ladyxjulliet Napisano 5 Czerwca 2015 Napisano 5 Czerwca 2015 Witam i z góry przepraszam, jeżeli źle sformułowałam temat lub dodałam go w złej kategorii (dodałam do napędu bo wydaje mi się, że problem jest właśnie z tym związany) + jestem nowa na tym forum i nie szczególnie obeznana w ogóle w kwestii rowerów i sportu. Zepsuł mi się mój ukochany rower, który towarzyszy mi od ... hm... prawie 10 lat (niestety jestem niska i nie rosnę już, więc rower ciągle jest dla mnie idealny ). Nie jest to jakiś wspaniały model, zwykły góral kupiony za pieniądze z komunii (firma Olpran?). Problem polega na tym, że jak wsiadam na rower i próbuję jechać to kręcę pedałami ale koła się nie kręcą. Inaczej nie jestem w stanie tego opisać. Szczerze mówiąc nie znam się totalnie na tym, a bardzo mi zależy, żeby mój rowerek zadziałał bo mam do niego sentyment + zrzucam zbędne kilogramy a niestety nie stać mnie na kupno nowego. Pytałam znajomego, który "podobno" się na tym zna, ale zaczął wymyślać ceny z kosmosu, a z tego co czytałam gdzieś tam w internecie możliwe, że taką usterkę można naprawić samemu w domu. Czy ktoś z was jest w stanie mi jakkolwiek pomóc lub może ktoś już miał u siebie taki problem i wie jak mogę sobie z tym poradzić? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi
Anton13 Napisano 5 Czerwca 2015 Napisano 5 Czerwca 2015 Mogła byś nagrać filmik telefonem lub bardziej opisać przyczynę? Gdy pedałujesz rower w ogóle nie jedzie czy strzela/przerywa?
marcin_ostrów Napisano 5 Czerwca 2015 Napisano 5 Czerwca 2015 No można w domu ...jak masz klucze do konusów i wielobiegu czy też kasety. Zapadki Ci poszły , trzeba rozebrać i zobaczyć czy wystarczy przesmarować czy też grubsza sprawa
ladyxjulliet Napisano 5 Czerwca 2015 Autor Napisano 5 Czerwca 2015 Jasne, mogę nagrać film, tyle że nie w tej chwili bo wyniosłam jak na razie rower do piwnicy bo w domu zawadza a i tak nie działa. Wygląda to tak, że jak wsiadam na rower to kręcę pedałami, a on stoi razem ze mną w miejscu i tak jakby przeskakuje coś ale nie ma reakcji w ogóle kół. Hm powoli. A skąd mam wiedzieć, czy mam w rowerze kasetę czy ten wolnobieg?
Falken Napisano 5 Czerwca 2015 Napisano 5 Czerwca 2015 Jeśli masz go 10 lat, a jest to rower "komunijny" (nie ukrywajmy - TANI) to masz wolnobieg.
6franek Napisano 5 Czerwca 2015 Napisano 5 Czerwca 2015 Jeżeli to czeski Olpran, to na 99% masz wolnobieg. I tak jak już pisał ktoś wcześniej, najprawdopodobniej właśnie tutaj jest problem. Przejdź się do jakiegoś serwisu, bo sama niestety tego nie naprawisz.
ladyxjulliet Napisano 5 Czerwca 2015 Autor Napisano 5 Czerwca 2015 No jak na tamte czasy to na pewno nie był droższy niż 400 zł tak więc fakt - i stary i tani. Czyli jak mam wolnobieg to nie mogę tego wszystkiego rozkręcić bez odpowiedniego klucza tak? A orientujecie się może ile by kosztowała taka naprawa?
Marcin9 Napisano 5 Czerwca 2015 Napisano 5 Czerwca 2015 Bez odpowiedniego klucza wolnobiegu nie odkręcisz np takiego Wymian wolnobiegu-10-20zł wolnobieg-30zł łańcuch-około 40zł
Hetman Napisano 6 Czerwca 2015 Napisano 6 Czerwca 2015 Ludzie, zastanówcie się, komu i jakie rady dajecie... Tutaj najlepszą radą jest oddać rower do serwisu. Ewentualnie ktoś lokalny z forum może się podjąć podrywupomocy. Oczywiście, że można w domu - tylko jeszcze trzeba wiedzieć co, umieć i mieć czym. Komórkę też będziesz naprawiać samodzielnie? Samochód? Pralkę? W Twoim przypadku problem leży daleko poza zasięgiem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.