oddać rower do serwisu. Ewentualnie ktoś lokalny z forum może się podjąć podrywupomocy.

Oczywiście, że można w domu - tylko jeszcze trzeba wiedzieć co, umieć i mieć czym. Komórkę też będziesz naprawiać samodzielnie? Samochód? Pralkę? W Twoim przypadku problem leży daleko poza zasięgiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...